Фермери изкарват на 3 април трактори и комбайни по пътищата,

...
Фермери изкарват на 3 април трактори и комбайни по пътищата,
Коментари Харесай

Фермери блокират пътищата с трактори в знак на протест

Фермери изкарват на 3 април трактори и комбайни по пътищата, с цел да ги зареждат на бензиностанциите. Така сдруженията на зърнопроизводителите, на земеделските кооперации и още над 20 браншови съюза на аграрни производители ще стачкуват против законопроекта за контролиране на пазара на горива. Той бе гласуван на първо четене от парламентарната комисия за битка със сивата стопанска система през предходната седмица макар опасенията на редица сектори, че ще убие дребните и междинните компании. Вчера обаче бе подадена поръчка, че планът може и да не мине. Икономическата комисия в Народното събрание след дълго разискване гласоподава единомислещо " въздържал се ".
Определяният като лобистки законопроект вменява на земеделците неприложими условия за запазване и превозване на горивото за земеделската техника, които ще принудят доста стопанства да спрат работа , съобщи ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.
Законопроектът планува земеделските стопани да се записват или като компании за предпазване на гориво, за което би трябвало имат капитал от 3 млн. лева, или като търговци на дребно, т.е. да изпълнят всички условия както бензиностанциите. Това значи да инсталират измервателни уреди в своите бази, да се свържат отдалечено с Национална агенция за приходите и годишно да показват банкова гаранция от най-малко 20 000 лева
Закупуването на нивомери ще коства на земеделския отрасъл към 100 млн. лева, пресмятат засегнатите. " Ние не сме търговци на горива, а ползватели, тъй като купуваме горивата от митническите хранилища, при което плащаме и акциза, и Данък добавена стойност, за което непрекъснато сме подложени на инспекции. Защо би трябвало да ни третират като бензиностанции? ", уточни Явор Гечев, началник на асоциацията на земеделските кооперации.
Фермерите са уверени, че задачата на закона не е битка с контрабандата, а напън земеделските стопани да купуват по-скъпо гориво от бензиностанциите вместо от огромните митнически хранилища. " Ако страната има воля, дано се бори с контрабандата на границите, а не да я търси по селата ", съобщи Гечев, представен от Сега.
Междувременно от Агенция " Митници " оповестиха, че към момента нито едно пристанище не е инсталирало измервателни уреди с онлайн връзка с митническата електронна система на инсталациите за приемане и разтоварване на течни горива. Гратисният интервал, даден със Закона за акцизните и данъчните хранилища от началото на тази година, изтича през юни. Мярката бе въведена, с цел да се подсигурява, че в страната не влизат танкери с контрабандно гориво, което след това се продава в страната без заплатен данък. От 2014 година такива уреди и онлайн връзка с Национална агенция за приходите имат данъчните хранилища и бензиностанциите.
От Българската газова и петролна асоциация, която е главен покровител за законопроекта, сигнализираха наскоро за зачестили контрабандни доставки на гориво с танкери. От Агенция " Митници " обаче твърдят, че това не отговоря на истината, тъй като сега всяка доставка на гориво през пристанищата се ревизира на 100%. Проверките се заснемали с видеокамери, а екипите от митнически и полицейски чиновници се сменяли от време на време на ротационен принцип. От началото на 2018 година са осъществени 17 инспекции на пристанищата и още 53 на плавателни съдове, разтоварени непосредствено в данъчни хранилища с измервателни уреди, показаха от Агенция " Митници ". За съпоставяне през втората половина на 2017 година са осъществени общо близо 230 входящи контроли на плавателни съдове с енергийни артикули.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР