Фалшивите новини са голям проблем за социалните мрежи, който все

...
Фалшивите новини са голям проблем за социалните мрежи, който все
Коментари Харесай

Пристрастените във Facebook имат една цел

Фалшивите вести са огромен проблем за обществените мрежи, който към момента няма задоволително положително решение. Разпространението на неточна информация и за какво това може да е рисково, стана изключително очевидно в ранните етапи на пандемията.

Още тогава платформите се пробваха да лимитират бързото шерване на неточна информация, само че без необикновен триумф. Една от главните компликации е, че потребителите споделят изявленията бързо, постоянно без даже да ги прочтитат, а гледат единствено заглавието.

Учени от университетите на Йейл и Южна Калифорния са провели изследване, което открива, че постоянно хората се пристрастяват към обществените мрежи без да осъзнават и тогава не се интересуват от нищо друго, с изключение на от кликове, оповестява Ars technica.

Учените са създали подправена обява със заглавие и фотография, която да бъде оповестена във Фейсбук. Те са я посочили на доброволци (без да е оповестена в платформата) и са ги попитали дали биха я споделили в профилите си или не.

Имало е няколко версии - с подправена информация и няколко - с същинска. Като цяло потребителите са споделяли най-вече вярната информация - 32% по отношение на 5% за подправените заглавия.

Проучването обаче открива различен фактор. Потребителите, които са имали " най-силен Фейсбук табиет ", т.е. са най-запалените ползватели на обществената мрежа, са споделяли правилни и подправени заглавия съвсем наедно. Оказва се, че единствено 15% от потребителите са споделили близо 40% от подправеното наличие.

Затова е изработен втори опит. Този път потребителите трябвало да оценят точността на обещано заглавие преди да решат дали да го споделят. Друга група направила решенията в противоположен порядък, в ролята на контролна проба. Подходът е довел до малко понижение на споделените подправени заглавия, само че още веднъж потребителите " с табиет " са споделили една четвърт от всички подправени изявления.

Учените откриват, че в случай че консуматор се пристрасти към обществена мрежа, той стартира да прави всичко по табиет. За него стават значими кликовете и осъществяването на действия, а не толкоз да следи за качеството на информацията, която споделя. Причината е, че за пристрастените консуматори най-важни стават " харесванията " и останалите реакции и мнения. Те не споделят подправените вести преднамерено, а просто не обръщат внимание.

Затова съгласно учените би трябвало да се намерения за смяна на тласъка в обществените мрежи да притеглят дейности от потребителите. Или да се направи образование, което да помогне. Проблемът е, че развиването на " табиет " за обществените мрежи става незабелязано и за момента само личното самоограничаване и персонално внимание може да помогне за предотвратяването му.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР