Феноменално успешна - така израелските медии нарекоха атаката, на която

...
Феноменално успешна - така израелските медии нарекоха атаката, на която
Коментари Харесай

САЩ провокират война срещу важен съюзник на Русия

" Феноменално сполучлива " - по този начин израелските медии нарекоха офанзивата, на която беше подложен Иран през уикенда. Според западни източници значими уреди на иранския военно-промишлен комплекс са били унищожени, това е направено от ръцете на Тел Авив, а Съединените американски щати стоят зад офанзивата. И най-важното, всичко това е директно обвързвано с ползите на Русия.

Вечерта на 28 януари в Иран избухнаха поредност от детонации. Една от задачите беше защитителен цех в град Исфахан, който беше нападнат от три дрона. Тогава беше взривен конвоят на Корпуса на стражите на ислямската гражданска война, преминаващ в региона на сирийско-иракската граница. Имаше известия и за терористични офанзиви в иранския град Махабад и даже в щаба на КСИР, конструкция, която играе ролята на паралелна войска в страната. По-късно обаче тези данни не бяха доказани.

Колко огромни са вредите?

Оценките варират по този въпрос и по явни аргументи. Всяка страна твърди каквото ѝ е преференциално. Със сигурност се знае, че в колоната са унищожени няколко коли, които по публични данни са превозвали ориз и брашно. По неофициални данни оръжията, които иранците е трябвало да трансферират на групировките си в Сирия, са унищожени.

Що се отнася до удара против Исфахан на 28 януари, съгласно Техеран вредите от него са минимални. Два от трите дрона, съгласно иранската осведомителна организация ИРНА, са били свалени при заход, а останалият е съумял да повреди единствено покрива на постройката. Израелският вестник „ Ерусалим Пост “ обаче твърди, че офанзивата е била " феноменално сполучлива ".

Кой беше упрекнат?

Според някои известия една от иранските терористични групи е станала директен причинител на терористичната офанзива в Исфахан. Именно тя е изстреляла дронове (квадрокоптери) от иранска територия. Самият град се намира на повече от 300 километра от границата на страната и квадрокоптери просто не биха преодолели такова разстояние от чужбина. Атаката обаче е осъществена по напътствие на друга страна - най-малко по този начин настояват в Иран.

Техеран към този момент уточни поръчителя - това са израелските специфични служби. Същото се приказва и на Запад. Всъщност версията за виновността на Израел се поддържа, в случай че не с консенсус, то най-малко от голямото болшинство западни специалисти и медии.

Самите израелски управляващи не разясняват случая по никакъв метод – както и преди не са коментирали други терористични офанзиви, за които се твърди, че са осъществени от тайните служби на тази страна в Иран. Например детонациите в нуклеарни уреди в Натанц напролет на 2021 година и през лятото на 2020 година

Защо беше нанесен ударът?

Иранските управляващи считат, че задачата на офанзивата е била да се всее суматоха измежду популацията.

Ако се придържаме към версията за виновност на Израел, то повода за нападението може да е желанието да се спре или приключи иранската нуклеарна стратегия. Според някои известия обектът в Исфахан може да бъде обвързван с иранската ракетно-ядрена стратегия. Иранските управляващи индиректно потвърдиха тази версия. Според иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахян враговете са подхванали " страхливи стъпки, които не могат да повлияят на волята и желанията на нашите специалисти във връзка с развиването на мирния атом ".

Американският „ Уолстрийт Джърнъл “ написа, че израелският удар може да бъде част от американско-израелска тактика за намиране на нови способи за въздържане на иранските нуклеарни и военни упоритости. Към днешна дата Съединени американски щати и Израел нямат дипломатически благоприятни условия да спрат нуклеарната стратегия на Иран. Опитите за връщане към договаряния за възобновяване на нуклеарната договорка се провалиха. Остават единствено измама или пълномащабна военна интервенция.

Но военна интервенция не може да стартира посредством публично навлизане, защото това води до статут на агресор. Най-добре е да се стартира като защитаваща се страна. Ето за какво задачата на терористичния акт, отговорността за който никой не пое, може да бъде да се накара Иран публично да нанесе ответен удар по Израел. Удар, който може да се преглежда от Израел и Съединени американски щати като мотив за започване на широкомащабна офанзива против Иран.

Кой има изгода?

Основният бенефициент, несъмнено, е Израел. За Тел Авив придобиването на нуклеарни оръжия от Иран е действителна екзистенциална опасност. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху към този момент сподели, че страната му " няма да допусне " обстановка, в която Иран получава " най-смъртоносното оръжие ", към чието владеене " той праволинейно върви ". В същото време Израел не е подготвен да се бори самичък с Иран - няма задоволително запаси. Тел Авив би трябвало да въвлече Съединени американски щати в тази война.

Към днешна дата не е ясно доколко тази офанзива е координирана със Съединените щати. Пентагонът публично разгласи, че няма нищо общо с офанзивата против Исфахан.

Любопитно е обаче, че самият удар беше нанесен тъкмо няколко дни преди визитата в Израел на американския държавен секретар Антъни Блинкен. Това значи, че или Израел слага Америка пред факт, или по този метод Вашингтон и Тел Авив показват единение в методите си към методите за битка с иранската нуклеарна стратегия.

Всъщност американците също са бенефициенти. Те се интересуват от унищожаването на нуклеарната ракетна стратегия на Иран, защото придобиването на нуклеарни оръжия от Иран води до редица разноски за Съединени американски щати. Сред тях е опасността за американските бази в Близкия изток, както и тласъкът Саудитска Арабия да сътвори лична нуклеарна бомба.

Освен това ескалацията към Иран е преференциална и за районните съперници на Иран – на първо място Саудитска Арабия и Азербайджан. И двете страни балансират с Ислямската република на ръба на войната и биха желали други страни да водят тази война вместо тях.

Каква е сложността на иранския отговор?

Иран чудесно чете играта на своите врагове и схваща до какво води пълностоен боен отговор на терористична офанзива. Той схваща, че се пробват да го въвлекат във войната, да го предизвикат.

Техеран обаче би трябвало да вземе поради вътрешнополитическия миг. Иранското население упорства за решителна реакция от управляващите, а отводът да го направи ще докара до неодобрение на хората, което въобще не е належащо на аятоласите на фона на сложната социално-икономическа обстановка в страната.

Необходимо е също по този начин да се вземе поради обстановката в иранските елити. Сега се води битка за името на бъдещия правоприемник на Рахбар - духовния водач на Иран и в действителност държавен глава. А бъдещите претенденти - по-специално настоящият президент Ибрахим Раиси - не могат да демонстрират уязвимост.

Какви са рисковете за Русия?

Руската федерация не се нуждае от война сред Съединени американски щати и Израел против Иран. Да, това ще отклони вниманието от Украйна, само че ударите ще бъдат нанесени и по ирански цели в Сирия, на чиято територия са ситуирани и съветски войски.

Войната дестабилизира и обстановката в Южен Кавказ, дотолкоз, че в случай че Азербайджан взе участие в нея, там ще се отвори втори фронт. Също по този начин е допустимо Армения да бъде въвлечена в тази война или като участник, или като опит на Азербайджан тихомълком да реши териториалните си проблеми с Ереван.

И най-после, в този момент Русия развива съществено съдействие с Иран, в това число във военната област. Всякакви удари по ирански военно-промишлени уреди вредят на това съдействие. Така всъщност Съединени американски щати желаят да отслабят значим сътрудник на Русия посредством ръцете на Израел.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР