Federal Retirement Thrift Investment Board (FRTIB), най-големият публичен пенсионен фонд

...
Federal Retirement Thrift Investment Board (FRTIB), най-големият публичен пенсионен фонд
Коментари Харесай

Водещият публичен пенсионен фонд в САЩ се отказва от инвестиции в китайски акции

Federal Retirement Thrift Investment Board (FRTIB), най-големият обществен пенсионен фонд в Съединените щати, ще продде търгуваните в Хонконг акции от портфейла си и няма да включва котирани в континентален Китай акции на фона на възходящото напрежение сред Пекин и Вашингтон, сподели фондът в прессъобщение, в деня  който двамата президенти Джо Байдън и Си Дзипин се срещнаха.

По-конкретно, управляваният от FRTIB International Stock Index Investment Fund (I Fund) ще промени своя бенчмарк от показателя MSCI Europe, Australia and Far East (EAFE, който наблюдава цените на акциите в Европа, Австралия и Далечния изток) на световен MSCI All Country World ex USA ex China ex Hong Kong Investable Market Index (MSCI ACWI IMI ex USA ex China ex Hong Kong Index), като се изключи акции на Съединени американски щати, континентален Китай и Хонконг.

Броят на съставените елементи на портфейла на I Fund ще се усили до 5.6 хиляди от 798, а броят на пазарите, в които влага, ще се усили до 44 от 21 сега.

Други фондове на FRTIB влагат единствено в пазарни принадлежности на Съединени американски щати.

„ Ако актуалните капиталови ограничавания върху [технологичния] бранш на Китай са началото на по-нататъшни ограничавания върху вложенията в континентален Китай и Хонконг, равнището на свързаната неустановеност може да надвиши изгодите от поддържането на експозиция към скъпи бумаги на Хонконг и разширението на портфолиото на I Fund в континенталната част Китай ", се споделя в прессъобщение, мнението на консултантската компания Aon, която предлага на FRTIB да промени бенчмарка.

През август президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, забраняваща или ограничаваща вложенията в избрани китайски технологии, в това число полупроводници, микроелектроника, квантови калкулации и изкуствен интелект.

FRTIB ръководи 771 милиарда $ активи, в това число 68 милиарда във фонд I Fund. Към 12 декември 2022 година акциите в Хонконг съставляват към 3% от портфолиото на интернационалния пенсионен фонд.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР