Федералния резерв (Фед) на САЩ на последното си заседание остави

...
Федералния резерв (Фед) на САЩ на последното си заседание остави
Коментари Харесай

3 основни причини за ястребовия подход на Фед на САЩ през следващите месеци

Федералния запас (Фед) на Съединени американски щати на последното си съвещание остави главния си лихвен % неизменен, в сходство с упованията. Продължаващата битка на Централната банка против инфлацията обаче не наподобява скоро да завърши, написа в разбор на финансовия портал Investing.com.

Въпреки задържането на лихвите, ненадейно нови предупредителни знаци за инфлация започнаха да се появяват на фона на бързия растеж на цените на енергоносителите и храните. Продължителното повишение на цените на горивата и храните може да заличи постигнатия прогрес в битката с инфлацията и да принуди Фед да продължи да покачва лихвите за по-дълго от предстоящото все още.

Фед на Съединени американски щати също по този начин предизвести за поддържане на доста по-строга от предстоящото парична политика през 2024 година. В тази връзка финансови специалисти открояват 3 съществени аргументи за " ястребовия " метод на Фед през идващите месеци.
 22-годишен връх: Фед на Съединени американски щати увеличи главния лихвен %
22-годишен връх: Фед на Съединени американски щати увеличи главния лихвен %

Повишението на главната лихвата е с нови 25 базисни пункта

1.Цените на петрола още веднъж се повишават към $100 за барел

Неотдавнашният скок на цените на петрола прави доста по-трудно за Фед да върне инфлацията до задачата си от приблизително 2% годишно.

Преди дни цените на американския недопечен нефт West Texas Intermediate за малко се повишиха над 92 $ за барел за първи път от ноември 2022 година, което поражда опасения, че този забележителен източник на инфлационен напън още веднъж е в деяние.

От края на юни до момента цените на петрола се повишиха с повече от 30%, защото продължаващите съкращения на добива от Саудитска Арабия и Русия оказват напън върху доставките на нефт в международен мащаб.

Анализаторите от Уолстрийт започнаха да приказват за цена от $100 за барел, в случай че възходящата наклонност на пазара на енергоносители продължи.

Ако цените на петрола продължат да порастват и доближат трицифрени стойности, това може да се трансформира в проблем, защото високите цени на енергоносителите усилват индустриалните разноски, а те от своя страна покачват цените на стоките и услугите.
 Икономиката на Съединени американски щати е свръхзадлъжняла - следствията
Най-голямата стопанска система в света е свръхзадлъжняла - следствията

Наскоро държавният дълг на Съединени американски щати доближи исторически връх от 33 трилиона $

2.Цените на бензина в Съединени американски щати се устремиха нагоре

Цените на бензиностанциите в Съединени американски щати внезапно започнаха да се повишават, за смут на американските консуматори и Федералния запас.

Цените на бензина са се нараснали с близо 9% единствено за последните два месеца, а в края на лятото бензинът по принцип не нараства постоянно. Това докара до нараснали упования за ускорение на общата инфлация през идващите месеци.

Средната цена на галон безоловен бензин в Съединени американски щати се увеличи до 11-месечен връх от $4 за галон (1 галон е 3,8 литра), отговаряйки на върха за сезона на 12-месечна база, съгласно AAA.

Анализатори предизвестяват, че при положение на мощен вихър, който засегне крайбрежието на Персийския залив, цените на бензина в страната може да се повишат до 4,50 или даже 4,75 $ за галон.

3.Цените на питателните артикули в Съединени американски щати ( а и в света ) също се повишават

Начело по пакачване на цените при главните храни са фючърсите за живи говеда (за угояване), които доближиха рекордни стойности в последно време, на фона на опасенията, че натискът върху предлагането ще продължи най-малко до началото на идната година. Така че би трябвало да се чака цените на говеждото да се покачат в американските магазини.

Други съществени селскостопански артикули, като кафе, захар, какао, ориз, свинско месо и други, също нарастват, което е показателно за ускорение на инфлацията при цените на храните.
 Най-конкурентоспособните стопански страни в света
Най-конкурентоспособните стопански страни в света

Начело в класацията не са огромни страни

Изводи от обстановката

Повишаването на цените на петрола и храните, на които повишението на главните лихви на Фед по принцип съвсем не оказва въздействие, може да докара до по-нататъшно ускорение на инфлацията през идващите месеци. Не би било изненадващо, в случай че темповете на инфлация се покачат назад към 5% през идващите месеци.

Това сигурно би породило подозрения по отношение на " паузата " на Фед в повишението на главните лихви. По подобен метод, (евентуална) устойчива инфлация може да подтикне Фед да увеличи главните лихви още и да ги задържи високи на високи равнища по-дълго време.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР