ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев пред ФАКТИ: Ваксинирани ли сте, можете да сте значително по-спокойни за здравето си

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Темите за Ковид и имунизациите против него провокират спор у обществата, което по принцип не е неприятно, само че в съответния случай се пораждат тежки несъгласия и напрежение, подклаждани от черна агитация против имунизацията и науката, като в нейна услуга се слагат в това число медици, които желаят да се осъществят в политиката или да станат знаме на " сякаш сериозно мислещи хора ". А много постоянно и двете по едно и също време.

Вече няма никакво подозрение, че само имунизациите могат доста да лимитират вредите, нанасяни от другите разновидности на Ковид. Но казано това просто по този начин (макар и факт) и от човек, който въпреки всичко не е нито доктор, нито специализирал се в тестването на медицински артикули, няма задоволително тежест. Именно с оглед това събитие от ФАКТИ потърсихме за уточнения доктор Аспарух Илиев, с който организирахме по този начин значимия сега диалог за Ковид и имунизациите против него.

Д-р Аспарух Илиев е един от сполучливо осъществените в чужбина български експерти. Бил е специалист по сигурност на имунизациите към немската организация по лекарствени средства, а от 2015 година завежда лаборатория по инфекции на мозъка към университета в Берн, Швейцария. От началото на рецесията с новия ковид той интензивно разяснява коронавирус епидемията в обществените мрежи, като осведоми, дава отговор на въпроси и оборва подправени и подвеждащи вести.

Разговора ни с него четете в идващите редове:

- Д-р Илиев, стартирам това изявление с концепцията, че всяка една дума, изказана от височината на медицинския Ви престиж, може да бъде животоспасяваща. Какво бихте споделили на хората в България, които към момента се двоумят дали да се имунизират против Ковид?

- Моята молба е да погледнат по какъв начин се оправят с Ковид рецесията в Западния свят, в Русия, в богатите арабски страни, в Япония, Австралия, Китай, в Южна Корея и Тайван – водещи и авторитетни страни, с голяма разлика в просвета и демократични обичаи, само че като цяло определящи посоката на районите си. Всички те без изключение се борят да имунизират колкото може по-голяма част популацията си. Eдва ли биха го правили, в случай че имунизацията беше рискова, несигурна, а болестта - безвредно. Вече се направиха над 5 милиарда дози по света и знаем, че имунизациите са сигурни и ефикасни. Не вярвайте нито дума на приказките за наночастици, графенов оксид, чипове, токсини и заболявания във имунизациите – стоя пред Вас с името си, че това не е правилно.

- А какво бихте споделили на тези, които са твърди в решението си да не се имунизират - било то, тъй като имат вяра в конспирации, било то, тъй като са се изплашили след появяването на данни, че някои имунизирани получават тромбози?

- Бих разделил двете групи с твърдо решение. Хората, които имат вяра на тайни теории, имат податливост да търсят в инцидентни събития скрита логичност. Това е естествена човешка природа. На първите бих предложил, даже да не се имунизират, да се пазят с маски и отдалеченост, тъй като вирус има и той е ужасяващ. Единствената причина да не го изживеем извънредно бяха ограниченията (дори и в България), само че образците с Ню Йорк, Ломбардия и Москва от предходната година демонстрираха какъв брой неприятно може да стане, в случай че няма ограничения. За тези, които се опасяват, бих желал да успокоя с предходния си отговор – нито една огромна страна и мощ не би рискувала да унищожи популацията си заради някаква неразбираема зла причина – даже диктаторите имат потребност от население. Рискът от тромбози (и то единствено при векторните ваксини) е толкоз невисок, че е доста по-опасно да пиете аспирин, в сравнение с да си поставите ваксина.

- Ще им свърши ли работа пазенето с маски, отдалеченост и стерилизация или това е значително шанс сега?

- Дори при мощно заразния Делта вид, маските и дистанцията правят отлична работа. Това не са просто голи изказвания, а детайлирани научни опити и разбори. Ако всички носят естествена хирургична маска и съблюдават отдалеченост, рискът от заразяване понижава доста. Вирусът съвсем постоянно се носи от дребни капчици, които биват спирани даже от елементарни медицински или платнени маски. Няколко опита потвърждават изгодата – през 2020 година при зараза от Ковид-19 на американски самолетоносач носещите маски чиновници остават доста по-защитени, макар дребното пространство. Мащабно изследване в Щатите сред съвсем 400 000 души демонстрира, че увеличеното носене на елементарни маски с 10% понижава риска от разпространяването в обществото три пъти. Представете си какъв брой дейно би било прекъсването, в случай че всички употребяваме маски. Парадоксът е, че в случай че всички носим безусловно прецизно маски за един месец без изключение, казусът Ковид-19 ще изчезне.

- Колко по-различна е през днешния ден пандемията, в съпоставяне със случвалото се през миналата 2020 година?

- В момента имаме Делта вид, който е доста по-опасен от истинския и английския вид от предходната година и зимата заради това, че се развъжда доста по-активно в нашите тъкани – образуват се до 1000 пъти повече вируси, в сравнение с при истинския вид. Затова и заболяването е по-заразна. Освен това има данни, че този вид съумява частично да заобиколи наличния имунитет – бил той натурален или ваксинен. Това ни кара да сме внимателни в рекомендацията за бързо събаряне на маски. Една от аргументите за огромното разпространяване на Делта разновидността сега е точно свалянето на ограниченията на доста места по света. Все отново би трябвало да кажа напълно ясно, че виждаме изрично едно нещо – имунизираните боледуват по-рядко и най-много доста по-леко от неимунизираните хора. Данни от последната седмица удостоверяват, че даже да не потискат напълно размножаването на вируса (ваксинираните могат да популяризират болестта), те лимитират разпространяването. Познаваме доста сходни ваксини, които са мощно ефикасни в предотвратяване от заболявания – коклюш, грип, ротавируси. Ваксинирани ли сте, можете да сте доста по-спокойни за здравето си. Също по този начин, без значение от приказките на разнообразни медийни звезди, науката е безапелационна – имунизациите защищават даже при Делта разновидността.

- Възможно ли е да се наложи имунизацията да бъде перманентна в прочут интервал?

- Да, изцяло е допустимо, няма за какво да се лъжем. Ваксини като коклюш, дифтерит и тетанус се слагат през няколко години, след пострадване рутинно се слага и бустър за тетанус, за сезонен грип се имунизираме всяка година. Една ваксина допълнително няма да е нищо повече от леко стеснение. Все отново се надяваме след един или два бустъра да имаме по-траен имунитет, само че това следва да се изследва занапред.

- С оглед на статистиката в България - на новозаразени, приети в болница и имунизирани против Ковид, какви последваща 3-4 месеца ни чакат съгласно Вас?

- В момента имаме пик на болните, и то макар топлото време – високата околна температура оказва помощ на капчиците, носещи вируса, да изсъхват. Въпреки това, по заразният вирус преодолява тази преграда. При захлаждане и затварянето ни в по-тесни пространства ще има нов подтик. Моето съмнение е, че актуалната вълна ще доближи плато (благодарение и на мерките) с нов пик през октомври и ноември.

- Има ли изгледи, че целият този призрачен сън ще завърши относително скоро, въпреки и да останат стабилен брой неимунизирани хора по света?

- За страдание Корона-вирусите са вид вируси, които засягат освен човек, само че и доста други типове. В този смисъл те са сложни, даже невъзможни за премахване. Китай, Австралия и Нова Зеландия организираха така наречен акция „ Нулев Ковид “ за цялостно премахване на вируса. Австралия съобщи преди няколко дни, че се отхвърля след още един пик нa заболеваемостта и ще акцентира на имунизиране. Важно е да се разбере, че преборването с вируса освен това разпространяване в България и ниската степен на имунизиране е допустимо единствено при композиция на всички известни способи – ваксини, отдалеченост, маски, тестване и изолираност на болните. Достигнем ли висока степен на имунизиране, ще имаме и късмет за естествен живот.

- Каква е Вашата информация във връзка с създаване на медикаменти и способи за лекуване на Ковид, тъй като в нервността, която се основава към имунизациите, съвсем не се приказва за това?

- Фирмите работят интензивно за създаване на лекарства. Засега това, с което разполагаме, не ни разрешава да лекуваме Ковид, както антибиотиците бактериални инфекции. За това има и причина – вирусите са известни като изключително сложни цели на лекуване, тъй като те употребяват личните „ заводи “ на тялото за размножаване, за разлика от бактериите. Все отново през последните години имахме огромни триумфи в лекуването на вируси (като този за хепатит С), за които смятахме, че терапия не е допустима, а в този момент имаме 100% дейно лекуване. Такива вирусни инфекции обаче са по-скоро изключение, в сравнение с предписание. Все отново се надяваме, че рано или късно ще имаме най-малко отчасти ефикасна терапия за Ковид-19. Нека да се надяваме фармацевтичните компании да ни изненадат. В момента се тестват в пациенти повече от 10 претенденти за лекарства.

Едно изключение са така наречен обезвреждащи антитела, които са към този момент на пазара и са ефикасни при започване на инфекцията, блокиращи инфекцията с вируса. Те обаче имат дефекти – доста са чувствителни на разновидности в шипчестия белтък, много скъпи са, би трябвало да се ползват в самото начало, по опция след рисковия контакт, което при цена на доза от 1500-2000 $ не е реалистично. На последно място – компаниите, които ги създават, не могат да произведат големи количества от тях заради особености на процедурата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР