ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

ИТН и Слави Трифонов: истинските сценаристи са зад кулисите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Какъв ли ще е този електорат, който ще одобри кабинет на Има Такъв Народ, подсилен интензивно от Българска социалистическа партия и пасивно от ГЕРБ? Колцина ще останат наивниците? Хайде малко повече хора да се запитат дали зад Слави Трифонов не стои някой различен.

Коментар от Веселин Стойнев:

Докато следим динамичността на декорите и сгорещяването на репликите, сюжетът на постановката незабелязано се е трансформирал. Противници на „ ИТН “ са към този момент не някогашните ръководещи и Движение за права и свободи, а другите протестни партии и най-популярните министри от служебния кабинет. Връзката на партията на Слави Трифонов с „ Демократична България “ и „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ е съвсем скъсана. Предизборните демаркационни линии с Българска социалистическа партия са заличени и към този момент " столетницата " е единствената сигурна групировка, която ще поддържа кабинета на Пламен Николов.

Не е единствено от неведение и неможене

Една от аргументите за този поврат е напълно разбираема - комплексираното неведение и неумение по какъв начин се вършат нещата води до настървение към тези, които ти показват грешките. Все отново двама кандидат-премиери - Николай Василев и Петър Илиев, бяха отрязани от протестните сътрудници. На всичко от горната страна съпредседателят на Демократична България прояви неблагоразумието да вдигне летвата за новите министри, като предложи на Има Такъв Народ в случай че не непосредствено да вземе служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, то най-малко наследниците им да не са под тяхното равнище. Последва координирана офанзива към финансовия министър от Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

От кумова срама Има Такъв Народ въпреки всичко отстъпи и се отхвърли от концепцията да показа кандидат-министрите си непосредствено на президента, като разгласи, че имената им ще бъдат оповестени на партиите, от които се търси поддръжка. Но дали това няма да е единствено проформа? Защото цялото държание на Има Такъв Народ до момента следва линията: ние сме спечелили изборите, ще управляваме сами, в случай че желаете ни подкрепяйте, в случай че не - отиваме отново на избори. Да оставим настрани подправеното самочувствие на победител - Има Такъв Народ завоюва изборите с минимум гласове в цялата ни демократична история след 1990 година, има едвам 65 депутати и действително съставлява към 10 на 100 от пълнолетното население. А фактът, че не търси разговор с тези, които афишира за съидейници, хвърля тежки подозрения върху това дали въобще счита да прави измененията, за които приканва дружно с Демократична България и ИБНИ.

Нещо повече: Слави Трифонов споделя на гласоподавателите си приказката за баницата - ето, от Демократична България ламтели за постове, за части от баницата. Само че в случай че властта е баница, да искаш цялата за себе си не е по-хубаво от това други да желаят парче от нея. Особено когато нямаш безусловно болшинство в Народното събрание, което да ти дава някакво право да претендираш, че си всемогъщ притежател.

Останалите партии на митинга също си имат гласоподаватели, а изключително тези на „ Демократична България “ са потвърдено свръхкритични. И таман поради тях водачите им няма по какъв начин да подпишат празен чек за държавно управление, което ще води неразбираемо какви политики и ще е формирано от министри, извадени като зайци от цилиндър. Колкото и красиви да са им ушите.

Така че политическото държание на Има Такъв Народ е спорно освен от неведение и неможене. От самото начало то залага на единствения си коз - вие ще сте отговорни за възможни нови избори, щом не ни подкрепяте. И цялата битка в този момент е по какъв начин да убеди личния си електорат в своята справедливост и в алчността и арогантността на сътрудниците от протестните обединения.

Дали зад Слави Трифонов не стои някой различен?

Какъв ли ще е този електорат, който ще одобри кабинет на Има Такъв Народ, подсилен интензивно от Българска социалистическа партия (чрез гласоподаване в пленарната зала) и пасивно от ГЕРБ (чрез неявяване от залата и събаряне на кворума). Или пък ще отиде за трети път на избори, единствено тъй като Христо Иванов доста обичал да се меси в съставянето на държавното управление на Слави Трифонов. Колцина ще останат наивниците, за които Слави Трифонов, явяващ се пред публиката в облик на холограма и с глас на радиоточка, е просто един почтен отшелник, който е спечелил изборите, само че не знае по какъв начин да продължи и по тази причина изнервено импровизира.

Хайде малко повече хора да стартират да свързват обстоятелствата с логиката и да се запитат дали зад Трифонов не стои някой различен или нещо друго и по тази причина в този момент близо 660 000 души гледат напълно друга пиеса от тази, за която си бяха купили билети на 11 юли. Все едно е дали става дума за политинженерен план за опазване на статуквото посредством следващ популистки маньовър, или за прекомерно повярвали си шоумени, приели сериозна инвестиция, на която ѝ наближава падежът. И в двата случая същинските сценаристи са зад кулисите.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР