Федералният апелативен съд на Съединените щати замрази спорния имиграционен закон

...
Федералният апелативен съд на Съединените щати замрази спорния имиграционен закон
Коментари Харесай

Федералният апелативен съд на САЩ замрази спорния имиграционен закон на Тексас

Федералният апелативен съд на Съединените щати замрази противоречивия имиграционен закон на Тексас, който е един от най-строгите закони от този тип, одобрявани от американски щат в наши дни. Решението бе взето единствено няколко часа, откакто Върховният съд позволи мярката да влезе в действие в очакване на обжалване. Тя ще разреши на чиновниците в щата да задържат и преследват незаконните мигранти.

Администрацията на Байдън оспори закона, като го назова противоконституционен. Решението за замразяването му е последното от поредност ходове, които дефинират ориста му. Ако той още веднъж влезе в действие, това ще означи забележителна смяна в метода на използване на имиграционните закони, защото до момента съдилищата постановяваха, че единствено федералното държавно управление може да ги ползва.

 
Консервативното болшинство, което позволи законът да влезе в действие, не разяснява главната конституционност на тексаския закон. Двама от съдиите, които гласоподаваха за анулацията на прекъсването, допуснаха, че гласовете им са били по-скоро за техническите аспекти на процеса на обжалване, в сравнение с за главната същина на делото.
Линдзи Уайтхърст, Associated Press

Незаконното прекосяване на границата на Съединените щати единствено по себе си е федерално закононарушение, само че нарушаванията нормално се преглеждат като цивилен каузи от системата на имиграционните съдилища. Съгласно новия закон наказванията за нелегално влизане или наново влизане в Тексас варират до 20 години затвор.

Докато законът действаше за малко, Мексико съобщи, че отхвърли да одобри всички депортирани лица. Те също дефинираха закона като " антиимигрантски " и предизвестиха, че той ще усложни връзките с Вашингтон. В исторически проект федералното държавно управление е създавало закони и разпореждания по отношение на имиграцията, макар че Конституцията на Съединените щати не му дава категорично тези пълномощия. Освен това федералното държавно управление е това, което договаря за контракти и съглашения с други страни. Законът на Тексас беше подписан през декември и в началото трябваше да влезе в действие на 5 март.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР