ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо не постъпим като израелците?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Ако пандемията въобще ни научи на нещо, то е, че са нужни бързи и решителни дейности. Трябва да сме по-бързи от вируса и да взимаме верните решения още преди идната епидемиологична вълна. Правителствата на страните от Европейски Съюз постоянно взимаха светкавични решения да затворят цели страни, само че в този момент, когато текат имунизациите и става дума за последователното завръщане към естествения живот, внезапно станаха необяснимо неуверени. Най-добрият образец за това е мъчителната полемика по тематиката " европейски имунизационен паспорт ".

Защо не постъпим като израелците, които позволяват на имунизираните още веднъж да посещават студиата за фитнес или да подхващат туристически пътувания? Вече има първи окуражителни проучвания, съгласно които, имунизациите понижават значително риска от предаване на инфекцията на други хора. Да, правилно е, че няма стопроцентова сигурност по този въпрос, само че белким въобще е имало такава по време на пандемията? Защо вместо да се осланяме на позитивните вести, смазваме нежните кълнове на вярата с обезверение?

Срещата на Европейски Съюз на върха съумя да се сплоти единствено по това, че ще продължи да обмисля въвеждането на европейски имунизационен паспорт. Това значи, че ще продължат и безкрайните дускусии по въпроса. Германия и Франция блокират по неразбираеми аргументи. Видимо изтощената канцлерка счита, че първо трябвало да се изчака, до момента в който бъдат имунизирани ужасно доста хора. Защо? Не може ли да възстановим старите права на тези, които към този момент са имунизирани? Та нали всеки ден в Европейски Съюз се ваксинират десетки хиляди души.

Този паспорт не вреди на никого

Аргументът, че и имунизираните можели да заразяват други хора, води в неверна посока. Та нали в израелските студия за фитнес се позволяват единствено имунизирани хора! Дори и да съществува теоретичната опция хората там да се заразяват между тях, имунизацията ще ги защищити от ново заболяване. Извън тези " предпазени зони " имунизираните, несъмнено, ще би трябвало и отсега нататък да съблюдават естествените защитни ограничения против ковид. А в случай че желаеме цялостна сигурност, би могло от имунизираните да се изисква и показване на бърз антигенен тест преди присъединяване в всеобщо мероприятие или преди пътешестване. И таман съществуването на тези бързи проби е идната драма, изключително в Германия, където към този момент цяла година след експлоадирането на пандемията към момента не е основана смислена идея за използването на тези проби.

Но да се върнем към имунизационния паспорт: защото наподобява невероятно 27-те страни от Европейски Съюз да се обединят към единна позиция, някои държавни ръководители - като тези на Гърция, Кипър, Полша, Естония и Австрия, подхващат лични начинания и вкарват национални имунизационни паспорти. Това демонстрира целия неуспех на Общността и пропуща възможностите да се позаглади влошеният ѝ имидж от бавния ход на имунизациите. Излиза, че имунизираните израелци ще могат да почиват в Гърция без карантина, до момента в който французи и германци ще би трябвало да чакат решението на своите бавни държавни управления.

Колко още ще чакаме?

Чакането обаче е безсмислено. Даже и да е належащо да се изчакват нови проучвания и още повече имунизации, подготовките на обединен европейски имунизационен паспорт би трябвало да стартират още в този момент, в случай че даже не е и към този момент прекомерно късно за това. Подобни планове изискват доста време в една общественост с 27 членки. Нека напомним какъв брой време лиши въвеждането на обединен електронен формуляр за влизане (PLF), който разрешава следенето на контактите на инфектираните. Решението за този формуляр беше взето от Европейски Съюз през октомври. До момента в пилотния план вземат участие едвам три (!) европейски страни. Останалите трябвало да се преборят първо със съображения по отношение на сигурността на персоналните данни и да сключат двустранни контракти,
На 12 европейски страни обаче това им се стори прекомерно неуместно. Те си създадоха лични формуляри за влизане в страната, които обаче не са съвместими между тях. " Да живее Европа! ", както благо обича да споделя Урсула фон дер Лайен в края на речите си. Дори европейската среща на върха да беше взела решение за въвеждане на електронни имунизационни паспорти, практическата реализация на това начинание би лишила много месеци. А пандемията може и да отзвучи, още преди решаващите фактори в Европейски Съюз да съумеят да се провеждат.

Далеч по-решителни от Европейски Съюз са самолетните компании. Тяхното интернационално съдружие счита да предприеме стъпки, тъй че единствено имунизираните да имат право да летят. Другите сектори сигурно ще ги последват. Техните претенции, прочее, не са нови, нито дискриминиращи, нито пък морално неоправдателни. И в този момент е по този начин, че избрани страни по света могат да се посещават единствено от хора, имунизирани против жълта тресчица. А тези родители, които желаят да запишат детето си на детска градина в Германия, са длъжни да показват документи, че то е имунизирано против морбили. Къде тогава е разликата? с цел да може пилотната платформа някой ден да проработи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР