Фестивал на дивите цветя се провежда в родопските села Смилян,

...
Фестивал на дивите цветя се провежда в родопските села Смилян,
Коментари Харесай

Фестивал на дивите цветя се провежда в Родопите



Фестивал на дивите цветя се организира в родопските села Смилян, Могилица, Сивило, Горна Арда и Арда от 18 до 27 юни 2021 година. 80 деца от София имат опция да се срещнат с растителното многообразие в региона и с културно-историческите обекти навън.

 Снимка: персонален списък

На 24 юни е извършен ритуала Еньовденска магия в село Горна Арда, което е възстановка на обичайния еньовденски обред.

" Вечерта дамите се събират, с цел да създадат букетчета за орисване както и огромния венец, с който по изгрев ще посрещнат слънцето. Знаете, че поверията споделят, че в дните на лятното слънцестоене от 21 до 25 юни билките получават освен магическа мощ, само че и силата да лекуват разнообразни типове болки, освен заболявания, само че и душевни болки ", сподели за БНР Илия Годев секретар на читалище " Проф. доктор Асен Златаров 1927 " в село Смилян.

 Снимка: персонален списък

В предаването " Графити по въздуха " той добави, че през 2020 не е прекратена традицията да се провеждат събития, въпреки и с по-ограничен брой на присъстващи.

" Пандемията се отрази, само че хората стартират да се поуспокояват и се надяваме, че тази година ще бъде последната преди възобновяване на нормалния интерес и поток към Родопите в тези дни. В интерес на истината записванията за другите ателиета и турове като фототур, ботанически тур, велотур ".

 Снимка: персонален списък

Илия Годев описа, че Раденко Велинов - млад бизнесмен, който се занимава с дърворезба и обработка на мебели, е закупил постройка на някогашната пречиствателна станция на закрито дружество за полузамразени картофи и шоково замразени плодове .

" Неговата концепция е да сътвори Център за занаяти и изкуства, като той съумява да притегли разнообразни представители на занаятите. В момента първият майстор, който към този момент устрои ателието си в тази постройка се споделя Симон Видер - швейцарец омъжен за българка, само че от две години живеят в Смолян. Той създава разнообразни детайли за интериорен дизайн като дървени поставки за лампиони, орнаменти за кресла и други мебели . Неговата брачна половинка Мариана следва да придвижи ателието си за направа на плетени дрехи, детски главно от мериносова вълна ".
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР