Фестивалът в Гластънбъри е едно от най-големите музикални събития в

...
Фестивалът в Гластънбъри е едно от най-големите музикални събития в
Коментари Харесай

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Фестивалът в Гластънбъри е едно от най-големите музикални събития в годината. Докато Били Айлиш и Кендрик Ламар се очакваше да бъдат в центъра на програмата, една тематика сплоти тазгодишното издание - поддръжката към Украйна.

В събота вечер сър Пол Маккартни развя флага на страната в края на своето паметно присъединяване. Легендарният музикант от The Beatles получи бурни овации от многохилядната аудитория, само че за украинските реализатори това бе повече от елементарен жест:

" За бойците, за хората в Украйна и по целия свят, когато огромните звезди ни поддържат и схващат, това ни демонстрира, че истината е на наша страна, " сподели Марко Галаневич от квартета ДахаБраха.

" Вдъхновява ни да се борим. "

" Много хора следват и слушат своите идоли, тъй че когато суперзвезди като него изразят поддръжката си към Украйна, това в действителност оказва помощ да се популяризира нашата идея, " добави Олек Псиук, фронтменът на спечелилите от " Евровизия " Оркестър " Калуш ".

И двете групи се включиха във фестивала през този уикенд и завоюваха нови почитатели.

" Кой тук не знае украински? О, Боже... " майтапи се Псиук по време на своето осъществяване. Според него е значимо, че " Калуш " е в Гластънбъри, само че войната по този начин и не напуща съзнанието им.

По време на шоуто си те сложиха на сцената буркан за бакшиши, в който почитателите можеха да подаряват за тяхната идея. Само преди седмици пуснаха на търг трофея си от " Евровизия " по същата причина:

" Получихме 900 хиляди $ за него. Всичко това отива за поддръжка на украинските бойци и хората, които са изгубили домовете си в Украйна, " изяснява пред BBC Псиук.

 Тонът бе заложен още при започване на фестивала. В петък заран преди Libertines да стартират своето шоу, на екраните се появи специфичен запис на украинския президент Володимир Зеленски:

" Русия открадна нашия мир, " споделя той. " Гластънбъри е най-великата централизация на независимост в днешни дни и ви апелирам да споделите това чувство с всеки, чиято независимост е атакувана. Колкото повече хора поддържат свободата и истината, толкоз по-скоро съветската война против Украйна ще завърши. Докажете, че свободата постоянно печели, " приключи президентът.

Това обръщение се запечатва в ушите на Галаневич, когато в неделя излиза с ДахаБраха на Пирамидената сцена - главната на фестивала.

" Войната не е единствено за нашата територия и просвета, " разяснява той пред BBC. " За демокрацията в цяла Европа е. Нашият зложелател разгласи, че няма украински народ, няма украинска просвета и няма украински език - а ние съществуваме от повече от 200 години, " добави музикантът.

В края на осъществяването на ДахаБраха думите " Въоръжете Украйна в този момент " се изписват по сцената. Според Галаневич това обръщение е все по-спешно с всеки минал ден:

" Целият свят е впечатлен от украинците. Казват, че сме герои на съпротивата, само че нямаме различен късмет, тъй като в случай че не се противопоставим, ще бъдем унищожени. Трябва да браним своята позиция и да спечелим. "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР