Федерален съдия отмени калифорнийската забрана за пълнители за оръжия с голям капацитет

...
Федерален съдия отмени в петък забраната на Калифорния за списания
Коментари Харесай

Федерален съдия отмени в петък забраната на Калифорния за списания за огнестрелно оръжие, съдържащи повече от 10 патрона, като противоконституционна, „произволна и капризна“.

Забраната, която беше приета чрез предложение от 2016 г., премина през различни обжалвания, докато Върховният съд на САЩ не изпрати делото обратно на по-долните съдилища след решението си от 2022 г. в Нюйоркската държавна асоциация на пушки и пистолети срещу Bruen. Важното решение изисква разпоредбите за огнестрелните оръжия да не пречат на езика на Втората поправка и да бъдат „в съответствие с историческата традиция на тази нация“.

 САН МАРИНО, Калифорния – 23 ЯНУАРИ: Гавин Нюсъм е на посещение при Брандън Цай, който обезоръжи стрелеца, открил огън в студио за бални танци в Монтерей Парк в понеделник, 23 януари 2023 г. в Сан Марино, Калифорния. class= САН МАРИНО, Калифорния – 23 ЯНУАРИ: Гавин Нюсъм е на посещение при Брандън Цай, който обезоръжи стрелеца, открил огън в студио за бални танци в Монтерей Парк в понеделник, 23 януари 2023 г. в Сан Марино, Калифорния. Джейсън Армънд/Лос Анджелис Таймс/Гети изображения

Американският окръжен съдия Роджър Т. Бенитес в решението от петък каза, че забраната за пълнители с голям капацитет не отговаря на този стандарт и че „няма национална традиция за забрана или регулиране на огнестрелни оръжия въз основа на капацитет на стрелба или капацитет на боеприпаси“.

Бенитес написа, че едно „правителствено решение за няколко луди мъже с оръжия … превръща в престъпници отговорни, спазващи закона хора, които искат по-големи списания, просто за да се защитят“.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм в изявление нарече решението „политика, чисто и просто“, отбелязвайки рекорда на Бенитес за отмяна на законодателството за контрол върху оръжията.

W051E7 Почитаемият Роджър Т. Бенитес полага гражданска клетва по време на церемония по натурализацията, проведена в пилотската кабина на самолетоносача USS Ronald Reagan на 22 август 2006 г. в Коронадо, Калифорния . Осемдесет и осем военнослужещи от 29 държави положиха клетва като граждани на САЩ по време на церемонията. (UPI Photo/Earl S. Cryer) W051E7 Почитаемият Роджър Т. Бенитес полага гражданска клетва по време на церемония по натурализация, проведена в кабината на самолетоносача USS Ronald Reagan на 22 август 2006 г. в Коронадо, Калифорния. Осемдесет и осем военнослужещи от 29 държави положиха клетва като граждани на САЩ по време на церемонията. (Снимка на UPI/Ърл С. Крайър) Ърл С. Крайър/UPI/Alamy

Главният прокурор на Калифорния Роб Бонта подаде известие за обжалване, обещавайки да се „бори за нашата власт да предпазим калифорнийците от подобрения на оръжията, предназначени да причинят масови жертви“.

Съгласно решението мярката за забрана се спира за 10 дни.

Президентът и главният съветник на Калифорнийската асоциация за пушка и пистолет, Чък Мишел, чиято група първоначално заведе делото заедно с няколко частни собственици на оръжие, похвали решението, като каза, че „часовникът тиктака“ на „абсурдно ограничителни закони“, които нарушават Конституцията .

Били Кларк, адвокат по съдебни спорове в Giffords Law Center, каза пред CNN, че е уверен, че решението ще бъде отменено и нарече разпоредбите за списания с голям капацитет „здрав разум и конституционни“.

Джереми Харлан от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР