Фейсбук Състав на Варненския апелативен съд днес разгледа делото за убийството

...
Фейсбук
Състав на Варненския апелативен съд днес разгледа делото за убийството
Коментари Харесай

Убиецът на Кремена от Варна: Съжалявам за стореното, не исках да се стига до фатален край!

 Фейсбук Състав на Варненския апелативен съд през днешния ден прегледа делото за убийството на Кремена Н. от страна на брачна половинка й Борислав и го разгласи за решение. Предмет на въззивен надзор е присъда от 27 септември 2019 година на Окръжен съд – Варна, с която виновността на подсъдимия е приета. Делото пред втората инстанция е формирано след митинг на прокуратурата, тъжби на подсъдимия, както и на частните обвинители и цивилен ищци – родителите на Кремена, оповестиха от пресцентъра на съда.

Пресслужбата на Апелативния съд напомня хронологията на събитията и хода на делото:

Кремена и Борислав сключили брак през 2013 година По време на фамилния им живот постоянно възниквали кавги, съпроводени с побой. Кремена споделяла за физическото малтретиране с родителите и приятелите си. Имала медицински освидетелствания, подавала тъжби в полицията, само че ги оттегляла. Органите на Министерство на вътрешните работи съставяли протоколи за предизвестие. Родителите на дамата се тормозили за здравето й и по тази причина имали спогодба всеки ден до 10 часа да им се обажда.

Заради различията между тях, съпрузите подали молба за бракоразвод. Делото пред Районния съд във Варна било планувано за 26 февруари. Две вечери преди този момент двамата разговаряли в жилището си, само че още веднъж се конфронтирали. Подсъдимият нанесъл на брачната половинка си голям брой удари. След това се обадил на майка си, с цел да му помогне да прибере багаж от жилището. Двамата напуснали жилището, а Кремена заключила вратата след тях. На сутринта не се обадила на родителите си, според ангажимента. Майка й потърсила помощ от полицията, която разкрила тялото на умрялата жена. Съдебномедицинската експертиза посочила, че причина за гибелта е мозъчен кръвоизлив - резултат от травматични увреждания.

Варненският областен съд е признал Борислав Н. за отговорен, че в нощта на 24-25 февруари 2019 година съзнателно е умъртвил брачната половинка си Кремена Н., като убийството е осъществено по изключително непосилен за жертвата метод и с особена свирепост. Наложил му е отнемане от независимост за период от 18 години. Тъй като делото е обсъждано при кратко правосъдно разследване и подсъдимият е признал обстоятелствата от обвинителния акт, законът задължава съда да редуцира глобата с 1/3. Затова наказването е било понижено на 12 години, при първичен непоколебим режим. 42-годишният мъж е бил наказан да заплати на гражданските ищци – родителите на Кремена сумата от по 50 хиляди лева за всеки от тях - обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Прокуратурата смята, че наложеното наказване е незаслужено, не подхожда на степента на социална заплаха, както на действието, по този начин и на дееца. В правосъдната зала представителят на Апелативната прокуратура изиска налагане на пожизнен затвор, което поради законовата процедура да се редуцира до отнемане от независимост в границите на 20 години.

От своя страна юристът на подсъдимия помоли въззивния съд за изменение на присъдата, преквалификация на действието и използване на закон за по-леко наказуемо закононарушение. Защитата настоя Борислав да бъде оневинен по обвиняването в съзнателно ликвидиране, а вместо него да бъде приет за отговорен за това, че е предизвикал телесни увреждания, вследствие на които по несъобразителност е предизвикал гибелта на Кремена.

Недоволни от присъдата на първата инстанция са и частните обвинители – цивилен ищци – майката и бащата на жертвата. Те намират наказването за прекомерно занижено и несъответстващо на осъщественото закононарушение. Настояват за завишаването му и за уважаване в цялостен размер на предявения цивилен иск – от по 100 хиляди лв. за всеки от родителите.

Съдебният състав на Апелативния съд позволи настояването на отбраната подсъдимият да даде спомагателни пояснения. Чрез видеовръзка от Варненския затвор Борислав сподели, че брачната половинка му е правила импровизиран аборт, само че той е бил вследствие на булимия. Той отхвърли против него да са водени каузи за причиняване на междинна телесна щета. В последната си дума пред съда подсъдимият изрече страдание за стореното, като добави, че не е желал да се стига до съдбовния край.

Варненският апелативен съд ще се произнесе в законоустановения двумесечен период.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР