ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Жертва на собствения си успех: Как Тайван не предвиди новата Covid криза

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Докато по-голямата част от света регистрира милиони смъртни случаи от Covid-19, жителите на Тайван живееха значително естествен живот, с помощта на ранна и съответна реакция, написа в изчерпателен материал Гардиън.

Авторът в изданието Хелън Дейвидсън напомня, че за миналите 250 дни нямаше нито един регистриран локален случай измежду близо 24-милионното население. Островът беше даван за образец от Световната здравна организация на фона на неоспоримия си триумф и опит под лозунга „ Тайван може да помогне “.

Но в този момент обстановката се обръща и самият остров се нуждае от помощ, откакто огнището, почнало измежду водачи от самолетни компании през април, се популяризира из цялата му територия. До момента са регистрирани над 11 000 инфектирани и 260 смъртни случая, повече от 90% от които от средата на май.

В резултат от несъответстващи поръчки, световен дефицит на ваксини и геополитически аргументи, Тайван е ваксинирал по-малко от 3% от своите 23,5 милиона поданици. Президентът Цай Ингвен през днешния ден даде послание от кабинета си, с цел да заяви за нова, по-висока степен на паника, само че в това време увери, че 750 000-те дози ваксини, обещани от Съединени американски щати, ще дойдат скоро.

Множество здравни и обществени специалисти са споделили пред Гардиън, че защото вирусът се популяризира на талази по целия свят, управляващите не са били в крайник с настоящите научни разработки за вирулентните нови варианти, смисъла на вентилацията за битка с аерозолното разпространяване, успеваемостта на всеобщите проби и ограничаващите ограничения. Затова към този момент се счита, че Тайван самодоволно е станал „ жертва на личния си триумф “.

Централният команден център на Тайван (CECC) споделя, че непрекъснато се е съветвал с интернационалните специалисти и държавни управления по време на пандемията, с цел да актуализира своите тактики и да следи наличните запаси, само че признава: „ Въпреки че сме били ефикасни в граничния надзор, имаме редица пропуски в домашната предварителна защита. "

Проф. Чи Чунхуей, шеф на Центъра за световно здраве на държавния университет в Орегон, споделя: „ Първоначално държавното управление беше ненадейно освен от самото огнище, само че и от неговия мащаб. Друг проблем е, че множеството хора в Тайван са били много капризни. “

Чи добавя, че след 11 месеца естествен живот държавното управление е станало „ прекомерно самонадеяно “ в качествата си да съдържа пандемията. Дори и при индикации за разпространяване на болестта, хората продължиха да се събират в заведения за хранене и пътуваха за Деня на майката.

Част от страните схванаха по сложния метод това, което Тайван се пробва - да се поддържа стопанската система отворена, като в същото време се вкарват „ меки “ ограничавания, които не водят до блокиране. В Мелбърн да вземем за пример, това приключи с още по-тежък и по-продължителен локдаун. При идващото намерено огнище австралийците се затвориха мъчно, само че по-рано и за малко.

Но управляващите в Тайван се противопоставяха на фрапантните ограничения и неведнъж упорстваха за „ обществено сходство “, с цел да се избегнат прекомерно доста вреди на обществото.

Министърът на опазването на здравето и благосъстоянието Чън Ши-чунг тази седмица разгневи младежите в страната, като сподели, че „ самодоволството “ е довело до повишение на честотата на вируса в тяхната възрастова група. В мрежата мнозина дадоха отговор, че са принудени да работят в непроветрени офиси, защото държавното управление не е въвело отдалечена работа, където е допустимо. Нарастващата зараза измежду служащи мигранти, които живеят в препълнени общежития, провокира обвинявания, че държавното управление реагира прекомерно постепенно, с цел да отбрани уязвимите хора.

Много страни, които са реализираха ранен триумф с вируса, също се борят да получат и популяризират ваксини, само че Тайван е изправен пред спомагателни затруднения, в това число геополитическа интервенция от страна на Китай. Тайван твърди, че Китай е блокирал договорка с немските производители на ваксини BioNTech, което Китай отхвърля.

Япония достави повече от 1,2 милиона дози, а американските сенатори отлетяха в Тайпе в неделя, с цел да разгласят дарението на Съединени американски щати и да подчертаят поддръжката на Съединени американски щати за Тайван.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР