ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Българските политици и ваксините: безотговорно и цинично

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“Ваксинацията пази освен вас, само че и тези, които са близо до вас, които са ви значими, които обичате.” Тези думи бяха изречени от немската канцлерка Ангела Меркел по време на конференция при започване на юли. Меркел неведнъж обществено е призовавала германците да се имунизират. Подобни апели са отправяли и сътрудниците ѝ във Франция, Англия, Италия, Съединени американски щати.

Междувременно над 70 % от популацията на Германия към този момент е имунизирано против COVID-19. И въпреки Делта разновидността на вируса да води до растеж на новите случаи, броят на хоспитализациите остава относително невисок. През последната седмица в болница са били признати 1,65 пациенти с ковид на 100 000 души. По време на пика на пандемията през декември тази стойност е била 15.

България - все по този начин на опашката

В същото време България продължава да е на опашката в Европа по брой сложени ваксини. Едва към 20% % от популацията е ваксинирано против ковид, съгласно Европейската здравна организация. По данни на “Ройтерс”, през последните седем дни в България са сложени към 9700 дози от имунизациите. С този ритъм на имунизация страната ще успее да ваксинира още 10 % от популацията си след… 144 дни.

В последното денонощие на месец август COVID-19 взе живота на 109 души в България - трима от тях на възраст под 40 години. А през вчерашния ден са умряли 52 пациенти с ковид. Болниците в страната към този момент се пълнят, а лекарите се приготвят за следващи мъчителни есен и зима, в които ще бъдат заточени в COVID-отделенията.

Българските политици пък от близо година са в предизборна акция. Третият парламентарен избор за 2021 се обрисува до 2-3 месеца. А за него са значими и гласовете на тези сред 20 и 60 % от българите, които отхвърлят да се имунизират - заради неустановеност или подведени от дезинформация и тайни теории. По-голямата част от политическата изразителност по тематиката като че ли се моделира по този начин, че да не засегне тъкмо тях - скептиците. Говори се главно за отбраната на правата на неимунизираните, загатва се за значимостта на осведомителната акция за имунизациите, само че липсва нещо основно за политическата връзка - персоналният образец, персоналният метод и директният категоричен апел: “Ваксинирайте се”. Повечето водачи на политическите партии в България не споделят обществено дали са се имунизирали, камо ли да призоват своите почитатели.

Танцът със гибелта

Измъчено и през зъби най-одобряваният политик в страната - президентът Румен Радев, както и водачът на първата политическа мощ - Слави Трифонов, признаха, че са се ваксинирали. Трифонов уверено съобщи, че да флиртуваш с антиваксърите било като да се заиграваш със гибелта. След това обаче не пропусна да означи, че и в страните, в които огромен % от популацията е имунизирано, “има проблеми”. С тези свои думи шоуменът политик просто легитимира от екрана несигурността, която царува в главата на огромна част от обществото. А неговият здравен специалист Андрей Чорбанов се разгласи от телевизионния екран срещу облекченията за имунизирани и акцентира, че имунизациите “нямат социална функция” и “не стопират разпространяването на COVID-19”. На въпроса по какъв начин, в случай че не с ваксини, ще спрат настъплението на вируса, в случай че вземат властта, имунологът от Българска академия на науките (и от ИТН) сподели, че ще вкарат нова система за уединяване на инфектираните и контактните, тъй че да не популяризират вируса.

Тази нова и новаторска система датира от 14 век, назовава се карантина, практикува се в целия свят от година и половина и явно не е задоволителна, с цел да предотврати разпространяването на ковид и вредите, които той нанася. Но за професор Чорбанов това няма значение. Защото той знае най-добре. И тъй като имунизацията, която създава в Българска академия на науките, щяла да бъде първата в действителност ефикасна. Не излиза наяве по какъв начин Българската академия на науките, която страда от продължителен дефицит на финансиране, съоръжение и фрагменти, ще се оправи по-успешно с създаването на препарат против COVID-19 от най-големите фармацевтични концерни, научни клъстери и университети в света и по какъв начин може егото на един самовлюбен имунолог и политик да е по-голямо от лекарската му отговорност към публичното здраве, само че voilá!

Кой приказва за изгодата от имунизациите

Останалите партии главно мълчат по тематиката за имунизациите - като се изключи някои маргинализирани извънпарламентарни групи, опитващи се да яхнат вълната на антиваксърството. От време на време се чува някой различен апел да не се пипат правата на неимунизираните и до такава степен. Единственият, който обществено е поемал виновна и очевидно в български подтекст смела позиция, е Бойко Борисов, другояче прочут с популизма си. Бившият министър председател и водач на ГЕРБ към този момент неведнъж прикани хората да се имунизират, с цел да спрат разпространяването на вируса.

В тази връзка Дойче Веле изпрати питане до всички останали парламентарно показани партии, до президента и Министерския съвет. Попитахме ги по какъв начин стимулират своите последователи да се имунизират против COVID-19 и дали някои политически водач възнамерява да призове българите да се ваксинират. До публикуването на този текст не получихме отговор от пресцентъра на президентството, от “Има подобен народ”, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и “Изправи се БГ! Ние идваме!”. Отговориха ни единствено от Правителствената осведомителна работа и от “Демократична България”. Според служебния кабинет, “още от встъпването в служба в съгласуваност с министър-председателя Министерството на здравеопазването организира целенасочена осведомителна акция за разпространение на изгодите от имунизацията против COVID-19 “. А ще призове ли Янев българите да се имунизират? „ В началото на месец август от трибуната на Народното събрание министър председателят Стефан Янев ясно съобщи разбирането си, че мотивационната акция по отношение на имунизациите против COVID-19 би трябвало да бъде повсеместна “ - по този начин дават отговор от Правителствената осведомителна работа.

От обединението Демократична България пишат: „ Съпредседателите на “Демократична България” са имунизирани “. И още: „ Нашето мнение е, че обществото би трябвало да бъде уверено в изгодата от имунизациите. Необходими са поредни дейности от страна на изпълнителната власт, в това число и за информационна акция “. И те обаче акцентират, че „ за нас жителят е свободен и рационален субект, който може да взема решение самичък за себе си, в това число дали да се имунизира “. Демократична България упорстват в актуализацията на бюджета да бъдат планувани средства за осведомителна акция за имунизациите. Министерството на здравеопазването организира и сега такава, само че с много стеснен запас.

Това е безконтролно и цинично

“Всеки миг е верен да постъпиш по верния начин”, е споделил Мартин Лутър Кинг. Но що се касае до имунизационната акция в България, моментът е към този момент просрочен. Четвъртата вълна е тук, а смъртността и хоспитализациите към този момент доближиха стойности, невиждани от месец май насам. На този декор държанието на множеството български политици мирише на опортюнизъм - сниши се, с цел да не вземеш да отблъснеш някой гласоподавател. Ако не ставаше въпрос за човешки животи, в комплицираната политическа обстановка, в която България е изпаднала, това би било даже обяснимо. Но в този момент е безконтролно и напряко цинично.

Автор: Александър Детев

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР