Фармацевтичните компании Pfizer, BioNTech и Moderna надминаха очакванията през последните

...
Фармацевтичните компании Pfizer, BioNTech и Moderna надминаха очакванията през последните
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за ваксините срещу КОВИД?

Фармацевтичните компании Pfizer, BioNTech и Moderna надминаха упованията през последните 10 дни, когато оповестиха, че двама обособени претенденти за ваксина против ковид са били над 90 % ефикасни в клиничните изпитвания. В сряда Pfizer разгласи още положителни резултати и съобщи, че възнамерява да кандидатства за незабавна приложимост до дни, написа Politico.

Но не започвайте да планирате новогодишно празненство към момента. Дори в случай че европейските регулаторни органи разрешат тези ваксини скоро, множеството хора евентуално няма да получат ваксина ция за известно време. 

Все още има огромна неустановеност по отношение на това какво могат да реализират тези ваксини и за какъв брой време. Съществуват невиждани трудности за приемане на задоволително дози от тези ваксини, направени за ваксиниране на целия свят. Освен това има идна борба сред страните за първи път.

Ето обобщението на всичко, което би трябвало да знаете:
Ще се възстановява ли животът през 2021 година? 
Ваксините са обещаващи, само че те не са вълшебен. Досега имунизациите от BioNTech / Pfizer и Moderna демонстрираха мощни резултати и може да дойдат и още. Но даже двамата първи участници към момента би трябвало да завършат клинични изпитвания и да получат утвърждение за необятно разпространяване. Ръководителят на Европейската организация по медикаментите Емър Кук съобщи пред POLITICO в сряда, че чака една от имунизациите да бъде позволена „ до края на годината “.

Що се отнася до доставките, доста компании - постоянно подпомагани с пари на данъкоплатците - са хвърлили милиони в производството на претенденти за ваксини, до момента в който те към момента се създават. Но тези доставки ще бъдат лимитирани. BioNTech и Pfizer чакат да създадат 50 милиона дози до края на 2020 година и 1,3 милиарда до края на 2021 година Всеки човек ще се нуждае от две дози от ваксина та, тъй че в случай че всичко върви добре, 650 милиона души могат да бъдат имунизирани до края на 2021 година.

Moderna ще бъде в положение да направи 20 милиона дози ваксини до края на 2020 година, в това число за Съединени американски щати. Те споделят, че се надяват да доставят милиони дози в международен мащаб при започване на 2021 година

Това обаче би било като капка в океана, като се има поради, че популацията на света е близо 8 милиарда души. Ще отнеме време, с цел да ваксинирате всички. 
Ще бъде ли задоволителна една ваксина ?
Имаме потребност от голям брой ваксини, с цел да работим. Различните ваксини ще реализиран разнообразни неща - една ваксина може да е по-добра за по-възрастни или уязвими групи от популацията, до момента в който друга може да е по-добра за младежите. Един може да предотврати разпространяването на вируса, до момента в който друга може да предотврати тежко заболяване. 

Все още не знаем какъв тип имунитет е нужен, с цел да се предпазят всички от ковид. Дори не знаем сигурно какъв брой дълго трае имунитетът за тези, които са се заразили естествено с вируса. Ваксините не постоянно имитират натурален имунитет. Много ваксини основават имунитет, който е по-дълъг от този, който се реализира след естествено заразяване с вируса, само че други създават по-кратък имунитет. Може да имаме обстановка, при която хората да се нуждаят от постоянни бустерни фотоси.

Тези ваксини също имат разнообразни индустриални трудности. Ваксината от BioNTech и Pfizer е нов вид, основан на осведомителна иРНК (mRNA), която на доктрина би трябвало да бъде по-лесна за произвеждане по-бързо от обичайните ваксини. Но би трябвало да се съхранява в изсъхнал лед. Това прави ваксина та на Moderna, също mRNA, да се приема по-добре, тъй като може да се съхранява в продължение на 30 дни в естествени хладилници. Но има и различен минус: изисква повече иРНК, което затруднява производството й.

Предвид многото незнайни и логистични трудности, с цел да успеем, се нуждаем от голям брой ваксини.
Ще бъде ли безвредно? 
Тези ваксини се създават за рекордно малко време, само че това не значи, че са неприятни. Скоростта отразява обстоятелството, че фармацевтичните компании и държавни управления са хвърлили невиждани суми за напъните си и са разчитали на голям прогрес в науката. 

Международните регулатори, в това число Европейската организация по медикаментите (ЕМА), са безапелационни, че няма да вършат взаимни отстъпки във връзка с сигурността, без значение от всичко. Вместо това те са основали способи да ускорят това, което постоянно е дълъг, муден развой за одобрение на медикаменти. EMA започва развой на „ непрестанен обзор “, тъй че разработчиците на ваксини да могат да подават данни по време на тестването, вместо да чакат до края. EMA също даде обещание, че ще разгласява резултатите от клиничните изпитвания на всяка позволена от него ваксина.

Тъй като тези ваксини се приближават до финалната линия, е значимо да разчитате на препоръки от тествани здравни органи като EMA и Световната здравна организация и да изключите голямото количество дезинформация онлайн - без значение дали от инцидентен блог или обява на другар на Фейсбук. 
Могат ли анти-ваксърите да спрат ваксина та да бъде ефикасна?  
Европа изобилства от анти-вакс придвижвания - в действителност изследване от септември показа, че Франция има едни от най-лошите равнища на доверие във имунизациите в света. Но европейските страни като цяло са забелязали усъвършенстване с помощта на целенасочени акции за публично здраве. 

Що се отнася до ковид ните ваксини, допустимо е колебливостта за имунизациите да не бъде главен проблем известно време, като се има поради, че по този начин или другояче се чака първичен дефицит на доставки. Но някои страни сигурно са видели по какъв начин скептицизмът може да провали националните проекти за ваксина ция. Някои може да следват Англия, която току-що стартира осведомителна акция, за да изпревари казуса.

Експертите споделят, че най-хубавото, което държавните управления могат да създадат в този момент, е да изяснят ограниченията, които подхващат, с цел да подсигуряват, че имунизациите са безопасни; да обяснят за какво тези ваксини се движат толкоз бързо; и развенчайте всевъзможни легенди, преди да излязат в Интернет. 
Кой сега печели надпреварата за намиране на първата ваксина - Европа или Съединени американски щати? 
Няма явен отговор. Всяка столица - от Лондон, до Москва, до Вашингтон (и да, даже Брюксел) - се пробват да претендират за победа. Но тази конкуренция се усложнява с трансатлантическите партньорства, веригите за доставка на лекарства и обстоятелството, че страните подписват покупко-продажби с компании, основани отвън техните граници.

Първите, които реализираха мощни резултати са немската биотехнологична BioNTech и американската фармацевтична компания Pfizer. Това беше направено и единствено седмица по-късно от американската биотехнологична Moderna. Съвместното работа на Обединеното кралство сред AstraZeneca и Оксфордския университет елементарно може да докара до една от най-скорошните ваксини, които да бъдат употребявани и в общественото пространство. 

Понастоящем има близо 50 ваксини, тествани върху хора, и повече от 150 други към момента в лабораторията, в това число многочислени обещаващи претенденти от Китай. Ще бъде мъчно да се хвалят, само че някои от страните сигурно ще опитат.

Русия бързо разгласи, че нейният Sputnik V е открит за 92% успеваемост същата седмица, когато BioNTech / Pfizer разгласи резултатите си. През август обаче Москва беше критикувана за разпространяването на ваксина та измежду популацията, преди да завърши клиничните изпитвания.
Колко дози ваксина е купил Европейски Съюз? 
Европейската комисия е осигурила близо 2 милиарда дози разнообразни ковид ни ваксини в развой на създаване. 

Това включва 200 милиона дози и евентуално още 100 милиона от Pfizer / BioNTech. Също по този начин са поръчани 300 милиона дози ваксина Sanofi / GSK; 200 милиона и опция за закупуване на още 200 милиона от Johnson & Johnson; първоначални 300 милиона и евентуално още 100 милиона от претендента на AstraZeneca / University of Oxford; и 225 милиона и евентуално още 180 милиона ваксини от CureVac.

Сделката, която може да бъде приключена през идващите седмици, ще обезпечи на Европейски Съюз 80 милиона дози ваксина на Модерна, с опция за закупуване на още 80 милиона. 

Ако се покаже, че всички тези ваксини са безвредни и ефикасни и всички тези поръчки бъдат изпълнени, това би било над 1,2 милиарда ваксини, обезпечени и най-малко още 2 милиарда - за към 448 милиона души в Европейски Съюз. Въпреки това, доста от тези ваксини изискват два дози на човек.

Всички тези покупко-продажби включват и опцията страните от Европейски Съюз да продават или подаряват имунизациите на други страни.
Кой ще ги получи? 
Комисията упорства, че всички страни от Европейски Съюз ще получат всяка сполучлива ваксина по едно и също време въз основа на „ съразмерно систематизиране на популацията “.

Комисията също по този начин съобщи, че имунизациите би трябвало първо да отидат на хора, които работят в здравни заведения и домове за грижи; възрастни хора на възраст над 60 години; хора в здравословно положение, което ги прави по-уязвими към тежки заболявания; работещи в сфери ор значително значение и тези, които не могат да се дистанцират социално; и социално-икономически групи в неравностойно състояние. 

Но здравната политика в Европейски Съюз зависи от всяка държава-членка. Така че, макар че съвсем всички страни от Европейски Съюз подчертаха, че имунизациите ще отиват за здравните служащи и уязвимите хора, може да се получат някои несъответствия. 
Ще бъдат ли наложителни имунизациите?
Повечето страни споделят, че няма да бъдат, в това число Германия, Малта и България. Френският евродепутат Яник Джадо провокира спор във Франция, когато съобщи, че ваксина та би трябвало да бъде наложителна, което опонира на препоръките на здравния орган на страната. Но неговият мироглед наподобява е изключение.  
Могат ли страните от Европейски Съюз да се оправят сами и да си купят ваксини за себе си?
Вероятно. Стратегията на Комисията за ваксини споделя, че никоя страна, участваща в взаимните старания за закупуване (ЕС27) не може да води паралелни договаряния със същите производители. Но като се има поради, че портфолиото на Комисията включва шест компании (и вероятно някои повече ), има и други ваксини, които страните от Европейски Съюз на доктрина биха могли да купят, които не са обхванати от договарянията в Брюксел.

Унгария направи вест неотдавна, когато разгласи, че страната ще внесе съветската ваксина Sputnik и изрази интерес към придобиването на китайски ваксини. На процедура всички ваксини би трябвало да бъдат утвърдени от EMA, а не от националните регулатори. Но има малка врата от 2001 година, която разрешава на страните от Европейски Съюз да заобикалят закона и да пуснат ваксина на пазара при незабавни случаи. Изглежда, че Унгария ще се опита да употребява това изключение, само че занапред ще бъде тествано.
Колко ще коства всичко?
Комисията има почти 2,1 милиарда евро, които да употребява като първична вноска. Ако имунизациите бъдат потвърдени, страните от Европейски Съюз ще заплащат останалата част от сумата, контрактувана с всяка компания.

Въпреки голям напън от евродепутати и участници в акциите за достъп, Комисията и фармацевтичните компании резервираха цената на ваксина та в загадка, базирайки се на комерсиална дискретност. Все отново има някои разкрития. Ваксината от AstraZeneca/Оксфордския университет ще се продава на една цена до края на пандемията (приблизително до юли 2021 г.) - към 2 евро на доза. По-скъпите ваксини като претендента за Moderna ще се продават сред 32 и 37 $ на доза, макар че Ройтерс оповестява, че Европейски Съюз разисква заплащането под 25 $ на доза. 

Комисията може също да се опита да подпише още покупко-продажби с ваксини. Но Брюксел чака страните да изпратят 750 милиона евро повече, с цел да може Комисията да подписа повече покупко-продажби.
Ще повлияе ли Brexit на доставките във Англия?
Британското държавно управление и фармацевтичните компании се пробваха да успокоят английската общност, че Brexit няма да повлияе на доставките на ваксини. BioNTech/Pfizer съобщи, че има „ постоянен “ проект за въвеждане на имунизациите си във Великобритания 

Но както множеството неща с Brexit, към момента има доста неустановеност. И в случай че на 1 януари не бъде подписана комерсиална договорка сред Европейски Съюз и Обединеното кралство, транспортните служащи предизвестяват, че може да има дълги опашки, до момента в който се пробват да вкарат артикули, в това число медикаменти и ваксини, във Англия.
Помага ли Европейски Съюз на останалия свят? 
През пролетта Комисията беше хазаин на две големи виртуални събития за набиране на пари за ваксини, проби и лекувания за международното население. Брюксел също поема водеща (но някои споделят ограничена) роля в оборудването COVAX - работа на Световната здравна организация, Gavi ваксина лния алианс и Коалицията за нововъведения за подготвеност за зараза (CEPI), с цел да обезпечи до девет вероятни ваксини за целия свят - като подари 500 милиона евро. 

Глобалните бранители на опазването на здравето обаче нарекоха Комисията лицемерна за подписването на покупко-продажби с ваксини, които слагат Европейски Съюз първа на опашката за ваксина та. Комисията отстъпи, потвърждавайки, че доста от нейните покупко-продажби разрешават на страните от Европейски Съюз да продават или подаряват имунизациите си на други страни, а някои даже дават избрана сума за страни с ниски и междинни доходи
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР