FGF21, който имат и хората, и мишките, предпазва от тежките

...
FGF21, който имат и хората, и мишките, предпазва от тежките
Коментари Харесай

Хормон ще спаси човечеството от тежко пиянство

FGF21, който имат и хората, и мишките, защищава от тежките последствия на наливането със спиртни питиета Науката все по-близо до основаването на лекарство против алкохолна интоксикация
Учени съумели да успокоят бързо мишки в положение на алкохолно замайване, като нараснали равнището на хормон, който се създава в организма по натурален и път и който е общ за гризачите и хората. Откритието дава вяра за основаване на лекарство против препиване.

Изследването, извършено от екип на Югозападния медицински център на Университета в Тексас, може да се окаже основно за лекуването на пиянството у хората.
Хормонът с название FGF21 притегля вниманието на научната общественост от години: той се създава от черния дроб и оказва помощ – както на индивида, по този начин и на мишките – да преработват избрани субстанции и в частност алкохола. Предишни проучвания посочили, че FGF21 е в помощ на разнообразни типове организми в битката им против нездравословното влияние на етанола.

По време на опитите с мишки и маймуни хормонът премахвал потребността от алкохол при опиянените животни, подтикнал жаждата за вода евентуално като отбрана против породената от алкохола дехидратация, и предотвратявал увреждането на черния дроб, породено от спиртните питиета.

След 15 година работа върху FGF21 Стивън Клиуър – един от главните създатели на изследването, и екипът му били любопитни да видят какъв резултат може да има FGF21 в подтекста на извънредно висока доза алкохол, която изцяло туширала гризачите.

Мишките били разграничени на две. Едните били генномодифицирани, тъй че при тях хормонът FGF21 липсвал, а другите го произвеждали обикновено. Били направени и опити при елементарните мишки с използването на в допълнение количество от хормона, до момента в който те били пияни.

Пиянството при гризачите било несъмнено като “загуба на рефлекса за изправяне ”,

т.е. на способността на мишката да се изправи, откакто е била сложена по тил. След една огромна доза алкохол мишките от двете групи преработвали етанола с еднакъв темп. Но тези, при които липсвал FGF21, оставали пияни по-дълго време. Когато пък учените ползвали в допълнение количество от хормона на пияните мишки, те се съвземали приблизително с към час и половина по-бързо. “Успяхме да предизвикаме ускоряване на възобновяване след интоксикация ”, споделя Стивън Клиуър. Според него забавното в тази ситуация е, че тези мишки са произвеждали и преди този момент FGF21.

Изследването, оповестено в научното сп. “Сел ” (Cell[i]), разкрило също, че хормонът FGF21 подтиква норадреналиновата нервна система – една характерна част от мозъка, която управлява бдителността. Тя да вземем за пример пази мишките от загубата на равновесие след консумация на алкохол. “Представете си какви еволюционни преимущества би имало, в случай че човек остане здравомислещ в подтекста на излагане на консумация на алкохол в естествена среда ”, споделят от екипа.

Малко евентуално е мишки или други животни да бъдат изложени на равнища на етанол, които да ги доведат до безсъзнание, само че “дори дребни количества алкохол могат да повлияят на преценката и подвижността ни ”, прибавят откривателите. Някои бозайници, включително мишките, похапват плодове, които след ферментация се трансформират в алкохол.

От дълги години учените познават ролята на черния дроб в преправянето на етанола, само че в този момент те към този момент знаят, че той освобождава и хормона FGF21, който, най-малко при мишките, работи върху мозъка и ги държи нащрек.

“Ние, несъмнено, сме доста заинтригувани да тестваме този резултат и върху хора ”, споделя Стивън Клиуър. Според него има сигнали, които подсказват, че сходна опция ще съществува и при хората.

Хормонът FGF21 се задейства при индивида след няколко изпити чаши и той въздейства върху същата част от мозъка като при мишките,

изяснява водещият проучването. Остава да се разбере дали хормонът има същия положителен резултат за лекуване на човешкото пиене. Клиуър показва, че неговата лаборатория няма по какъв начин да прави проби върху хора, само че се надява скоро да стартира работа с клинични изпитатели, които да ревизират хипотезите.

Бъдещите откриватели ще би трябвало също по този начин да картографират невронните пътища, задействани в отговор на FGF21. “Днес феноменът на интоксикацията към момента не е добре изследван, а тези опити ни дават ново средство за схващане на отравянето въобще ”, споделя американският специалист.

Според него незабавните лекари биха могли да употребяват хормона, с цел да избавят пациенти с остра алкохолна интоксикация. Нашата последна цел е да се откри лекарство, което да помогне на хората да се оправят с този проблем, показва екипът. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР