Бившият кмет на Ню Йорк Джулиани е признат за отговорен по дело за клевета при избори

...
Федерален съдия в Съединените щати подведе под отговорност бившия кмет
Коментари Харесай

Федерален съдия в Съединените щати подведе под отговорност бившия кмет Руди Джулиани по дело за клевета, заведено от двама избирателни работници в Джорджия, които твърдят, че са били лъжливо обвинени в измама по време президентските избори през 2020 г.

Американският окръжен съдия Берил Хауъл постанови, че бившият кмет на Ню Йорк е дал „само на думи“ за спазването на законовите си задължения, докато се опитва да се представи като жертва в случая.

Джулиани, каза Хауъл, е пренебрегнал задължението си като ответник да предаде информация, поискана от служителите на изборите Руби Фрийман и нейната дъщеря Уондреа АрШей Мос, като част от тяхното дело.

Решението придвижва делото към съдебен процес във Вашингтон, който може да доведе до осъждане на Джулиани да заплати значителни обезщетения в допълнение към десетките хиляди долари съдебни такси, които вече трябва да плати.

Фрийман и Мос подадоха жалбата си през декември 2021 г., обвинявайки Джулиани, че ги е клеветил, като е заявил невярно, че са участвали в измама, докато са броили бюлетините в State Farm Arena в Атланта, Джорджия.

Джулиани, един от адвокатите и доверените лица на бившия президент Доналд Тръмп, беше открит поддръжник на фалшивото твърдение, че поражението на Тръмп на изборите през 2020 г. е резултат от „фалшифицирани“ гласове.

В изявление в сряда жените казаха, че са преживели „жив кошмар“ и невъобразима „вълна от омраза и заплахи“ заради коментарите на Джулиани.

„Нищо не може да възстанови всичко, което загубихме, но днешното решение е още една неутрална констатация, която потвърди това, което сме знаели през цялото време: че никога не е имало истина в нито едно от обвиненията срещу нас и че не сме направили нищо лошо,“ казаха те.

„Бяхме очернени по чисто политически причини и отговорните хора могат и трябва да бъдат подведени под отговорност.“

Решението усложнява правната опасност, пред която е изправен Джулиани, в момент, когато той и Тръмп са сред 19-те обвиняеми по дело за държавен рекет, свързано с опити за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г. в Джорджия.

Това също така създава потенциал за масивна финансова санкция, тъй като делото се придвижва към федерален процес във Вашингтон, където жури ще определи всички щети, за които Джулиани може да носи отговорност.


Съдия Хауъл каза, че Джулиани ще има „последна възможност“ да предостави исканата информация като част от правен процес, наречен „откриване“, но може да понесе допълнителни санкции, ако не го направи.

Междувременно Хауъл каза, че Джулиани и неговите бизнес единици трябва да платят повече от 130 000 долара адвокатски хонорари.

Хауъл изрази скептицизъм по отношение на твърденията на Джулиани, че не може да си позволи да възстанови разходите на ищците по делото, отбелязвайки, че наскоро той обяви апартамента си в Манхатън за 6,5 милиона долара и се съобщава, че е летял с частен самолет до Атланта, за да се предаде на обвиненията там . Той не се призна за виновен.

„Обличането на мантията на виктимизация може да изглежда добре на публична сцена пред определена аудитория, но в съда това представяне е послужило само за подкопаване на нормалния процес на разкриване в директен случай за клевета, със съпътстващата необходимост на многократна съдебна намеса“, пише Хауъл.

Хауъл каза, че освен първоначалното производство на документи от 193 страници, информацията, която Джулиани е предал, се състои до голяма степен от „една страница от съобщения, петна от неразшифровани данни“ и „откъс от финансовите документи, които трябва да бъдат представени“ .


„Може би той е направил изчислението, че общите му рискове от съдебни спорове са сведени до минимум, като не спазва задълженията си за откриване в този случай“, каза Хауъл. „Каквато и да е причината, задълженията са за конкретни случаи и задържането на необходимото разкриване в този случай има последствия.“

Съдията каза: „Джулиани е дал само на думи за спазването на задълженията си за откриване“.

Джулиани обвини неуспеха си да представи исканите документи на факта, че устройствата му са били конфискувани от федерални следователи през 2021 г. като част от отделно разследване на Министерството на правосъдието, което не доведе до никакви наказателни обвинения.

Тед Гудман, политически съветник на Джулиани, каза в изявление, че решението на съдията „е отличен пример за въоръжаването на нашата съдебна система, където процесът е наказанието. Това решение трябва да бъде отменено, тъй като кметът Джулиани е неправомерно обвинен, че не е запазил електронни доказателства, които са били иззети и държани от ФБР.“

Миналия месец Джулиани призна, че е направил публични коментари, лъжливо твърдейки, че служителите по изборите са извършили измама с бюлетини по време на изборите през 2020 г., но той твърди, че изявленията са защитени от Първата поправка.

Тази резервна уговорка, каза Хауъл, има „повече дупки от швейцарското сирене“. Тя предположи, че Джулиани е бил по-заинтересован от признаването на исковете на работниците, отколкото от действителното създаване на значимо откритие по случая.

„И все пак, точно както използването на преки пътища за спечелване на избори крие рискове – дори потенциална наказателна отговорност – заобикалянето на процеса на откриване носи сериозни санкции, без значение какви резерви несъответстващата страна може да се опита изкуствено да запази за обжалване“, каза Хауъл.< /p>

Мос е работил за изборния отдел на окръг Фултън от 2012 г. и е ръководил операцията по задочно гласуване по време на изборите през 2020 г. Фрийман беше временно служител по изборите, като проверяваше подписите върху бюлетините за гласуване и ги подготвяше за преброяване и обработка.

Джулиани и други твърдяха по време на изслушване в законодателната подкомисия на Джорджия през декември 2020 г., че видеозапис от камери за наблюдение от State Farm Arena показва изборни служители да извършват изборна измама.

Докато тези обвинения се разпространиха онлайн, двете жени казаха, че са претърпели силен тормоз, както лично, така и онлайн. Мос подробно описа преживяванията си в емоционално свидетелство пред членовете на Конгреса, разследващи бунта на Капитолия. Комисията от 6 януари също пусна видео показания на Фрийман по време на изслушването през юни 2022 г.

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР