Федералният бюджет на Руската федерация за първите 4 месеца на

...
Федералният бюджет на Руската федерация за първите 4 месеца на
Коментари Харесай

Затъване: Бюджетният дефицит на Русия за 4-те месеца надмина планираното за годината

Федералният бюджет на Руската федерация за първите 4 месеца на годината (януари-април), по предварителни данни на Министерството на финансите на страната, е с недостиг от 3,4 трилиона рубли. Само за април, този индикатор е повишен с 1 трилион рубли - от 2,4 трилиона рубли за първото тримесечие. Това се споделя в известие на Министерството на финансите на Русия.

Планираният недостиг за цялата 2023 година е малко над 2,9 трилиона рубли. Така, съгласно резултатите за първите 4 месеца, дефицитът на федералния бюджет на Русия към този момент " преизпълни " прогнозата за цялата година.

По-конкретно, приходите в бюджета за четирите месеца възлизат на 7,782 трилиона рубли, което е с 22% по-малко от приходите за същия интервал на предходната година - главната причина е внезапното понижаване на приходите от експорт на нефт и газ.

В същото време, приходите за интервала отвън тези от петрол и газ са нарастнали на годишна база с съвсем 5%, до 5,5 трилиона рубли. Министерството на финансите изяснява това с нормализирането на динамичността на данъчните постъпленията във федералния бюджет от най-големите компании отвън бранша на нефт и газ (данъци върху оборота, налог върху печалбата). Така, постъпленията от Данък добавена стойност възлизат на 3,44 трилиона рубли, т.е. с 11% повече от миналогодишните данни за интервала (почти 3,1 трилиона рубли). Но при налога върху облагата има понижение от 19,4% на годишна база, до 561 милиарда рубли (от 695 милиарда рубли през януари-април 2022 г.).
 Бюджетният недостиг на Русия за два месеца приближи годишния проект
Бюджетният недостиг на Русия за два месеца приближи годишния проект

Постъпленията от налога върху облагата за интервала са се сринали

Приходите от петрол и газ през интервала януари-април не престават да понижават, сривайки се с 52% по отношение на същия интервал на предходната година, до 2,282 трилиона рубли. Министерството на финансите изяснява това с високата база на постъпленията от предходната година, както и със спада на цените на петрола Urals и намаляването на износа на природен газ. В същото време, ведомството отбелязва, че " месечната динамичност на приходите от петрол и газ последователно излиза на постоянна траектория, съответстваща на тяхното базово равнище от 8 трилиона рубли годишно ".
 Заради бюджетния недостиг: В Русия разискват еднократен налог на крупния бизнес
Заради бюджетния недостиг: В Русия разискват еднократен налог на крупния бизнес

Предвижда се данъкът да бъде " непринуден "

Разходите за интервала януари-април възлизат на 11,206 трилиона рубли, превишавайки индикатора за същия интервал на предходната година с 26%, като най-големи са разноските през април.

В Закона за федералния бюджет на Русия за 2023 година, приходите в бюджета за тази година са планувани в размер на 26,13 трилиона рубли, разноските - 29,056 милиарда рубли, а дефицитът - близо 2,93 трилиона рубли.
 Русия бележи сериозен растеж в бюджетния недостиг през януари
Бюджетът на Русия за 2023 катастрофира още през януари

Спадащите доходи от продажба на енергоносители, наказания и разноските за войната в Украйна оказват извънредно неподходящо отражение върху бюджета на Русия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР