Фестивалът Софийски музикални седмици тази година e с по-широки граници

...
Фестивалът Софийски музикални седмици тази година e с по-широки граници
Коментари Харесай

"Софийски музикални седмици 2018" – фестивал на акцентите

Фестивалът " Софийски музикални седмици " тази година e с по-широки граници от нормално, съобразени с европредседателството и София като хазаин. Реално 49-ият фестивал е почнал още на 2 март и ще продължи до края на юли със съпътстващите си прояви. Заради идното австрийско председателство на Европейски Съюз е определен един от акцентите – страната във фокус да е Австрия.

Концентрацията на изявите още веднъж е във времето 23 май - 27 юни. В ход е задачата да се дава път на младите посредством сцената и тяхното рационализиране (работа с потвърдени педагози като Людмил Ангелов, Теодосий Спасов, Стефан Драгостинов), на министър председатели, представянето на непознати творби и сформира или неочакваности (като японски пианист, Яске Хосака, който ще показа творби от Панчо Владигеров). Всъщност фестивалът съумява да внуши на задграничните реализатори да показват българска музика, което се трансформира в традиция.

Струнният квартет е във фокус тази година . Към " любопитно да се чуе " можем да се причисли мандолинният квартет " Сезони " (мандолина-мандола-китара) – с определението: " един от водещите международни мандолинни квартети " на американското The Mandolin Journal. И репертоар от барок, през класика и български фолклор до нова авторска музика, включително написана и за тях.

Тази вечер е фамозният квартет на " Арена ди Верона ", който дружно с " Камерата Орфика Нов български университет " (създаден с задачата да осъществя културно съдействие на музиканти от балканските страни с Виена), под палката на гостуващия Владимир Кираджиев, който от 30 години работи във Виена, ще предложат любопитна стратегия. Освен прeмиерното осъществяване на обработката " Лятна сюита ", отдадена на оркестъра от композитора Стефан Драгостинов, с което означават 70-годишния му празник, ще прозвучи и авторско осъществяване на австрийския композитор и пианист Михаел Публих в неговата Кубинска сюита за пиано, ударни, бас китара, флейта и оркестър.

Инструмент на фокус в изданието на фестивала е арфата . Три са участник арфистките. В интернационалния ден на музиката – 21 юни, препоръчан от френския министър на културата Жак Ланг през 1982 година, признат като традиция от 120 страни, рецитал ще направи Сузана Клинчарова. От 1990 година тя е професор по арфа в Париж. Богатата си концертна кариера във Франция, Съединени американски щати, Япония, Белгия съчетава с дейна звукозаписна активност и с майсторски класове. Ще ни предложи неизпълняваното у нас произведение на Сен-Санс " Фантазия за цигулка и арфа " с присъединяване на почетния посетител на концерта Георги Вълчев – един от най-престижните ни цигулари, ученик на Дороти Дилей в Julliard School. Двамата ще показват творбата и на камерната сцена в " Карнеги хол " през октомври. И още цигуларят ще бъде солист на Нов симфоничен оркестър и Софийската филхармония под диригентството на Петко Димитров на 25 юни в зала " България ".

Другите две арфистки Томина Първанова (която живее в САЩ) и Анжела Маджарова (най-добрата у нас, с доста интернационалните изяви) – ще чуем в камерни обединения на 22 юни " Душата ми харесва песента ти " и 5 юни с стратегия Дебюси – Фестивалът отбелязва 100 години от гибелта му – в камерна зала " България ".

Репертоарен акцент на фестивала е премиерната стратегия на " Софийски солисти ", предизвикателство освен за публиката, само че и за самите музиканти (така най-малко те се чувстват). Четирите творби са от четири разнообразни века, с не толкоз срещани солиращи принадлежности, и трима доста разнообразни като лъчение, страст и характер солисти. Бокерини – концерт за китара, несвирен в България. А изпълнителят на акустичния инструмент Георги Василев е от най-популярните реализатори и педагози в Швейцария. Последният концерт на любопитната като творчество и високо ценена Добринка Табакова – за виолончело, със солист Атанас Кръстев, също е премиера за България. И напълно контрастно, следва – Астор Пиацола, двоен концерт за китара и акордеон. С Красимир Щерев, който в Австрия и Германия е най-търсеният акордеонист в актуалната музика. Втората част ще е изобретение, с което Пламен Джуров се гордее – струнният Григ квартет, само че изсвирен от струнен оркестър.

Закриването на фестивала също се чака да е грандиозно – с Малер 8. Осмата симфония на композитора ще бъде дирижирана от Емил Табаков, който ще застане пред величествен състав. Двата най-големи оркестъра – Софийската филхармония и Радиооркестъра, двата хора – Национален филхармоничен " Светослав Обретенов " и Смесения на БНР, както и двата детски хора – Детски филхармоничен и Детски радиохор. Не инцидентно симфонията " на 1000-та реализатори " ще е в НДК. Това ще е крайна точка и на цялата културна стратегия на председателството.

А през днешния ден стартира и новият Първи народен музикален конкурс " Алфред Бинер " с награден фонд две майсторски цигулки на лютиера Бинер. Вечерта преди концерта пък Симо Лазаров ще ни показа книга.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР