Фактите говорят, че няма перфектна формула, по която точно да

...
Фактите говорят, че няма перфектна формула, по която точно да
Коментари Харесай

Колко трябва да тежим за съвършено здраве

Фактите приказват, че няма съвършена формула, по която тъкмо да се пресметна подобаващото тегло. Теглото зависи от редица фактори, които накланят везната в една или друга посока. Те включват възраст, съотношението мускули-мазнини, височина, пол, фигура и систематизиране на мазнините в тялото.

Излишните килограми по тялото нормално са свързани с риск от развиването на редица медициниски положения като затлъстяване, диабет вид 2, високо кръвно налягане и сърдечносъдови проблеми, написа puls.bg.

Разбира се, не всеки спомагателен кг е рисков, само че въпреки всичко би трябвало да сме наясно, че зад наднорменото тегло стоят голям брой опасности за здравето в бъдеще.

Има няколко метода, по които да определим дали тежестта ни е обикновено. Един от тях е посредством показателя на телесната маса . Идеалното тегло се движи сред 18,5 и 24,9 по тази канара. Под тези стойности приказваме за поднормено тегло, над тях за наднормено. При показател над 30 е налично затлъстяване.

При ИТМ 25 и 30 се приказва за наднормено тегло, предзатлъстяване.

ИТМ се пресмята по формулата тегло в килограми разграничено на височината на квадрат в метри (ИТМ= W / h2).

Това значи, че при 80 кг тегло и височина от 175 се получава показател от 26,12. Това значи, че в тази ситуация тежестта е леко над нормата и е целесъобразно да се вземат ограничения за контрола му.

Отслабването в тази ситуация, би дало по-голяма сигурност за опазване на естественото тегло с възрастта или други фактори.

Недостатъкът на този способ е, че пресмята показателя без значение от пола. Също по този начин той не е подобаващ за потребление при деца и юноши.

За атлетичните фигури е подобаващ напълно различен инструмент за преценка на тежестта. Логично, при съществуване на огромна мускулна маса ИТМ ще е по-висок, само че отчитането във връзка с това дали тежестта е в здравословни граници или не, ще е неточно.

За да се добави точността на ИТМ и да се реши здравословният риск, е належащо да се вземе поради и количеството на мазнините насъбрани към талията.

При мъжете обиколка над 102 см и при дами над 88 см следва да се подхващат ограничения за преодоляване на положението, защото наддаването крие съществени опасности за здравето.

Съотношението талия-ханш също демонстрира риска от сърдечносъдови проблеми. То мери разпределението на мазнините към торса. Съотношенията 0,7 за дамите и 0,9 при мъжете са идеалните.

Има още показатели за пресмятане на идеалното тегло. Удобни за прилагане са показателят на Брайтман (нормалното телесно тегло е равно на височината в см умножена по 0,7 минус 50 кг // НТН= h (см) х 0,7 – 50) и на Норден (нормалното телесно тегло е равно на височината в сантиметри умножена по 0,42// НТТ = h (см) х 0,42).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР