Фериботът гони залеза. Има нещо магнетично в него. Красиво, обвързващо.

...
Фериботът гони залеза. Има нещо магнетично в него. Красиво, обвързващо.
Коментари Харесай

Гръцкото море - милиони евро от Родопите потънаха на Халкидики

Фериботът гони залеза. Има нещо магнетично в него. Красиво, обвързващо. Той е постоянно там, оттатък хоризонта и ти го преследваш, като обезверен опит да докажеш, че си жив. Чайките желаят храна, хората търсят красивото.Фериботът пори вълните в помощ на всички. За сетивата им, за това да се почувстват по-иначе.

Мъж се е изтегнал на пейката и дреми като изтощен юнга. Крясък на птица го сепва. „ Какво му би трябвало повече на човек… “, си спомняш думите на Алексис Зорбас. Корабът пори вълните. Едни отиват, с цел да се впуснат в кръчмите на острова, други, с цел да си купят картина от локалните майстори. Въпрос на сетива…

Много горещо лято, топ сезон на всички места. Все още не е късно за едно късно море, че даже и през септември.

Спасение за всички, потърсили морето, планината, язовири и реки.

Разбира се, хиляди нашенци и през този сезон избраха още веднъж Гърция, успокоение и вкусна храна.

Други пък се ускориха към данданията по родното Черноморие. Изборът е право на всеки. „ За и срещу “ е неправилен спор. Дори и инспекция с взор на цялостния багажник от страна на чиновник на „ Гранична полиция “ на „ Маказа “ не е болежка за умиране. Важно е заниманието.

Но въпреки всичко, дано създадем едно странствуване преди „ все по-студена и по-студена да стане всяка вълна “.

Навсякъде може да се откри успокоение навсякъде и „ гъз до гъз “

Колкото по-надолу в Гърция, толкоз по-горещо и повече хора. Преди първия ръкав на Халкидики е като Слънчев бряг по народ. Бийч питейните заведения са цялостни, свободните зони също, чадърите се бият един о различен от вятъра, а звукът от друга тирада заглушава даже вълните, написа 24rodopi.com.

Спасение? Кратка обиколка с автомобил и редица дребни заливчета, където господства друго. Съвсем друго. То е за ценители. Кристалната вода и двама-трима души в съседство за компания. Подводни скали, които дават прелестна картина под вода и като че ли Зорба ще се появи отнякъде, за по едно вино с печени кестени…

Как се търгуват маратонки за 7 евро на плажа

Плажът е цялостен, а търговците на всевъзможни екзотични джунджурии са и с по-сериозен „ загар “. Чернокож мъж се движи с цялостна чанта с маратонки от доста известна международна марка. Разбира се-ментета. Дава ги за по 20 евро.

Няколко фамилии сърби го наобикалят и стартира мерене на разнообразни модели. А след това-пазарене като за международно. Надлъгване към час. Накрая цената пада до 7 евро за чифт. Клиент от Сърбия даже упорства за 5 евро за два. Мъжът от Африка обаче е неотстъпчив.

„ Язък, отиде ми гледката, тия какъв брой време ще се пазарят! “, пък изрича сърдит земляк, поради сцената пред очите му.

От „ Зърната на Памела “ до танц на Драгана

Бизнесът върви на плажа. Понички, царевица, само че н Гърция е с тихи продавачи. Стискат дребни тромбички за детски колела, с цел да привлекат внимание. Къде ще се мерят с гласовитите сътрудници из Приморско и Созопол, чийто репертоар буди смях измежду плажуващите. Като стартират със „ Зърната на Памелааа “ до „ Дупката на Шакирааа “, а става въпрос за царевица и гевреци.

По-възрастен продавач край Бяло море обаче е решил друго. Крещи с мегафон и пуска ария на Драгана Миркович, след което танцува до всеки купил от стоката му.

С други думи, гладни няма, а и търговията върви-по 2 евро парчето.

Сянка навсякъде – безвъзмездна, а на плаж не се върви на токчета

Навред бийч питейни заведения, само че и свободни зони. 3 евро за фрапе с минерална вода и 5 евро за огромна наливна бира под чадъра, който е безвъзмезден. Пълно с естествена сянка обаче край плажната линия. Точно до многочислените паркинги, които също са безвъзмездни. Под дърветата е и най-весело. Цели фамилии, даже с походни маси. Всякакви питиета и храна по тях.

„ До нас една група сърби по този начин се накваси, че едвам си събраха след това багажа. Но пък си направиха ваучър. В един миг даже запяха заедно-и мъже, и дами. Без да тормозят близките “, споделя земляк, почивал на Ставрос.

„ Никога не съм виждам на плаж да се върви на 10 санта токчета. Родни кифли колкото щеш. Отиват на бийч бар в Созопол, който си е напряко дневна дискотека. Наргилета, алкохол на стомах. Някакъв грък обикаля и пее с микрофон край чадърите, децибелите мощни, чува се из целия плаж. Под чадърите грохнали от горещина и пиянство хора, които даже не стъпват във водата “, пък споделя усещанията си различен родопчанин, избрал Созопол за фамилна отмора.

Телефоните са в ръцете, само че нетът е в отпуск

Най-дефицитната „ стока “ по плажовете в Гърция е интернетът. Няма ни край морето, ни в хотелите. Мъка, майка, изключително за пристрастените. Естествено, телефоните са в ръцете и без бърз достъп. От деца до старци. Не липсват и хора с книги, даже млади. Което е красиво.

За същинската отмора телефон не би трябвало. Очите би трябвало да се пълнят с хубостите наоколо…

Народ по улиците, народ в кръчмите, а сметката

Народ по улиците колкото си щеш. Кръчмите са цялостни, храната отлична. Забавление и място за всеки ще се откри. Бързо обслужване, за норматив.

Какви са цените? Почти идентични във всеки ресторант в курортно гръцко градче, на „ входа “ на Халкидики. Обилна вечеря за осем души излиза 160 евро. След нея всеки си потегля с кутии с останалото. Сметката за обяд за трима даже пада под 50 евро. Кутиите отново са в ръце.

Музиката в таверните не нервира, всеки може да си чуе мислите, да ги показа с останалите.

„ Надпреварата очевидно е за по-високи децибели. Във всяка механа има жива музика със тон, който може да съперничи на нощните питейни заведения. Трябва да крещиш през масата, с цел да се чуеш с индивида насреща “, споделя земляк за отмора по южното ни Черноморие.

Всичко е въпрос на избор

„ Летният сезон върви към цялостна злополука с празни плажове през месец август поради по-малкото българи и румънци през тази година “, споделя ръководителят на Българската асоциация за туризъм. Според него това е най-слабият сезон през последните години.

„ Всички българи и румънци са в Гърция макар огромните жеги. Обиколих от Кавала до Халкидики и на всички места е цялостно с наши туристи, като не ги стопират по-високите цени и въвеждането на такси за шезлонги и чадъри “, разяснява той.

Прословутата такса „ чадъри и шезлонги “ е тук-таме. И това не е такса, а най-малко консумация, само че към момента рядко срещано събитие в Гърция. Но родните по този начин и не го схванаха.

Много драма, доста нещо. Валят едни фотоси от празните плажове по южното Черноморие. Нацвъкани чадъри и шезлонги, по които няма никой. Сянката е скъпа, пък времето хубаво. Може и Меркурий да е в цикъл. Що хората не желали?

Въпрос на усет е. По едните плажове всичко е заето с печалбари, на други свободната зона е докъдето ти стигне очите. Километри. Дори с дървета, под които може да се настаниш. Ако бе в нашенско, несъмнено щяха да са изсечени и да има многоетажни хотели. Или пък някой да желае пари и за сянката под тях.

Драма няма, има просто чувство за това по какъв начин се развива туризъм.

Апропо, къде бяха „ зелените “, „ оранжевите “ и що де има цветове да реват когато родното се превръщаше в бетонен затвор?!

Само от хората в Родопите бяха изхарчени милион(и) евро на Бяло море.

Инфо: blitz.bg

 

 

 

Тагове: Гърция море плаж Халкидики почивка
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР