Фестивалът за документално кино София ДокуМентал се завръща с второ

...
Фестивалът за документално кино София ДокуМентал се завръща с второ
Коментари Харесай

"София ДокуМентал" ни отвежда от Перник до Киев

Фестивалът за писмено кино " София ДокуМентал " се завръща с второ издание сред 19 и 28 септември, което сплотява цели 30 заглавия в няколко тематични фокуса.

" София ДокуМентал " дебютира в онлайн формат на фона на здравните ограничавания през 2020 година, срещна се онлайн с публиката си през 2021-а, а в този момент приготвя най-амбициозното си издание досега.

" Днес времената наподобяват все по-трудни, изключително на фона на близката война. Ето за какво все по-остра е потребността от съпричастност, взаимност и смели гласове ", споделя Мартичка Божилова, уредник на фестивала и неделима част от българското писмено кино посредством продуцентската си компания " Агитпроп ". Според нея " София ДокуМентал " дава отговор на тази потребност, като предлага селекция, гравитираща към човешките права. Повечето прожекции са съпроводени с полемики и диалози с създателите.

Част от заглавия в програмата преди този момент са селектирани в някои от най-големите интернационалните фестивали: " Мариуполис 2 ", който мина през Кан, " Тик Ток Бум " и " Календарни девойки ", които завоюваха положителни мнения след " Сънданс ", " Навални " направи премиера на фестивала в Торонто, а " Да станеш Кусто " e номиниран за премиите на Британската кино академия (BAFTA).
Източник: Aktuality.sk Реклама " Убийството на един публицист "
Режисьорът Мат Сарнецки споделя за покушението над 27-годишния проверяващ публицист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова през 2018 година Това е първият атентат над публицист в новата история на Словакия и провокира вълна от митинги.

Сарнецки, част от журналистическата мрежа The Organized Crime and Corruption Reporting Project, потегля по пътя на следствията на Куциак. Те избистрят връзките сред политическата класа, правосъдната система и бизнес магнатите в страната.

Филмът е част от ще открие " София ДокуМентал " на 19 септември от 20 ч. в пространството на Ларгото, под стъкления купол.
" Мъртви могили " " Мъртви могили "
Дългогодишният документалист Тарас Томенко предлага един друг взор към окупираните от Русия територии в Източна Украйна. Той наблюдава живота на няколко деца, чийто живот е към този момент вечно белязан от споровете сред Украйна и Русия от 2014 година насам. " Мъртви могили " е едно от няколкото заглавия в програмата, които наблюдават сегашното на страната след началото на войната в нея.
Реклама
Филмът ще бъде показан на 23 септември от 18:30 ч. в Чешкия център.
Кадър от българския филм " Нямаш място в нашия град " " Нямаш място в нашия град "
Едно от забавните български заглавия в програмата. Николай Стефанов споделя за агитката на ФК " Миньор " (Перник) и по какъв начин животът на клуба и почитателите му е обвързван със комплицираната икономическа конюнктура и липса на вероятности в самия град. Стефанов е дълготраен оператор, за който това е дебют в пълнометражното кино.

Филмът, копродукция сред HBO Max и Smarty Pants Shooter, ще бъде показан на 20 септември от 20 ч. в Ларгото и на 26-и в кино " Люмиер ". От 6 септември той ще може да се откри и в каталога на HBO.
" Навални " " Навални "
130-минутният филм на Даниел Роър споделя за съветския опозиционер Алексей Навални, понастоящем към момента затворен по обвинявания в " екстремизъм " след завръщането си в Москва. Роър се концентрира върху един от най-напрегнатите моменти към Навални - отравянето му на 20 август 2020 година " Денят, в който не умрях ", както самият Навални го разказва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР