ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Що за народ са руснаците и защо са способни на такива злини

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
От генерации руснаците са учени да бъдат аморални - да не могат да вършат разлика сред положително и зло. Имаме пред себе си една аморална маса, която е уверена, че е по природа по-висша от останалите, твърди Евгений Дайнов.

Коментар от проф. Евгений Дайнов:

Поне три четвърти от популацията на Русия има вяра на неистини и лъже при благоприятен случай. А 100 % от управлението на Русия лъже най-малко един път на всеки кръговиден час. И по този начин от половин хилядолетие, с редки интервали на умерено прояснение.

Защо Русия съставлява опасност за цивилизацията

Труповете, оставени от руснаците в обитаемоте места северно от Киев, били " режисура и провокация " - нищо, че към този момент всички международни новинарски организации и малките екрани направиха лични репортажи в разнообразни села, градчета и покрайнини. Кадрите от опустошения Мариупол били " голивудская инсценировка ". Украинците били " нацисти " - нищо, че на приети от всички избори са избрали евреин за президент. Русия въобще не била нахлувала в Украйна - както нямала такива проекти за нито една друга прилежаща страна. Руснаците в никакъв случай никого не били тровили, изключително в непознати страни. Кремъл в никакъв случай не бил убивал публицисти и опозиционери. Зелените човечета в Крим преди осем години не били съветски - до момента в който Путин не ги събра в Кремъл, с цел да им връчи награди. Руснаците в никакъв случай не били сваляли непознати пътнически самолети - нито по руско, нито по путинско време. Руската войска в никакъв случай не била нахлувала в непозната страна. Руснаците не били избивали 20 000 поляци в Катин.

Как го вършат? Какви същества са способни на това? В какви фамилии са възпитавани? Какво са им обяснявали родителите: " Ври, Ванька, побольше и почаще "?

Първата ни мисъл е в действителност за фамилното образование, само че тук казусът е по-сложен. Работата е там, че от генерации руснаците са възпитавани да бъдат аморални - да не могат да вършат разлика сред положително и зло. Единствената разлика, на която са учени, е: " потребно за мен/вредно за мен ". Ето ви откровенията по въпроса на Сталин, разгласен от руснаците посредством всенародно допитване за най-великия водач в историята на човечеството: " Ленин учеше, че нравствено е всичко, което оказва помощ за успеха и одобряването на комунизма ". Заменете " комунизма " с " империята " (преди 1917 година) или с " русский мир " (днес, през 2022 година). Няма разлика.

Добро е това, което оказва помощ на Русия да победи враговете. Злото е това, което ѝ пречи. Добро е да нахлуваш в непознати страни с танкове. Зло е да застанеш на Червения площад с надпис " Мир ".

Мравуняк, зависещ на вожда

Свеждането на морала до полза - и то за страната, не за обособения човек - унищожава самата опция за носене на отговорност за каквото и да е. " В Русия в никакъв случай няма отговорни ", споделяше режисьорът Тарковски. Виновни няма, тъй като въобще не стои въпросът за персоналната отговорност. Защото и персона няма. Има мравуняк, зависещ на вожда, който работи на правилото, разказан от Клод-Леви Строс при амазонските племена: " Зло е, когато прилежащото племе ни нападне, отвлече дамите и възпламени колибите. Добро е, когато ние нападнем прилежащото племе, отвлечем дамите и запалителен колибите ".

Това достоверно, неподправено непознаване на положителното и злото, в комбиниране с единението в единна племенна маса, кара руснаците да се считат за племенно по-висши от тези, които познават морала и по тази причина поставят ограничавания върху личните си щения и пристрастености. " Женчовци ", си споделят руснаците всякога, когато някой извън се отнася учтиво с тях или им изяснява за върховенството на закона и за човешките права.

Ето ви още веднъж Сталин по въпроса: " Ние, комунистите, сме особена порода хора. Ние сме направени от необикновен материал. Ние, които сме частици от армията на другаря Ленин. Няма нищо по-висше от достойнството да принадлежим към тази войска ". Заменете в този момент " комунистите " с " руснаците " и " Ленин " с " Путин " и ще получите 2022 година.

В своята маса (има, несъмнено, изключения, които обаче към днешна дата са комай обезвредени до крак) те считат себе си за по-висши от нас същества. Висша раса. И отсам си вадят извода, че щом сме по-нисши, могат да се отнасят с нас като с животни в кланица. От това отношение идва касапницата, която съветската войска има навика да устройва. Защо да вземем за пример, както си караш танка из улиците на Буча, да не гръмнеш някакъв украинец, който добродушно си кара велосипеда? Та нали той е нисше творение и неговото предопределение по принцип е касапницата?

Но и тук виждаме не просто приумици, а съзнателна държавна политика. Вижте какво написа тия дни формалната осведомителна организация РИА Новости: " Бандеровският хайлайф ще би трябвало да бъде премахнат, защото неговото превъзпитание е невероятно. Общественото тресавище, което го поддържа интензивно или пасивно, би трябвало да премине през лишенията на войната, с цел да одобри този си опит като исторически урок и наставление ". Официално украинският хайлайф са " бандеровци ", а народът - " тресавище ". В тази картинка хора - камо ли хора, равни на руснаците - няма.

Имаме пред себе си аморална маса, която е уверена, че е по природа по-висша от всички останали. И по тази причина не е длъжна да се отнася към тях като към равни на себе си човешки същества. Това изяснява перманентните неистини и зверствата на терен. Откъде обаче идва съветската податливост към разграбване - към това, откакто си умъртвил някакви хора, да им ограбиш дома и да пратиш плячката на майка си в съответното съветско поселище? А тя да се радва на движимости, които не са нейни и са откраднати от труп?

" Какво се случва в безграничната Русь? - Ами какво: крадат. "

И това събитие е на 500 години. Царуването на бащата и дядото на Иван Грозни е особено с това, че Московия плячкосва прилежащите съветски княжества, като дели плячката със своите господари - татарите. След еманципацията от татарите Иван Грозни стартира да плячкосва личния си народ - на правилото " те са моя благосъстоятелност и всичко тяхно е мое ". Това е смисълът на самодържието: държи се на власт самичък, без да е подвластен на татарите и без да е зависещ на народа си.

От 500 години Русия развива идеологията на плячкосването. Всеки плячкосва всекиго и всички дружно - чужденците. Това е повода в Русия в никакъв случай да не е имало частна благосъстоятелност. Тя задава граници сред " мое " и " твое ". В идеологията на плячкосването всичко е евентуално " мое ", стига да имам силата да си го взема от оня, у който е сега. Това е и дълбокият смисъл на констатацията на Карамзин, запитан какво се случва в " безграничната Русь ": " Крадат ". Все отново Карамзин е имал разбиране що е кражба. През 20-и век такива има все по-малко, а през днешния ден са към този момент изчезващ тип.

Липсата на граница сред " мое " и " твое " изяснява и странното отношение на руснаците към границите на личната им страна. Такива няма. Защото няма ограничавания. А няма ограничавания, тъй като: първо, всичко е наше; и второ, няма положително и зло вън от това кое е потребно за страната. А е явно потребно за страната границите непрекъснато да се уголемяват. От източници към този момент знаем какъв е бил проектът за зимата на 2022 година: първо Украйна, след това Молдова, Грузия, балтийските републики, България, Румъния и нататък по ред на номерата. Най-вероятно за всички тях, за нас, има от дълго време създадени проекти за " очистване " на елита и покоряване на " блатото ".

" В Русия всички пътища водят до злополука "

Имаме работа с маса, намираща се на стадия на събирачеството (до наскоро наричано " дивачество " ). За нея цивилизацията е засегнатост, положителните нрави са обект на насмешки, а самоконтролът е напълно неразбираема идея. " В Русия ", написа поетът Манделщам преди да угасне в сталински лагер, " всички пътища водят до злополука ".

Русия няма силите да стане цивилизовано общество и по тази причина съставлява перманентна заплаха за цивилизацията. Няма друга опция - към този момент няма, не и след половин хилядолетие: цивилизованият свят или би трябвало да откри метод да цивилизова руснаците, или би трябвало да ги огради с такава стена, която те в никакъв случай да не могат да прескочат. Ако се съди по изявлението на Медведев от оня ден, към този момент самите руснаци избират втората алтернатива: " Ако по този начин продължава ", разяснява той връзките с цивилизованите страни, " време е да окачим катинари на западните посолства, за всички ще е по-евтино ".

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР