ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Доц. Мангъров за ФАКТИ: Локдауните са абсолютно криворазбрана епидемиология

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Спирането на плановия банкет е извънредно негативно, тъй като това ще докара до нови жертви измежду хората, които не са инфектирани с Covid . Ще се ускори още повече това, което се видя при равносметката за предходната година – оказа се, че от спомагателния брой хора, които са умряли за предходната година, половината са от или с Covid, а другата половина са от други болести, нелекувани поради ограниченията против Covid. За предходната година има близо 16 хиляди души повече умряли, спрямо предишните години. От тях към 7000 са умрелите с или от Covid и близо 8000 души са умряли от други болести заради наложените ограничения и несъответстващото лекуване, неналичието на диагностика и така нататък Ако продължим с тази анулация на плановите интервенции и естествената здравна активност, тази наклонност ще се ускори още повече “.

Това сподели пред ФАКТИ доцент Атанас Мангъров. Свързахме се с него, с цел да приказваме за прекъсването на плановия банкет в българските лечебни заведения, за новия локдаун, който евентуално ще се наложи в София и за краткотрайното прекъсване на имунизирането с имунизацията на „ Астра Зенека “.

„ На пръв взор анулацията на плановия банкет е една доста рационална мярка, само че в отдалечен проект тази мярка ще има доста по-тежки и смъртоносни последствия “, безапелационен беше той.

Плановата активност на лечебните заведения е предварителна защита на това човек да загине от други болести . В нашата страна всяка година към 68-70 хиляди души умират от сърдечно-съдови болести – инфаркти, инсулти, сърдечна непълнота. Около 16-17 хиляди души умират от ракови болести. Много други хора умират от диабет и всевъзможни други болести. Хората умират от най-различни болести. Ако ние подчертаваме върху една болест и занемарим, неглижираме лекуването на другите болести, резултатите ще бъдат доста тежки и бих споделил – пагубни “, сподели още доцент Мангъров.

На въпроса случва ли се такова неглижиране, той отговори: „ Естествено, че се случва. Като се спре плановият банкет в лечебните заведения, това не се отнася единствено за хирургичната активност, за интервенции, това се отнася и за плановия банкет на всички други заболели. Така тези хора остават без медицински грижи и без лекуване . Съответно те се утежняват и това ще приключи зле “.

След това диалогът мина към локдауна, който евентуално ще бъде въведен в София. „ Този локдаун е следващата неточност “, разяснява доцент Мангъров и добави: „ Поредната груба неточност от хора, които не са осведомени с епидемиологията и в никакъв случай не са я познавали. Опитът в нашата страна, а и опитът в другите страни по света през последната година, демонстрират, че там, където има най-тежки, най-стриктни локдауни, там на процедура броят на новозаразените, на болните, на хората, които са умряли, е най-голям. В същото време това са и местата, където се селекционират новите по-резистентни на лекуване варианти . Тази процедура с локдауните е една безусловно криворазбрана епидемиология, която опонира на главните епидемиологични правила.

На пръв взор наподобява като че ли това е една доста рационална мярка, само че това е единствено в кратковременен проект. В далечна вероятност това е пагубно и ще докара до доста повече смъртни случаи, доста повече жертви, тъй като по този метод се селекционират по-вирулентни варианти, варианти, които предизвикват по-тежко положение. Същото се отнася, когато се прави всеобща имунизация по време на една такава пандемия. Това също води до основаване и до селекциониране на нови варианти, които са доста по-вирулентни, популяризират се доста по-бързо от първичните. Факт е, че това се вижда от опита във Англия и доста други страни “.

На въпроса допустимо ли е и от България да тръгне нов вариант на вируса, доцент Мангъров отговори: „ Възможно е, единствено че ние сме доста малко хора. Това нещо се случва там, където страните са доста по-гъсто обитаеми и където, за разлика от у нас, ограниченията се прилагаха доста строго. Единственото хубаво, което се случи на нашата страна е, че нямаше строги ограничения . Ние, както нормално, сме крачка напред, две обратно. Ние не може да си повярваме, да приемем, че можем да измислим нещо хубаво. Затова непрестанно гледаме на открито и повтаряме непознатите неточности като папагали “.

Относно прекъсването на имунизацията с имунизацията на „ Астра Зенека “, доцент Мангъров сподели: „ Явно с тази ваксина има сериозен проблем. Това прекъсване не е единствено в нашата страна, а по целия свят. В Европейския съюз 11 страни са спрели имунизацията с „ Астра Зенека “. Сигурен съм, че това ще се случи и с другите ваксини – с тази на „ Пфайзер “, на „ Модерна “ и всички останали, тъй като всички те са повече или по-малко полуфабрикати. Неизпипани са. Не че са неприятни ваксини, само че не са изпитани по разпоредбите “.

„ Другият въпрос, който в действителност е доста по-голям е - груба неточност е да се прави всеобща имунизация в разгара на една зараза . Това води до селекциониране на резистентни варианти. Когато някой е имунизиран, само че още не е изработил задоволително мощен имунен отговор и той се болести, което неизбежно се случва, в изискванията на незадоволително под напрежение имунен отговор, вирусът има доста по-голяма опция да мутира и надлежно да се основават нови варианти, които са по-лоши от старите “, разяснява още той.

„ Това е все едно да се пробвате да лекувате една бактериална зараза – да вземем за пример един менингит, с незадоволителни дози антибиотик. Ваксинирането по време на зараза води единствено до селекциониране на резистентни варианти . Нищо повече “, сподели доцент Мангъров в края на диалога.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР