ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

85% от българите не са ваксинирани: не е ли време за по-категорични мерки?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар от Ясен Бояджиев:

Измина половин година от началото на имунизацията против ковид в България. Резултатът е драматичен: единствено 14-15% от популацията са със приключен имунизационен цикъл. В Европейски Съюз като цяло приблизително към половината от популацията е имунизирано (61% от пълнолетните са с най-малко една доза) и доста страни до момента щяха да са завършили с тази задача, в случай че имаха задоволително ваксини. Заветните 70% се чака да бъдат достигнати до края на юли. В България има милиони дози разполагаем, само че няма искащи да се имунизират. Затова процесът пъпли едва-едва.

Старото и новото държавно управление

" Близо 10 000 души се имунизират дневно. Докато ние бяхме на власт, имунизирахме по пет пъти повече хора. Сметките ни посочваха, че през лятото към този момент щяхме да сме достигнали групов имунитет. А в този момент - цялостен неуспех ", сподели някогашният министър-председател, чиито приказки в последно време изгубиха всякаква връзка с действителността. Всъщност върховото достижение в България е 38 000 имунизирани за ден - на 8 май. Иначе и преди, и по-късно сме надалеч от тази численост, а главната заслуга за неуспеха е на бившето държавно управление, което не направи съвсем нищо, с цел да пребори недоверието, ирационалните страхове и лъжите към имунизациите.

За страдание обаче за към този момент близо два месеца, откогато е на власт, в това отношение няма с какво да се похвали и новото служебно държавно управление. А както е тръгнало - скоро няма и да има. Защото, коства ми се, е избрало неправилен път.

Мисия или административна задача?

„ Това е задача, не е административна задача.” Така служебният министър на опазването на здравето формулира този път. С други думи: той залага напълно на убеждаването на хората в изгодата от имунизациите, като разчита, че в края на краищата истината и разсъдъкът ще победят. За задачата бе основан съвещателен съвет по имунизациите, в който влизат хора с необятна експертиза и социална представителност, като задачата е да „ подкрепят правенето на социална информация и реализирането на връзка за повишение на доверието във имунизацията и постигането на висок имунизационен обхват”.

Според министъра това не е работа на администрацията. „ Всеки посредством ролята, която има в обществото, позицията, която заема, да дава своя принос в процеса на увещание в изгодите от имунизациите. Приносът на водачите и будителите на обществото е доста важен”, споделя той. Звучи красиво, само че е наивно. Няма неприятно да се положат старания в тази посока, само че те надали ще са задоволителни за някаква сензитивна смяна.

Първо, тъй като методът на убеждаването очевидно е достигнал тавана на опциите си. Дори при медицинските експерти, които би трябвало да са най-просветената част от обществото по тези въпроси, имунизационното покритие е едвам 20%. Щом те не могат да бъдат уверени, какво остава за останалите? И второ - тъй като няма време за увещание. Силно заразният Делта вид на вируса идва с бързи стъпки и е прекомерно евентуално още в края на лятото или при започване на есента да ни настигне нова мощна вълна на болести. При 85% неимунизирани тази вълна може да се окаже по-унищожителна и от предходната.

Има и други благоприятни условия

Тъй че е извънредно време да се пристъпи към останалите благоприятни условия за ускорение на имунизацията, а те са напълно в пълномощията на държавната администрация. Първата от тях са материалните тласъци. Тук към този момент писах, че това няма да е разход, а далновидна държавна политика. Защото вложените средства ще се изплатят неведнъж от спестените след това здравни разноски и вреди за затворени бизнеси. От избегнатите премеждия на болните и избавените човешки животи. Работещите образци по света са многочислени и най-разнообразни. Последните към този момент са утвърдената от Народното събрание лотария в Словакия (със седмични награди до 2 милиона евро за ваксинирани) и ваучерите за 150 евро за младите в Гърция, които се имунизират. Вече има, въпреки и местен, работещ образец и от България. 100% от работещите в " Албена " са имунизирани с помощта на бонуса от 500 лв., обезпечен от притежателя на курорта.

Втората опция, която не трябва да бъде отписвана с лека ръка, са другите (по-меки или по-твърди) форми на насила. Например въвеждането на „ Вход единствено за ваксинирани” за, да кажем, заведения за хранене, питейни заведения, концерти, театри и други културни събития. Поредният образец в това отношение е Гърция, която не се поколеба да вкара подобен „ пропуск” тъкмо в разгара на туристическия сезон. Все повече стават и страните, които вършат имунизацията наложителна за разнообразни обществено значими специалности. Например за медицинските фрагменти или за работещите в обществените домове, при които имунизационното покритие в България е под 20%. А за какво не и за работещите с жители администрации, за заетите в областта на услугите и даже за учителите?

Общественият интерес

Вече слушам упреците, свързани с морала - че материалните тласъци наподобяват на рушвет, а принудата накърнява свободната воля и метода на мислене на хората. Да, тези способи не наподобяват доста красиво. Но те са морално оправдани, когато (както в случая) е налице мощно доминиращ публичен интерес. Те са цена, която си заслужава да бъде платена, когато се задават нови големи човешки загуби и стопански вреди. Самият министър на опазването на здравето разказа напълно тъкмо тази страна на уравнението: „ Дадохме ужасяващи жертви на тази пандемия. За последните 30 години междинната дълготрайност на живота в България се усили с близо пет години, а за предходната година е намаляла с година и половина”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР