ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Турция прави всичко, само и само да привлече чужди туристи

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
По турската Ривиера стартират да имунизират чиновниците в хотелите. Спазват се прецизни ограничения. Турция прави всичко, единствено и единствено да притегли задграничните туристи, от които незабавно се нуждае.

“Свикнахме вече”, споделя готвачът Салих Бора, който работи в един ресторант в курорта Анталия. С гумени ръкавици и защитни маски той и другите чиновници сервират храната на гостите. Предпазните ограничения би трябвало да накарат туристите да се почувстват сигурни.

Всички ограничавания би трябвало да бъдат спазвани, тъй като се чакат изненадващи инспекции от здравните управляващи. Предупредителни надписи на пода приканват гостите да съблюдават отдалеченост. Те нямат право сами да си сервират храната. На входа на ресторанта се мери температурата на всеки клиент.

Сложната конюнктура отблъсква западноевропейците

От една година Турция се пробва да предлага туризъм, съгласуван с пандемията. Дори и наложеният неотдавна локдаун в страната изключва туризма. Турските морски курорти не престават да са обичана дестинация за немските летовници. Но растежът в броя на новите инфекции и потребността от карантина след завръщане от Турция отблъскват мнозина. Затова в Анталия досега почиват най-вече туристи от Източна Европа – най-много от Литва и Русия, само че също и от Иран. Повечето от тях са без маски. Аргументират се с това, че на влизане в Турция е трябвало да показват отрицателен PCR-тест.

Турските управляващи задължават своите жители да носят маски на открито, само че туристите в хотелите са изключени от това предписание. Това тревожи Бора, който е женен, с три деца, а едната от дъщерите му страда от хронично заболяване. „ Държавата би могла да наложи по-строги ограничения и да принуди туристите да носят маски “, споделя той с упрек.

Повечето от заетите в туризма обаче са щастливи, в случай че въобще имат работа. Голяма част от туристите в последните години са от Русия, само че в средата на април Русия ограничи полетите до Турция, като разгласи, че това се дължи на пандемията. Някои наблюдаващи обаче сметнаха, че става дума за наказателна реакция, заради това, че Турция даде обещание помощ на Украйна за спокойно решение на спора с Русия.

Хотелите дават безвъзмездни стаи за карантиниране

Повечето хотели в Анталия са празни. Този, в който работи Бора, разполага с 3000 кревати. От тях са заети едвам 36%. В прилежащите хотели обстановката е даже още по-лоша. Два от тях въобще не са отворили. Един е затворил поради липса на резервации.

Компанията на Кадир Угур провежда пътувания от Германия до Турция от повече от 50 години. „ Бизнесът около Великден беше зле “, признава той. Причината е, че при започване на годината турското държавно управление реши, че туристите би трябвало да показват негативен PCR-тест, с цел да влязат в Турция. На мнозина това им се коства прекомерно скъпо и комплицирано.

Повечето хотели в Турция оферират и тест 48 часа преди тръгване. Цената е към 30 евро. Тези, при които резултатът е позитивен, са длъжни да останат под карантина в хотела, а той поема разноските за този престой.

Вирусът не е пощадил и личния състав на хотела, споделя Бора. Но никой от сътрудниците му не е болен тежко. Пандемията съставлява заплаха за служащите в туризма по разнообразни аргументи. Заплахата от загуба на работата е непрекъсната. Миналата година хотелите бяха затворени с месеци, а Бора има да устоя семейство.

Надеждите са ориентирани към имунизациите

За да притегли повече туристи, Турция възнамерява през идващите няколко седмици да имунизира с приоритет всички заети в сектора. Бора признава, че е разчувствуван. Ще му слагат китайската ваксина. Според него, опасенията за нейното качество са пресилени.

Голямата вяра за туризма в Турция е точно имунизационната акция. Работещите в сферата се надяват, че в случай че температурите се покачат, броят на новите инфекции ще спадне, както е било и предходната година. И гостите още веднъж ще възнамеряват своите почивки на турската Ривиера.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР