Фалитите в Швеция са скочили с 62% през февруари. Това

...
Фалитите в Швеция са скочили с 62% през февруари. Това
Коментари Харесай

В Швеция не е имало толкова фалити в секторите на хотелиерството, ресторантьорството и строителството от 90-те досега

Фалитите в Швеция са скочили с 62% през февруари. Това е най-лошия месец във връзка с тези индикатори от финансовата рецесия при започване на 90-те години. 

Общо 908 компании са банкрутирали през февруари, спрямо 559 година по-рано. Това е съвсем два пъти повече от 454 банкрути през същия интервал на 2022 година

Това е и най-високият брой банкрути през февруари от 20 години насам, демонстрират данни на колекторската организация Creditsafe, представени от Bloomberg. Сред най-засегнатите браншове са хотелиерството, ресторантьорството, консултантските услуги, строителните компании и автокъщите.

Данните идват на фона на новината, че стопанската система на Швеция се е показала по-слабо през последното тримесечие на предходната година, в сравнение с се предполагаше. Изглежда, че че най-голямата скандинавска страна не е избягала от краткотрайната криза. Сезонно поправеният БВП се сви с 0,1% през последното тримесечие, по отношение на предходното.
 Сривът в бранша на комерсиалните парцели в Швеция може да донесе банков провал
Европейската страна, в която сривът в бранша на комерсиалните парцели, може да донесе банков провал

След банковия провал през 90-те години в Швеция, страната се възвръща години наред

Швеция е " тъкмо в окото на бурята " - това умозаключение идва от ръководещият шеф на Creditsafe Хенрик Якобсон, след 19 поредни месеца на възходящи банкрути.

Сред засегнатите са строителни компании. Това не е изненадващо, като се има поради, че строителството на нови жилища е спаднало с 68% от пика през август 2021 година Спад от 4,7% се отбелязва, по отношение на декември. Това демонстрираха данни на локалната компания Byggfakta Group. Резултатите от предходните месеци също не са обнадеждаващи, откакто се регистрира информация за анулирани планове.

Това идва на фона на спад на цените на жилищата в края на предходната година, макар че имаше признаци на стабилизация на пазара през 2023 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР