Fiat Chrysler Automobiles и производителят на "Пежо" - PSA Group,

...
Fiat Chrysler Automobiles и производителят на "Пежо" - PSA Group,
Коментари Харесай

Фиат и Пежо преговарят за обединение

Fiat Chrysler Automobiles и производителят на "Пежо " - PSA Group, потвърдиха на 30 октомври, че водят договаряния за обединяване. От възможния брак сред тях ще се роди районна суперсила, която ще се конкурира равностойно с немския колос "Фолксваген ". Тя ще е и една от водещите автомобилни групи в света с пазарна капитализация от 49 милиарда щ. $, сравнима с японската "Хонда мотър ". Сделката ще сплоти две династии от сектора - кланът на семейството милиардери Аниели от Италия и на фамилия Пежо от Франция.

Извънредното заседание на страните на 30 октомври ще оторизира фирмените мениджъри да договорят финалните условия на евентуалното обединяване, настояват осведомени с кухнята лица. Идеята е да се сътвори холандска холдингова компания, в която холдингът на Аниели Exor ще стане най-големият индивидуален вложител.

Преговорите стартират няколко месеца след неуспеха на диалозите за обединение сред "Фиат " и "Рено " през юни. Те са следващото доказателство за големия напън върху производителите на коли да обединят ресурсите си, с цел да развият по-успешно бъдещите си платформи, произвеждане и продажби в хода на комерсиалните войни, на забавянето на световното стопанство и на скъпия преход към електрически и самостоятелно ръководени коли. Компаниите от сектора ще бъдат натоварени в допълнение и от новите европейски правила за излъчванията.

Френското министерство на финансите ще играе основна роля в евентуална договорка с "Фиат ", тъй като френската страна е един от най-едрите притежатели на PSA, която създава и марките "Опел ", "Воксхол " и "Ситроен ". Французите поддържаха на 30 октомври евентуалното обединяване, само че предизвестиха, че ще наблюдават изкъсо по какъв начин новата компания ще повлияе на работните места и на управническата конструкция на френската група, както и на готовността й да построи европейски производител на акумулатори.

Главният изпълнителен шеф на PSA - Карлос Таварес, евентуално ще резервира поста си в комбинираната конструкция, а наследникът на фамилия Аниели Джон Елкан ще бъде шеф на борда. Орязването на разноските ще е по-скоро за сметка на администрацията, а не на фабричните служащи. Не е планувано затваряне на фабрики, въпреки че това може да се промени в бъдеще. PSA се сочи като логически сътрудник за обединяване с "Фиат " поради допълващите се производства и географското покритие.

Акциите на "Фиат " нарастнаха с 9.5% в следобедните часове в Милано, оценявайки компанията на 20.1 милиарда евро. В Париж книжата на PSA прибавиха 5.6% към пазарната си оценка, което дава капитализация от 23.8 милиарда евро на френската група.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР