ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кирил Петков да пита Гърция как да не зависим от руския газ и нефт

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Българският министър председател Кирил Петков ще инспектира персонално по какъв начин върви построяването на интерконектора с Гърция. Дни по-рано стана известно, че " Булгаргаз " ще изиска за месеците април и май шоково повишаване на синьото гориво.

По тази причина планът за интерконектора с Гърция е от основно значение за повишение на сигурността на доставките и за обезпечаване на диверсификация на източниците на природен газ за България. В районен проект интерконекторът ще даде опция за достъп до газопреносна мрежа за български общини и райони.

Интерконекторът с Гърция е напълно нов маршрут за транспорт на природен газ към Европа и ще даде на България и района достъп до доставки от нови източници.

Проектът ще свърже страната ни с Южния газов кулоар и има отлична синергия с огромни енергийни планове като ТАП, ТАНАП, EastMed и терминала за полутечен природен газ при Александруполис.

Европейският съюз прави проекти за цялостно и бързо отричане от съветския природен газ и нефт.

Анализатори показват, че ще има непосредствени последствия за България. В кратковременен проект те ще са негативни, само че в дълготраен те ще имат позитивен резултат.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Трябва да отбележим, че Брюксел стартира да преглежда различни оферти в енергетиката за всяка страна -членка. Специално за Балканите Гърция се обрисува да играе водеща роля.

През последното десетилетие с поредна политика
публична Атина се трансформира в енергиен център освен за Балканите, само че и за Южна Европа.
Преразглеждането на потреблението на газ за отопление от страна на Европейски Съюз дава нови благоприятни условия на Гърция, като се има поради нуждата от преправяне на картата на газопроводите на Европейски Съюз. Значението на терминалите за полутечен природен газ (LNG), които са в развой на създаване или се възнамеряват в гръцките пристанища, нараства, защото Гърция се трансформира в газов център за балканските страни, които понастоящем са 100% подвластни от съветския газ.

Източници, осведомени с новата тактика, считат, че изискванията благоприятстват основаването на терминал за полутечен природен газ във всяко гръцко пристанище. Много скоро оборудването в Ревитуса ще престане да бъде единствената инфраструктура за полутечен природен газ в Гърция. Инвестиционните проекти за пристанището в Александруполис са в ход, до момента в който различен терминал, в Агиос Теодорос покрай Коринт, на Motor Oil е във етапа на пазарен тест. Миналия месец Регулаторният орган по енергетика утвърди и различен лиценз за терминал за полутечен природен газ на пристанището във Волос на Mediterranean Gas SA.

Геополитическата роля на Гърция би повишена още повече, в случай че Европа още веднъж се обърне към запасите от синьо гориво и петрол в Източното Средиземноморие като благонадежден и сигурен източник на доставки и към газопровода EastMed за транспорт на синьо гориво.
Гърция не се отхвърля и въглищните си централи.
Що се отнася до новия блок в Птолемайда, Северна Гърция, източници от Public Power Corporation (гръцкият аналог на НЕК) не изключват преразглеждане на решението за прекосяването му от лигнитни въглища към газ от 2025 година Очаква се управляващите в Атина да желаят от Брюксел удължение на потреблението на въглищата с претекста, че с рационализация на оборудванията ще помогне на страната да понижи зависимостта от съветския газ.

Освен това се планува във всеки газов блок на централата да включва и атомна технология, с цел да му се обезпечи спомагателен живот.

Развитието на събитията форсира и различен план с геополитическо значение за Гърция, а точно междусистемната електрическа връзка с Египет, посредством която гръцката мрежа ще получи 3 гигавата зелена сила от египетски фотоволтаици.
Гърция от дълго време е споделила довиждане на съветския нефт
Дни след съветската експанзия стана известно, че Hellenic Petroleum, най-голямата гръцка петролна рафинерия, е сключила първична договорка за спомагателни доставки на недопечен нефт от Саудитска Арабия, оповестиха двама източници от рафинерията.

" Има в началото съглашение за увеличение на количествата недопечен нефт, които Hellenic Petroleum купува от Саудитска Арабия, с цел да се обезпечи в допълнение безпроблемното доставяне на гръцкия пазар с гориво ", съобщи един от източниците пред " Ройтерс ".

Миналата година Саудитска Арабия е доставила 8% от суровия нефт за Hellenic Petroleum. Рияд е петият максимален снабдител за гръцката компания след Казахстан, Ирак, Русия и Египет.

Припомняме, че през 2021 година Hellenic Petroleum е закупила към 2,5 млн. тона съветски недопечен нефт, което съставлява към 18% от общите ѝ доставки на недопечен нефт. От гръцката компания към този момент показаха, че при нужда може да го размени с сходни сортове най-вече от Близкия изток.

Hellenic Petroleum е притежател и на рафинерията в Скопие.

Тя има складов потенциал от 2 500 000 м3. Суровината за преправка се получава посредством нефтопровода Солун-Скопие, който е благосъстоятелност на гръцката компания. Произвежданите бензин, дизел, полутечен газ, керосин и мазут, покриват към 90% от потреблението на петролни артикули в Северна Македония. Само да напомним, че към 80% от потреблението на Косово на бензин и дизел се покрива от гръцката компания. Hellenic Petroleum изнасят горива също количества за Сърбия и Албания, излиза наяве от докладите на гръцката компания за Атинската фондова борса.

В същото време българският министър председател Кирил Петков разгласи, че държавното управление му е поискало от рафинерията

Оттам му дали отговор, че рафинерията не дефинира цените, а швейцарската компания " Литаксо ".

От държавното управление не дават отговор дали този енергиен монопол е възложен за следствие от основния прокурор на Европейска комисия Лаура Кьовеши при срещата ѝ с Кирил Петков. Не е ясно дали ДАНС работи по проблема като опасност за енергийната сигурност за България.

Не е ясно и дали държавното управление ще желае помощ от европейските си сътрудници за различни доставки на енергийни източници като синьо гориво и нефт.

В момента няма ясни индикации от държавното управление, че се търси нашарване на енергийния микс на България с различни доставки на петрол и синьо гориво от Азербайджан и Казахстан.

Крайно време българският министър председател да се поучи от опита на Гърция в енергетиката. Трябва да сложим край и на още един мит - не сме енергиен център на Балканите....
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР