Фиаското с доставките на ваксини се повтаря и на следващия

...
Фиаското с доставките на ваксини се повтаря и на следващия
Коментари Харесай

Заради Борисов изпускаме поръчката на ЕС за лекарство срещу COVID-19

Фиаското с доставките на ваксини се повтаря и на идващия стадий от оправянето с пандемията - подготовката за внасяне на лекарство против COVID-19. България е изпуснала общата европейска поръчка, защото държавното управление на Бойко Борисов е гласувало решение да се присъединим след приключването на крайния период за заявяване на присъединяване. Това заяви, базирайки се на информация от министерството на опазването на здравето.

В сряда Европейската комисия заяви, че е сключила контракт за поръчка на до 220 000 дози от лекарството срещу COVID-19 " Coтровимаб ". Препаратът е на " ГлаксоСмитКлайн " и към момента не е позволен за приложимост в Европейски Съюз. " Сотровимаб " може да се употребява за лекуване на пациенти с ковид с леки признаци, които не се нуждаят от спомагателен О2, само че са изложени на висок риск от тежък COVID-19. Според изследванията ранното лекуване може да понижи броя на пациентите, които минават в по-тежки форми и за които се изисква хоспитализация или банкет в интензивните отделения. През май бяха изнесени данни, че лекарството понижава с 85% риска от хоспитализация при рискови пациенти. Тогава Европейската организация по медикаментите излезе с предварителна рекомендация, разрешаваща приложимост на препарата до излизането на позволение за стартиране на европейския пазар, което се чака по-късно тази година.

В известието на Европейската комисия бе посочено, че в поръчката вземат участие 16 европейски страни, без те да са посочени. От Министерство на здравеопазването удостоверяват пред " Дневник ", че ние не сме измежду тях. Причината е, че държавното управление на Бойко Борисов е изпуснало периода за заявяване на присъединяване в поръчката. Въпреки, че здравното министерство е предложило медикаментът на " Глаксо " да се поръча още на 24 февруари 2021 година, Министерският съвет е разрешил това едвам на 17 март. Срокът за присъединяване в общата поръчка, проведена от Еврокомисията, е бил до 12 март.

Сега България ще търси метод за двустранно съглашение с производителя. " Невключването на Република България в рамковото съглашение на Европейска комисия не лишава страната ни от опцията да сключим двустранен контракт с GlaxoSmithKline за обезпечаване на моноклонални антитела ", осведомят от здравното ведомство пред изданието.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР