Фестивалът ще се проведе от петък до неделя - 2-4

...
Фестивалът ще се проведе от петък до неделя - 2-4
Коментари Харесай

Трансграничен фестивал във Враца ще покаже културата, обичаите и традициите от двете страни на българо-сръбската граница

Фестивалът ще се организира от петък до неделя - 2-4 юли 2021 година, в местността „ Вратцата “ край Враца. Той се провежда от Община Враца по план QuesTour - Валоризация и капитализация на неразучените културни и исторически запаси в трансграничния район на България и Сърбия, CB007.2.13.225, в който тя е сътрудник. Водещ сътрудник на плана е Национален туристически клъстер „ Българският справочник “ , сътрудник от Сърбия ЕНЕКА , Ниш .

Участниците са танцови и певчески групи за достоверен, стилизиран и обработен фолклор, измежду които 30 български и 10 сръбски реализатори и изложители.

Освен опция за изява на артисти, танцьори и изложители от двете страни, събитието ще даде опция за основаване на трансгранични връзки, културен продан и продан на положителни практики. Сред главните цели на самодейността са да бъде нараснала цената на традициите и занаятите в трансграничния район и подкрепено предлагането посредством общи туристически артикули и услути.

Фестивалът ще покаже елементи от културата, обичаите и традициите на локалните общности от двете страни на границата - национална музика и танци, занаяти, локални ястия и други Ще има занаятчия тюфекчия, който ще покаже реставрирано старинно оръжие. Майстор грънчар пък ще запознае посетителите с антична керамика и копия на исторически предмети. Професионален готвач ще подготви обичайни ястия от Северозападна България. А храната за душата ще бъде обезпечена от писателя и повествовател на колоритни истории за обичаите, традициите и културата на тази част от страната ни - Стоян Николов – Торлака. Ръчно направени битови и арт сувенири, кошници и панери от хартия, украшения от глина, естествени камъни и сувенири от естествени материали, 3D произведения от хартиени ленти допълват листата с неповторими произведения, които посетителите ще могат да видят. Сръбската страна ще бъде показана от няколко винарни и места за етно туризъм. Ще бъде показано и произвеждане на млечни артикули по съхранена вековна традиция, както и специфичен тип салам, така наречен гладена наденица, а също и обичаен метод за подготвяне на съсредоточени алкохолни питиета. Сръбските участници ще се показват посредством онлайн връзка.   

На сцената на фестивала ще се качат редица фолклорни сформира - Танцова групировка „ Стрешер “ от с. Горно Озирово, общ. Вършец; Клуб „ Музика ” – Младежки духов оркестър от с. Бутан, обл. Враца; Фолклорна група от Средно учебно заведение „ Отец Паисий “ от Враца.

Освен концертната стратегия и присъединяване на изложителите, фестивалът ще предложи и разнообразни атракции и други действия по ползи - занаяти, фолклор, история. 

Богатата стратегия на събитието е ориентирана както към необятната общност, по този начин и към представителите на туристическия бранш - компании, неправителствени организации, локални управляващи. То ще се организира при прецизно съблюдаване на всички противоепидемични ограничения и условия, свързани с предварителната защита на Коронавирус – 19.

Проект QuesTour е основан, с цел да разкрие непознатото културно-историческо и естествено благосъстояние на трансграничния район България-Сърбия, да разпространява незнайните туристически обекти и да насърчи устойчивия туризъм. Повече информация  на платформата и Facebook страницата на плана @QuesTourProject.

 

***
Тази обява е направена с поддръжката на Европейския съюз посредством Програмата за трансгранично съдействие Interreg-ИПП България-Сърбия 2014-2020, CCI No 2014TC16I5CB007. Съдържанието на обявата е отговорност само на неговия създател и Национален туристически клъстер „ Българският справочник “ (www.bg-guide.org) , и по никакъв метод не би трябвало да се възприема като израз на мнението на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз посредством Програмата за трансгранично съдействие Interreg-ИПП България-Сърбия 2014-2020.

***
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР