Фактологията около предложението за предсрочно отстраняване на Иван Гешев като

...
Фактологията около предложението за предсрочно отстраняване на Иван Гешев като
Коментари Харесай

Емил Дечев пред bTV: Няма причина указът за отстраняване на Гешев да се бави

Фактологията към предлагането за предварително премахване на Иван Гешев като основен прокурор е извънредно елементарна, обвързвана е с две думи – „ политически отпадък “, излъчени от трите национални малките екрани и националното радио. Според мен не изисква доста време. Така зам.-правосъдният министър Емил Дечев отговори на въпроса по кое време чака президентът Румен Радев да издаде указа , с който да се завърши процеса по отстраняването на Гешев.

Подобно решение се случва за първи път у нас

Зам.-министърът подсети, че в Конституцията и Закона за правосъдната власт няма период за издаването на указа. По думите му това допуска да се случи „ в рационален период “.

Емил Дечев, както и Иван Гешев, бяха изслушани през вчерашния ден от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент. Те приказваха поредно пред депутатите, без да могат да слушат другия.

„ Вероятно е приказвал за „ Барселонагейт “ и кюлчетата, тъй като и аз бях питан за тях, само че не това беше центърът на диалога при мен “, сподели зам.-министърът в отговор на въпроса защо е приказвал Гешев пред евродепутатите. Според него не са изнесени нови незнайни досега данни.

Въпросът би трябвало деликатно да се преглежда, изясни ръководителят на Стратегическия съвет на Румен Радев

Самият Дечев е приказвал за започнатите и плануваните промени в системата на правораздаването у нас с акцент новият механизъм за следствие на основния прокурор. По думите му тази смяна може да помогне да отпадне Механизма за съдействие и инспекция, който съществува откогато сме член на Европейски Съюз. След 2019 година беше анулирано писането на отчетите, само че сами механизъм съществува, посочи зам.-министърът.

Гледайте целия диалог във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР