Фалшивите намаления и липсващите наличности на промоционални стоки в брошури

...
Фалшивите намаления и липсващите наличности на промоционални стоки в брошури
Коментари Харесай

Търсете си правата и при липсващи продукти

Фалшивите понижения и изчезналите наличия на промоционални артикули в брошури и реклами граничат с нелоялни търговски практики, разяснява в утринния блок на NOVA NEWS Габриела Руменова от онлайн платформата „ Ние, потребителите “.

Най-популярният и ефикасен маркетингов метод за поощряване на продажбите и по празниците си остават пониженията и специфичните предложения, които дават обещание на потребителите икономисване на средства.

„ По празниците към Коледа и Нова година се пазарят много артикули за трапезата. Разпространява се голямо количество брошури с промоционални артикули. Когато хората отидат в обекта, още в първия ден от акцията и в първите часове от работното време на магазина, се оказва, че тъкмо тези артикули са изчерпани. Около тях има продукти от други марки от същата продуктова група. Тогава потребителите или купуват от тях, или нещо друго “, описа Габриела Руменова в студиото на „ Твоят ден “.

Съгласно Закона за отбрана на потребителите, в случай че търговец насочи покана за покупка на артикули или услуги на дадена цена за избран интервал от време, той е задължен да обезпечи за посочения интервал рационално количество от тях при оповестените условия съгласно размера на направената реклама. В случай че той не е в положение да даде тях или равностойни на тях артикули, в това число и посредством различен търговец, и не уточни рационални учредения за това, то това е нелоялна процедура.

Ако попаднете в сходна обстановка, може да поискате от търговеца да достави лисващите артикули при рекламираните условия и то в рационален период. В случай че съзнателно не го направи и ви предложи като опция друга стока или услуга единствено и единствено за да насърчи продажбата им, също имате право да възразите, тъй като това още веднъж е нелоялна комерсиална процедура, коментират специалистите.

Можете да подадете писмена тъжба до търговеца. Ако той откаже подпомагане за разрешаването на проблема, сезирайте контролните органи. Би трябвало Комисията за отбрана на потребителите да може да потвърди нелоялната процедура и да наложи глоба, която по закон доближава до 50 000 лева Отделно от това те следва да бъдат забранявани за използване в бъдеще, а ръководителят може да разпореди рекламодателят и/или рекламната организация да огласи за своя сметка и по подобаващ метод акта, с който е открито нарушаването, което към този момент става и публично неодобрение и носи със себе си спомагателни – репутационни, вреди за икономическия оператор.

Неспазването на законовите условия при оповестяване на известия за понижение – остарялата цена да е прилагана най-малко 30 дни преди акцията за отстъпки, може да не е просто административно нарушаване, а нелоялна комерсиална процедура и нарушава икономическите ползи на потребителите. „ Със известие за понижение, включено в рекламен текст, потребителят е притеглен да купи точно от този търговец, а след това схваща, че е бил измамен “, изясни още Руменова.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР