Фейсбук и Гугъл несъмнено са пример за иновация, която се

...
Фейсбук и Гугъл несъмнено са пример за иновация, която се
Коментари Харесай

Равносилна ли е на монопол пазарната доминация на Фейсбук и Гугъл?

" Facebook " и " Google " безспорно са образец за иновация, която се трансформира в печеливш бизнес-модел. Те сътвориха нов, изцяло обособен пазар, само че битуват подозрения, че мъчно позволяват други играчи на него. Дали тази пазарна доминация е равносилна на монопол?

2019-та е извънредно забавна година по отношение на взаимоотношенията сред софтуерните колоси и американските регулатори. Никога до момента " Facebook " и " Google " не са били атакувани не на един, а няколко фронта от американските регулатори. До момента софтуерните колоси са обект на две следствия в Конгреса, шест на щатско равнище и осем на федерално.

Преди дни основният прокурор на Ню Йорк Тиш Джеймс разгласи проектите си да оглави междупартийна коалиция, чиято цел ще бъде преразглеждане на пазарната мощ на " Facebook ". Същевременно тече следствие против " Google ", още веднъж под формата на прокурорски съюз, управляван от обвинител номер едно на Тексас - Кен Пакстън.

В офанзивите се включиха и демократи, и републиканци. Атаката на щатско равнище е доста по-опасна за софтуерните колоси, в сравнение с тази на федерално или в Конгреса. Компаниите ще са принудени да се пазят против няколко тъжби по едно също време, вместо всичко да завърши с едно федерално съглашение.

За да бъда една конструкция окачествена като монополна и да бъде целта в антимополни каузи, би трябвало да участват три неща. Първо по какъв начин е зародила самата компания - въз основата на човешка иновация или посредством нерегламентирано обединение. Второ - пазарният дял. Освен че би трябвало надшвива половината в определния бранш, той би трябвало също по този начин да е бил добит посредством " грабителски " дейности към останалите съперници.

Като да вземем за пример изкупуване на по-малки противници в бранша или прекопирване на отличителни черти или характерности от по-големите. И трето, което е извънредно значимо в антимонополните каузи - доколко тези преобладаващи пазара компании въздействат върху благосъстоянието на потребителя?

Подобни междупартийни прокурорски офанзиви не са казус в Съединените щати. През 90-те години на предишния век те съумяха да принудят " Биг Тобако " да заплати милиарди долари за погасяване на здравословни искове, както и да финансира акции против използването на тютюневи произведения.

Но за какво в този момент " Google " и " Facebook " попадат под този разбъркан обстрел? Разследванията и появяването на прокурорските съюзи идват единствено два месеца, откакто Федерална комисия за търговията санкции " Facebook " с рекордните 5 милиарда $ за приключването на персонални данни на милиони консуматори. Комисията наложи санкция от 180 милиона $ на Google поради погрешно боравене с персоналните данни на деца в платформата " Ютуб ". Паралелно с това, " Facebook " е упрекната в антиконкуренти дейности, измежду които изкупуване на дребни конкуриращи се компании, както и прекопирване на отличителни функционалности и характерности. По данни на " Уол Стрийт Джърнъл " против " Google " ще стартира следствие за въздействието на компанията върху бранша за цифров маркетинг.

Фактите демонстрират, че пазарното държание на тези две компании не наподобява да е почтено. Факт е също, че " Facebook " и " Google " изцяло осъзнават, че рискът да бъдат съдени в Съединените щати за агресивното си държание е изцяло действителен.

Защо от страна " Google " не даден какъвто и да коментар по тематиката, в случай че през март Европейският съюз санкции компанията с милиард и половина за антиконкуренти дейности, а Европейската комисия ги удари с рекордните 4 милиарда и 300 милиона за операционната система " Андроид "?

Защо Марк Зукърбърг отива в Конгреса, с цел да разиска " бъдещето на интернет регулациите " с американските законодатели, в случай че компанията му заплати 5 милиарда $ за потушаването на този проблем? Дали пък софтуерните титани не се развиват и печелят толкоз бързо, че антимонополните закони не могат да насмогнат на темпото им?

Повече по тематиката вижте в диалога с Георги Малчев - учител по цифров маркетинг
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР