Фейсбук Бивши и настоящи студенти отВВУ Никола Йонков Вапцаров:Намерете бивши съученици,

...
Фейсбук
Бивши и настоящи студенти отВВУ Никола Йонков Вапцаров:Намерете бивши съученици,
Коментари Харесай

Началникът на Морско училище с обръщение по повод годишнина от рождението на Никола Вапцаров

 Фейсбук Бивши и сегашни студенти от
ВВУ " Никола Йонков Вапцаров ":Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! или.Началникът на Морско учебно заведение адм. Боян Медникаров насочи послание във връзка 111 години от рождението на Никола Вапцаров и тържественото честване на патронния празник на ВВМУ " Н. Й. Вапцаров “. 

Уважаеми господа офицери, старшини, курсанти, кадети и матроси,

Уважаеми преподаватели и студенти,

Уважаеми госпожи и господа,

Уважаеми членове на академичната общественост,

Приятели и съидейници,

Днес се навършват 111 години от рождението на огромния стихотворец и моряк, на Човека - Никола Йонков Вапцаров. Името на патрона на най-старото техническо образователно заведение в страната датира от 1949 година - безапелационен знак на духа на българския моряк, на значимостта на специалността, както и на националното морско обучение.

Висшето военноморско учебно заведение е едно от дребното висши учебни заведения в света, което носи името на собствен ученик. Ако напомним дати от неговия живот и творчество, ще отбележим, че той постъпва тук през 1926-а, когато е едвам 17-годишен и се дипломира през 1932 година Тежките условия на работа, образование и живот в учебното заведение надалеч от родния град оказват основна роля за образуването на личността и характера на младия Вапцаров. Неговата борбеност, мощна воля, неговите умения за другарство, неотстъпчивост към неправдите на времето се образуват точно в Морското машинно учебно заведение. Той написва първите си стихове за морето през тези паметни години. Следват редица стихове, сътворени от надарения стихотворец, литературни импресии, писма, в които директно и индиректно участва морето с неговата неповторима хубост и грубост. За дарбата и поетичните приноси на Никола Вапцаров свидетелства и фактът, че за него са написани неведнъж повече литературни произведения, в сравнение с той самият е основал. За Вапцаров са се изказвали или са го превеждали десетки световноизвестни поети и писатели, в това число двама носители на Нобелова премия за литература.

Поезията на Моряка продължава – от Вапцаров към Вапцаровци! Четейки откровенията на поета ме залива вълна от горделивост, че животът ми е обвързван с това учебно заведение. Като някогашен ученик и сегашен шеф и учител с чест декларирам " Това е моето учебно заведение! " И си мисля, че честен дълг на всички нас е да създадем по този начин, че думите на нашия патрон да звучат настоящо както в този момент, по този начин и в бъдеще.

Вапцаров е народен стихотворец, който е обвързван с всичките фибри на душата си, с живота и гибелта си, с националната орис на своя народ, с националния език, на който са изпети неговите песни, с хубостта на националното слово, което той е обогатил и обезсмъртил. Няма и не може да съществува отвън това слово, което е негово схващане и орис, негова принадлежност, изразена един път вечно пред света.

Името му е знак на вярата. Вярата – основа на духовния живот. Вярата, като нравствена опора в реализирането на нашите желания. Животът без религия е неосъществим, тя е нужна на индивида, с цел да доближи цялостното си себеосъществяване, тя е значима опора в духовния му свят. Вярата е изискване за битие. Всички ние носим Вапцаровата религия надълбоко в себе си, тя е мотора за развиването и усъвършенстването на образователния развой, на научната и преподавателската активност.

Смея да настоявам, че възпитаниците на Морско учебно заведение същински се гордеят със своя патрон и разпознават учебното заведение си, специалността си и себе си с духа и името на Вапцаров. Вапцаровци освен свято пазят духовното наследство на своя обичан патрон, а не престават, основават и развиват нови обичаи, умножават духовното благосъстояние, завещано им от великия стихотворец.

Гордея се, че през днешния ден България има едно от най- авторитетните висши образователни заведения, в което получават висше морско обучение, практическа подготовка и морска закалка фрагментите за военния и гражданския флот. ВВМУ " Н. Й. Вапцаров “ е освен измежду знаците на Варна и на България, само че и институция с висок престиж в международните морски среди. Времето, в което живеем издига още повече смисъла и отговорностите му. Благодарение на образователните му проекти и стратегии, създадени в сходство с всички интернационалните условия, то продължава да обезпечава висококвалифицирани и стимулирани водачи и специалисти, намиращи реализация в разнообразни области на професионалния живот. Тези официални самопризнания, триумфите и престижа на учебното заведение са натурален резултат от една съвременна управническа философия, следвана с неизменност, непримиримост и еластичност. Морската Алма Матер е един от редките образци за тясно съдействие на просветителна институция с наши и задгранични консуматори на фрагменти, на научни и просветителни артикули. Тя е образец за самодейно интернационално съдействие и основаване на цяла мрежа от връзки с други морски просветителни институции. Към днешна дата е прекомерно малко и ненапълно да се каже, че ВВМУ ползва интернационалните стандарти в морското обучение.

Всъщност Морско учебно заведение е към този момент един от " законодателите “ в тези стандарти.

Към днешна дата Военноморското учебно заведение непрестанно обогатява образователната си база с нови симулатори и тренажори, кабинети и лаборатории и е образец за необятно потребление на актуалните осведомителни технологии в просветителния развой и контрола му. Смея да настоявам, че качеството на образователните проекти, стратегии и способи на преподаване в Морско учебно заведение са изцяло съпоставими с европейските стандарти.

Много неща се трансформираха от Вапцаровския випуск насам в учебното заведение. За корабоплавателните компании по света името на Вапцаров е знак на международна марка за качество на фрагментите. За всички българи то е името на центъра на българската морска просвета и обучение. За всички варненци то е име на учебното заведение, трансформирало се в обичан знак на града.

Времето ни е упълномощило задачата да запазим тази марка, с цел да има морска България и българи-моряци. Това е едно съществено предизвикателство за всички нас - днешните преподаватели, командири, курсанти и студенти от Висшето военноморско учебно заведение “Н. Й. Вапцаров ".

Призовавам ви да съхраним Вапцаровата религия като висша полезност, духовна категория, без която човешкото битие е немислимо. Огромната й мощ ни избавя, когато преодоляваме компликациите. Животът на нашия патрон и неговото творчество могат да бъдат за всички нас образец и философия. Нека неизчерпаемите мощни духовни послания на поета Никола Вапцаров да бъдат наш справочник, маяк в сложен миг, когато търсим вярната посока в себе си и в разнообразни точки на света. Да съхраним неговото отношение към морето, духовна непорочност, хуманизъм и нравствена мощ. Вапцаровата поетична галактика е обръщение към нас и към бъдещите генерации.

Дами и господа командири, преподаватели, курсанти, студенти и чиновници, честването на този ярък празник е мотив за равносметка, само че и мотив за нови търсения, проекти и фантазии!

Желая ви здраве, бъдещи триумфи, задоволство от постигнатото!

Флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР