ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ако нещо може да събори Борисов, това ще е

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар от проф. Ивайло Дичев:

Може ли неуспехът на имунизацията да събори Борисов? Кратък отговор: в случай че го събори нещо, ще е точно това.

За по-дългия да тръгнем от цифрите. В България са имунизирани под 5 на 100 индивида при над 10 в сравними страни като Румъния и Чехия. Политиката на дръпни-пусни (ако по този начин преведем термина " stop and go”) прелестно приляга на популист като господин Борисов, който наместо да взема решение здравни проблеми, употребява разпускането, с цел да се харесва на едни или други групи. Странното отваряне на всичко от 1 март беше подкрепено от държавните идеолози със смели размисли, че било все тая дали има или няма ограничения. И никой тв-журналист не се хвана да ги опровергае с данни, само че то, дето се споделя, публицистите нали се трансфораха в „ домакини “, които дават думата на „ всички гледни точки “.

" Българският модел "

Заразените и умрелите подскочиха към рекордни стойности и айде в този момент: „ животът и здравето на хората са най-важни “, затваряме от понеделник. Стигна се до такава степен ресторантьорите да упорстват за цялостен локдаун на всичко (азиатският метод?), тъй като половинчатите ограничения освен не вземат решение здравния проблем, само че и в допълнение ги хвърлят в разход за отваряне и затваряне. Но за тая работа би трябвало водачество, а таман него го няма. Проблемът с нашето имунизиране има две страни. Първо, доставките за България са малко. Нормално щеше да бъде управниците почтено и честно да си признаят: сбъркахме, заложихме на неверната ваксина, тъй като нямахме хладилници, пък и беше по-евтина. Щяхме да разберем. Наместо това те се заеха да лъжат - имунизацията на АстраЗенека била позволена първа. Ами не е правилно: имунизациите на Пфайзър и Модерна бяха утвърдени преди този момент. Театрално и подправено беше прехвърлянето на виновността върху Европейската комисия - един към този момент обичаен трик на популистите в Европейски Съюз.

Европейски Съюз значи взаимност, напомня в този момент Борисов. Но забавно по какъв начин не се сети за това преди шест години, когато чакаха от нас да помогнем за оправянето с бежанската рецесия. Май при нас смисълът на тази дума е еднопосочен - под взаимност се схваща да взимаме, само че в никакъв случай да не даваме. Надявам се, че Европа ще ни помогне в този тежък миг, само че не е неприятно да си вземем поука, че в случай че ще желаеме помощ от някого, това е нещо взаимно. Впрочем, не е неприятно да знаем, че на взаимност можем да разчитаме, в случай че споделяме и полезностите на тази общественост - полезности, с които съдружните сътрудници на Борисов се подиграват. По мотив митингите на няколко държавни водачи, измежду които и нашият, председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен изясни, че предложение на Комисията е било точно солидарното систематизиране на имунизациите съгласно броя на популацията, само че някои (например България) са предпочели да бъдат гъвкави и да ги поръчват съгласно локалните условия (например дали по дърветата им порастват хладилници). Какво последва от това унищожително изявление? Ами нищо, та нали господин Борисов пътува с джипката, кой ще го гони да го пита - споделя каквото си е решил на подбрани събеседници, ревизира с почукване разнообразни уреди, подарява сакото си на народа.

Тотален безпорядък

Другият миг е тоталният безпорядък при самия развой на имунизиране, наименуван от отрасловия министър „ български модел “, може би в памет на Станислав Стратиев. Сериозността, с която съобщи, че от този модел се учат в чужбина, откровено ни развесели. Месеци наред българският механически талант не успяваше да направи електронна система за записване, персоналните лекари се редяха напразно с хладилните чанти, а цялата тактика за имунизиране по предпочитани групи в момент беше провалена от хрумването на Борисов да пусне „ на свободно “. Последва взлом на имунизационните пунктове, след това - отбой. Бананите свършиха. Някои определени хора с връзки съумяха да си вземат под щанда, пререждайки старите и болните, други просто бяха по-инициативни и се вмъкнаха в подобаващия миг. Кой се оказа отговорен за този неуспех? Ами хората - или не желаят да се имунизират, или след това почват да желаят, но не съблюдават реда на записване, а някои даже не си пускат тв приемника, с цел да схванат къде има и къде няма банани. Както написа Брехт след протестите от 1953: „ Народът не се оказа заслужен за доверието. (...) Да разпуснем народа и да изберем нов народ “. Цитат като за избори.

Провалът на имунизацията е обвързван и със напълно разпаднатата медийна среда в България, която мултиплицира всевъзможни небивалици за имунизациите - че щели да трансформират нашата ДНК, че ще ни вкарат микрочипове, с които да ни наблюдават и така нататък. Последните подозрения към имунизацията на АстраЗенека поради няколко смъртни случая приказват за истеричното отношение, което ние, актуалните европейци, имаме към риска. Според експертите, трийсет и няколко съсиреци измежду милионите сложени дози не съставляват отклоняване от нормалната статистика. Те обаче хвърлиха в суматоха не едно държавно управление и забавиха така и така тромавия развой на имунизиране в Европейски Съюз. Впрочем, самата готовност против COVID-19 - надалеч не най-страшната болест, която човечеството е претърпяло - е израз на същата тази наклонност: в Европейски Съюз я назовават принцип на нерешителност. Например: отхвърляме се да садим ГМО артикули, макар че няма доказателство за тяхната щета, просто поради правилото на нерешителност, до момента в който в това време другаде тази промишленост се развива с бързи темпове. Любопитното тук е, че страхът от извънредно редките странични резултати на имунизацията ни пречи да се отървем от доста по-реалния, само че също надценен боязън - този от самия COVID-19. Докъде ще стигне нашият континент с това наддаване в страховете и желанието за живот при нулев риск - не знам.

Г-н Борисов се уплаши и изиска Комисията документално (!) да му подсигурява, че няма риск - нещо, което не просто не е допустимо в действителния свят. Подобна нерешителност опонира на всякакво водачество: за съпоставяне, австрийският му сътрудник Курц, с който дружно се жалваха от несолидарно систематизиране на имунизациите, съобщи, че персонално ще си сложи АстраЗенека, с цел да успокои разколебаното публично мнение. Представяте ли си пълководец на военна интервенция преди офанзивата да желае писмени гаранции от Генщаба, че никой няма да му търси отговорност за потърпевши бойци? Разбира се, би трябвало да се проверява гибелта на онази жена, само че това трябваше да стане дискретно, както, прочее, се прави при всеки смъртен случай. Сега каквото и да кажат медицинските специалисти, у хората ще остане едно такова чувство, че „ имаше нещо с тази ваксина “. Върви, че убеждавай след това...

Ситуация " сандвич "

Любопитното в България е, че проправителствените медии, които в колективен строй громяха митингите, обругават Македония и гонят джендъри, в този момент не бяха проведени от властта за някаква систематична и безапелационна акция в интерес на имунизацията. Ще кажат - ами свободни са медиите, вършат каквото си желаят, но май нямаше воля за осведомителна акция, май и тук работата беше на правилото дръпни-пусни. Не разбирам и по какъв начин всичките тези антиваксърски представители не бяха глобени от съответните медицински организации. Доц. Мангъров даже беше награден със служебно покачване. В размътеното обществено пространство обърканите и обезкуражени жители се хващат за тайни теории. Че Борисов преднамерено е отворил при започване на март, с цел да се качи броят на заболелите и изборите да протекат в обстановка на локдаун, от който печели неговата партия. Че злощастната АстраЗенека била закупена поради застъпничеството от майката на Ева Майдел, която работи за тях. Че пикът на умрелите, който се чака към изборния ден, ще стресне хората и те ще се сплотят към Борисовата „ непоклатимост “. Че ще пуснат „ бананите “ тъкмо преди изборите, както правеше Живков, учителят на премиера... Истината е, че сега ГЕРБ е в обстановка „ сандвич “. От едната страна са тези, който считат, че вирусът не е сериозен и всички ограничения са непотребни. На другия полюс са уплашените, които виждат във имунизирането единствената вяра да свърши този призрачен сън. Между отнетата независимост и отнетата вяра - на Борисовите поддръжници през днешния ден надали им е елементарно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР