Фигурата на специалния прокурор, който има правомощия да разследва главния,

...
Фигурата на специалния прокурор, който има правомощия да разследва главния,
Коментари Харесай

КС отмени специалния прокурор на ГЕРБ

Фигурата на специфичния прокурор, който има пълномощия да проверява основния, опонира на конституцията. Това реши Конституционният съд (КС), който бе сезиран по тематиката от президента Румен Радев. Така една от най-важните " промени " на ГЕРБ отива в небитието. Мотивите на Конституционен съд към момента не са оповестени. Само арбитър Филип Димитров е бил на изключително мнение. Останалите 11 души са дали своят вот, че поправките опонират на конституцията.

До края на мандата

Специалният прокурор бе основан с ремонти в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт. Преди няколко месеца ръководещите форсираха работата по прокарването на текстовете, като поръчката им беше, че те би трябвало да бъдат признати преди края на мандата. Формално това се случи, само че никой с изключение на създателите на така наречен промяна не ги утвърди. Съпротива против тях имаше и в прокуратурата, и във Висшия правосъден съвет, който би трябвало да избере специфичния прокурор. Против се изрекоха и неправителствени организации. Негативни отзиви пристигнаха и от чужбина.

Независимостта на Гешев

Поправките, прокарани от ГЕРБ, предвиждаха делата за възможни закононарушения, осъществени от основния прокурор, да се водят от специфичния прокурор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР