ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Германия и ваксините: трагичен спектакъл се разиграва пред очите ни

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Трагичен театър се разиграва пред очите ни. Хората в Германия първо трябваше да чакат с месеци, до момента в който им пристигна редът за имунизация против COVID-19. А в този момент лекарите в имунизационните центрове седят и чакат да се появи някой претендент за инжекция, до момента в който хиляди дози от имунизацията отиват на бунището. Няколко немски провинции желаят да върнат на Здравното министерство непотребните дози, хиляди към този момент бяха унищожени, тъй като срокът им е изминал. А когато се унищожава ваксина, в огъня в действителност се хвърлят милиони евро пари на данъкоплатците. Това си е задоволително неприятно. Ала още по-лоши са жилавият песимизъм към имунизациите и неусетната разлъка с задачата за колективен имунитет, която си бяхме сложили при започване на имунизациите.

Как се стигна дотук?

В този драматичен театър вземат участие мнозина - освен тези, които не желаят да се имунизират. Противниците на имунизациите се базират на своите права и свободи, само че по този метод основават обстановка, в която могат да бъдат лимитирани свободите на цялото общество. Подобно разбиране за една независимост, която се практикува за сметка на обществото, няма нищо общо с идеала за образования жител - един блян, за който с цялостно съображение се застъпват редица демократично мислещи хора. Подобно разбиране води до такава степен, че при идващия локдаун цялото общество ще изпадне в несвобода. Част от трагичния театър станаха и спорните рекомендации, свързани с имунизацията на AstraZeneca. Европейската организация за лекарствените средства ЕМА предложи тази ваксина без никакви ограничавания за всички възрастови групи, до момента в който в Германия Постоянната комисия по имунизациите предложи имунизацията единствено за хора над 60-годишна възраст. А Дания даже напълно приключи имунизациите с AstraZeneca.

Хората, които вършат политиката и взимат решенията в Германия, от известно време насам към този момент се интересуват само от предизборната битка. А унищожаването на ваксини не им пасва като тематика. За наложителното имунизиране пък въобще не трябва да се повдига и дума. А може и иначе. Показват го решенията на няколко прилежащи страни да вкарат наложителна имунизация за избрани групи хора. В Италия да вземем за пример още от 25 май целият медицински личен състав е задължен да се имунизира против ковид. Там разискват сходна мярка и във връзка с учителите. Във Франция всички работещи в областта на опазването на здравето и грижите за възрастни хора до 15 септември са длъжни да си слагат най-малко първата доза. А във Англия държавното управление оповести наложително имунизиране за работещите в домовете за възрастни хора.

Разберете, длъжни сме да се имунизираме

Лично на мен пандемията ми съобщи един значим урок: идеологическите диспути и политическата многознайковщина нито избавят човешки животи, нито пък унищожават вируса. Тази работа я правят имунизациите. Тъкмо с помощта на грандиозния труд на учените и на интернационалното съдействие през днешния ден ние имаме опция да сложим пандемията под надзор. На този декор унищожаването на ваксини наподобява чудовищно. Страданията на заболелите от COVID-19, гибелта на милиони хора и тъгата на техните близки просто ни задължават да не се отхвърляме и да продължаваме с имунизациите, макар мъчителните трудности. Длъжни сме да продължим да се борим за спасяването на човешки животи и да водим и отсега нататък уморителните и потискащи полемики. Длъжни сме да взимаме решения, вместо да бягаме от тях. За да сложим завършек на този драматичен театър.

Автор: Астрид Пранге
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР