Фалитът на Silicon Valley Bank, 16-тата по големина банка в

...
Фалитът на Silicon Valley Bank, 16-тата по големина банка в
Коментари Харесай

Без заплати и инвестиции: как се отрази фалитът на SVB на стартъпите, фондовете и банките

Фалитът на Silicon Valley Bank, 16-тата по величина банка в Съединени американски щати и водеща банка в Силициевата котловина, в петък, 10 март, остави доста рискови вложители и започващи компании без пари. Паниката стартира на 9-ти март след срутва на цената на акциите на SVB на фондовата борса и апелите на някои от най-уважаваните рискови вложители в долината, отправени към всички клиенти на банката, колкото се може по-бързо да изтеглят своите пари от Silicon Valley Bank (SVB). Още незабавно – в неделя, 12-ти март, американските регулаторни органи увериха, че ще има задоволително пари за всички и стартъп промишлеността няма да има проблеми поради срутва на SVB. Нека се спрем малко по-подробно какво бе Silicon Valley Bank в областта на рисковия капитал и кой бе обиден от обстановката, тъй като тези процеси последователно се трансферират в Европа и има възможност да се отразят прекомерно отрицателно на софтуерната промишленост и освен.

В началото на месец март банкрутира Silicon Valley Bank (SVB), 16-ата по величина банка в Съединени американски щати за рискови вложители и софтуерни бизнесмени. Това е най-големият банков срив след рецесията от 2008 година насам. Масовото изтегляне на депозити от вложителите стартира на 9-ти март, а още на 10-ти март Федералната корпорация за депозитно обезпечаване на Съединени американски щати (FDIC) прекрати активността на банката и вкара и назначи своя лична администрация, след което търговията с акциите на банката беше прекъсната на фондовата борса.

Банката е профилирана в обслужването на клиенти от Силициевата котловина, множеството от които са фондове за рисков капитал и започващи компании. В петък, 10-ти март, фирмите клиенти към този момент не можеха да теглят пари от сметките си в SVB и да заплащат заплати.

Хронологията на краха

SVB открива първия си офис в Силициевата котловина през 1983 година, като през цялото време се концентрира върху стартъпи и рисков капитал. Стратегията се оказва вярна – банката се разраства дружно с промишлеността на софтуерните компании в долината. През 2015 година 65% от започващите компании в Съединени американски щати са били клиенти на банката, написа The New York Times.

През 2020-2021 година промишлеността на рисковия капитал претърпява нов взрив. Инвеститорите интензивно влагаха финансови средства в започващи компании, които пласираха своите парични средства в SVB. В резултат на това от 2020 година до 2022 година депозитите до поискване (депозити в банка без избран срок), които са нещо като разплащателни сметки, се утроиха до 128 милиарда $.

Банката влага част от тези пари в дълготрайни държавни скъпи бумаги и ипотечни скъпи бумаги с ниска рентабилност. В началото на 2022 година Федералният запас на Съединени американски щати увеличи главния лихвен %, в следствие от което цената на капиталовия портфейл на SVB внезапно спадна. В същото време през 2022 година промишлеността на рисковия капитал също претърпява спад, тъй като все по-малко започващи предприятия получаваха пари от вложителите и започнаха да изтеглят своите депозити. На 8-ми март 2023 година банката оповести, че е била принудена да продаде част от дълготрайните си нискодоходни облигации със загуба от 2 милиарда $. И по този начин нейните котировки незабавно започнаха да падат.

Решаваща роля за последвалото отнемане на банката изиграха фондовете за рисков капитал, които на 9-ти март посъветваха портфейлните компании да изтеглят парите си от SVB. Такъв фонд за рисков капитал бе да вземем за пример Founders Fund на съоснователя на PayPal Питър Тийл. Съобщението „ единствено за вътрешни лица “ бързо се популяризира измежду общността в Долината, като провокира банкова суматоха и бягство от SVB. По това време вложителите претендираха за 42 милиарда $, които банката към този момент не можеше да си разреши. Някои от започващите предприятия по този начин и не съумяха да си върнат парите от направените от тях влогове. FDIC прекрати активността на банката в петък, 10-ти март и даде обещание да даде опция да бъдат изтеглени застрахованите депозити, които съгласно изискванията на застраховката не могат да надвишават 250 000 $. Но единствено 4% от депозитите в SBV бяха застраховани от FDIC, тъй че забележителна част от парите увисна.

Кой и с какъв брой пострада от банкрута

Стартиращите компании първи срещнаха проблеми. Повечето от тези компании в ранния стадий на развиване са нерентабилни, а парите на вложителите, блокирани в сметките на SVB, безусловно прекъснаха достъпа им до О2. Известният акселератор за започващи компании YCombinator предвижда, че една трета от неговите започващи компании ще срещнат компликации при изплащането на заплатите през идващия месец, даже и при застрахователно покритие.

Някои фондове също бяха директно наранени. Например един от фондовете за рисков капитал, който наред с други неща влага в криптовалутната борса Coinbase, разпредели своята облага сред акционерите на 10-ти март. Но парите си останаха замразени в SVB и не се знаеше по кое време ще могат да бъдат изтеглени. В сходна обстановка има заплаха от пораждане резултата на доминото: фирмите няма да могат да заплащат заплати, а фондовете да влагат, което може съществено да усложни създалата се обстановка.

Вълната засегна и европейските финансови институции. Компаниите, които нямаха депозити в SBV, започнаха да трансферират своите пари сред другите банки. Така да вземем за пример сривът на SVB не засегна директно Enlightra, швейцарски стартъп, който създава оптични устройства. Signature Bank of New York, която обслужва клиенти, фокусирани върху криптовалутите, се сблъска с проблеми от същия темперамент. Банката затвори в неделя, 12-ти март, заради напора на инвеститори, които желаеха да си изтеглят парите.

На 10-ти март Английската централна банка съобщи, че ще се стреми да закрие дъщерното си сдружение Silicon Valley Bank в Обединеното кралство, евентуално опасявайки се, че и там хората всеобщо ще стартират да теглят парите си. По-късно, на 13 март, стана известно, че HSBC Bank ще купи английския клон на SVB за един паунд.

Какво следва

Индустрията от края на предходната седмица с неспокойствие чака какво ще бъде решението на рецесията с банкрута на банката SBV. Най-оптимистичният вид в действителност би бил закупуване на нейните активи от друга банка, което би запълнило недостига в салдото и хората биха могли да изтеглят парите си. През уикенда покупател не беше открит и вложителите останаха с празни ръце.

Но на 12-ти март вечерта тихоокеанско време, преди церемонията по връчването на премиите „ Оскар “, обстановката придобива поврат, заслужен за „ Оскар “. Администрацията на американския президент Джо Байдън разгласи, че в понеделник, 13-ти март, всички депозити на SVB ще станат налични за вложителите даже над застрахованата сума от 250 000 $. Същите ограничения за подкрепяне се ползват и за Signature Bank of New York. Но това към този момент е годно единствено за физическите лица.

Съдбата на Silicon Valley Bank и Signature Bank към момента остава неразбираема. Не е ясно също по този начин до каква степен свободно започващите компании и фондациите ще могат да употребяват блокираните сега сметки в тези банки и дали всички средства ще могат да бъдат изтеглени едновременно или ще могат да се заплащат единствено заплати и сметки. Вторият вид би дал повече независимост за деяние на регулаторните органи, само че не би трябвало да окаже огромно въздействие върху „ здравето “ на някогашните клиенти на SVB. Друга неразбираема област е кой ще заплати банкета. В обръщението си държавното управление на Съединени американски щати съобщи, че няма да употребява парите на данъкоплатците, само че финансовите анализатори се съмняват в това.

Случаите със Silicon Valley Bank и Signature Bank наподобява са изолирани и не се чака в близко бъдеще световната финансова система да бъде наранена от пълномащабна банкова рецесия. Бързата поддръжка на държавното управление на Съединени американски щати за вложителите в SVB единствено удостоверява това. Стартъпите и фондовете ще извлекат поука за себе си и ще стартират да правят по-ефективно ръководство на риска, да употребяват повече от една банка и да застраховат подадените суми. А управляващите ще засилят регулациите на банките.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР