Федералният резерв отчита първата си оперативна загуба от години, докато

...
Федералният резерв отчита първата си оперативна загуба от години, докато
Коментари Харесай

Фед излезе на червено за първи път от години

Федералният запас регистрира първата си оперативна загуба от години, до момента в който лихвените проценти се повишават, а търсенето на американски облигации пораства. Според формалните данни централната банка дължи на Министерството на финансите на Съединени американски щати 2.9 милиарда $ към 5 октомври.

Това е ослепителен, въпреки и предстоящ, поврат на събитията за една централна банка, която направи милиарди спомагателни доходи от лихви от разширяващия се баланс през годините след финансовата рецесия. Разбира се, Фед не е „ естествен “ вложител. Тя не може да банкрутира и всевъзможни оперативни загуби, произлизащи от нейното голямо портфолио от облигации, просто ще значат по-малко преведени пари към американската хазна.

Все отново събитието акцентира трагичната смяна в икономическата среда и може да сътвори неуместна призма в миг, когато Фед към този момент е под напън да намали инфлацията. Централната банка ускори битката си против по-високите цени, като заплаща спомагателна рента върху банковите запаси и посредством стратегии като механизма за назад изкупуване, по-известен като RRP, защото се пробва да понижи търсенето.

„ Разходите за лихви на Федералния запас – лихвите, които заплаща на банките и контрагентите по RRP – се усилват с всяко повишение на лихвения % “, споделя Джоузеф Уанг, някогашен търговец в отдела за отворени пазари на централната банка и създател на блога Fed Guy, пред Bloomberg.

Повишаването на лихвите от 75 базисни пункта през септември тласна Фед към оперативна загуба. С упованията за „ по-високо за по-дълго “ оперативната загуба на Фед евентуално ще се усили доста през идващите месеци. “

Както изяснява Уанг, прекосяването към оперативна загуба е видимо, тъй като се случва извънредно рядко. В годините след световната финансова рецесия централната банка на Съединени американски щати завоюва над 1 трилион $ доходи от лихви, които преведе в американската хазна.

И до момента в който загубите евентуално ще бъдат неуместни за политиците във Фед, които ще би трябвало да дават отговор на неприятни въпроси, не се чака това да има огромен резултат върху паричната политика.

Това не е нещо, за което би трябвало да се тревожим, тъй като няма значимо влияние върху паричната политика и евентуално е краткотрайно “, увери Уанг. „ Фед не може да банкрутира и оперативната загуба ще изчезне, когато федералният запас понижи лихвите по време на идващия спад. Състоянието на един губещ пари Фед обаче не е положително. “
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР