Фестивалът ще отбележи с дискусия и спектакъл 50 годишнината от

...
Фестивалът ще отбележи с дискусия и спектакъл 50 годишнината от
Коментари Харесай

ACT Фестивал представя: революция на теория и действие

Фестивалът ще означи с полемика и театър 50 годишнината от 1968г., 100 годишнината от Ноемврийската гражданска война и 200 годишнината от рождения ден на Карл Маркс
През 2018-а се навършват 50 години от 1968г, 100 години от Ноемврийската гражданска война, 101 години от октомврийската гражданска война и 200 години от рождението на Карл Маркс. ACT Фестивал ще означи тези мотиви с две концептуално свързани събития в паралелната и артистичната си стратегия.
Малко младежи знаят, че през 1968-а година София е единственото място, където действително Изтокът и Западът са се срещнали - два месеца след барикадите в Париж и две седмици преди интервенцията в Прага. Естествено, било е извънредно значимо на Деветия Световен Фестивал на младежта и студентите в София да няма рискови обстановки. Единствената такава стартира с думите „ Скъпи приятели, скъпа държавна сигуpнoст…”. Преди да успее да продължи, тайната полиция прибира водача на ляво настроената западно-германска група КД Волф. 50 години по-късно той се завръща в България за полемиката “Говорейки за гражданска война?”, която ще се организира на 24 октомври (сряда) от 11.00 часа в Гьоте институт – България.
На нея Карл-Дитрих Волф, интернационално известният български публицист Георги Господинов и артистичният шеф на фамозния самостоятелен спектакъл Арка в Прага ОндржейХраб ще дискутират ролята на изкуствата във времена на революции, контра-революции и потушени революции.
На идващия ден тематиката ще бъде продължена с акцент в интернационалната артистична стратегия на фестивала – европейската копродукция INVISIBLE REPUBLIC #STILLLOVINGTHEREVOLUTION
Спектакълът, идва тъкмо след международна си премиера, която предстой на 13 октомври вБерлин. Представлението преглежда историята на четири дами, които потеглят на инцидентно търсене за нова обич през пространството и времето на странния остарял континент.
Между май в Париж и Пражката пролет, едно е ясно: революцията не познава сезоните и не се придържа към никакъв сюжет. Тя не умира от оловно отравяне, детски заболявания или слабостите на старостта, а от меланхолията на своите поддръжници. Единственото нещо, което може да помогне против постреволюционната меланхолия е привеждането в осъществяване на радикалната народна власт: едно същинско събиране.
Kонцепцията и режисурата на представлението са на известната немска театрална натрупа andcompany&Co., а ACT Фестивал за свободен спектакъл е копродуцент взаимно с HAU HebbelamUfer (Берлин), KünstlerhausMousonturm (Франкфурт на Майн), FFT (Дюселдорф), ARCHA Theatre (Прага) и Brut (Виена), с поддръжката на Театрална компания MOMO (София).
Автори и реализатори са Нина Кронйагер, Мариана Зенне,Клаудия Сплит и Мира Партеке, а текстът е на Александър Кaршния и Никола Норд.
ACT Фестивал за свободен спектакъл е тук:
http://actfest.org/
https://facebook.com/ACTFESTIVALBG/
АСТ Фестивал за свободен спектакъл 2018 се осъществя с финансовата поддръжка на Столична община, Министерство на културата на Република България и Национален фонд просвета. Проектът се провежда с финансовата поддръжка на Гьоте-институт България, Френски институт в България и Посолство на Държавата Израел. Със специфичната поддръжка на Unimasters Logistics.
АСТ Фестивал се осъществя в партньорство с Фондация “Арт офис”, Посолството на Съединени американски щати,
Фондация „ Америка за България “, Театрална компания МОМО, ДНК – Пространство за актуален танц, Театър Азарян, Национален замък на културата, Център за просвета и спор „ Червената къща”, Галерия Етюд, Театрална работилница Сфумато, Чешки център, Move.bg, Creative Energy Hub, Посолство на Кралство Дания в София, Jameson, Savina и Resonator.
Медийни сътрудници: Actualno.com, Kafene.bg, Dir.bg, Impressio, Stand.bg, Jasmin.bg, Delo.bg, ВИЖ! Magazine, Grazia, MissBloom.bg, SofiaLive.bg, Seen.bg и Лицата на града.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР