ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кръщене на ужаса: бебе умира, църквата държи на архаичните си позиции

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Бебе на шест седмици умира след кръщене: тази покруса, разиграла се преди броени дни в Румъния, отприщи изострен спор за църковните ритуали и за ролята на православната черква в румънското общество.

Свещеникът потапя бебето напълно в купела - цели три пъти. Отначало то към момента плаче, само че по-късно отмалява, а устните му посиняват. Загрижените родители викат незабавна помощ, бебето е откарано в интензивното поделение на една болница, където на идващия ден умира. При аутопсията в белите дробове на кърмачето лекарите откриват 100 мл вода.

Трагедията се разиграва в края на януари в румънския град Сучава. Междувременно против свещеника се води следствие за ликвидиране, само че за румънската общност кръщенето в Сучава е доста повече от фрапантен индивидуален случай - гибелта на бебето провокира остри диспути за метода, по който протичат кръщенетата. Над 60 000 души подписаха петиция, с която упорстват да се постави завършек на ритуалното потапяне на бебетата във водата.

Румънците и църквата

Случаят провокира и полемика за оспорваната социална роля на Румънската православна черква. „ При нещастието с бебето в Сучава става дума не просто за един духовник и за църковните ритуали, а за обществото ни като цяло “, написа известната румънска публицистка Йоана Ене Догиу.

В Румъния съвсем всички етнически румънци са православни. Повечето не са надълбоко вярващи, само че все пак са в плен на едно християнско-традиционалистично мислене. Особено в селските региони, където думата на попа е закон. Но и в градовете мнозина съблюдават прецизно християнските ритуали - от кръщенето до годишната благословия на къщата. С други думи: църквата в Румъния има огромно въздействие. От десетилетия тя непроменяемо е измежду институциите, ползващи се с най-голямо доверие.

Скандалният архиепископ Теодосий

И до през днешния ден православната черква държи да взе участие във взимането на решения най-много по въпросите на фамилията и образованието. При това тя постоянно отстоява антилиберални, християнско-фундаменталистки и антимодернистки позиции. И по този начин поляризира.

Както е и в настоящия случай с умрялото след кръщенето бебе. Особено гръмък бе архиепископ Теодосий, който е един от най-консервативните църковни водачи в страната. Известен е с голям брой афери, счита се, че е бил клеветник на Секуритате, а през последните години нееднократно е бил изправян пред съда по обвинявания в корупция, лъжливи показания и машинация, само че постоянно е бил оправдаван.

" Кръщавам единствено в студена вода. Защото въздига духовно. "

Теодосий изрично отхвърля настояванията бебетата да не се потапят по три пъти във водата, а единствено да бъдат напръскани или поляти. Потапянето във водата било традиция от две хилядолетия и по този начин щяло да си остане още хиляда години. Самият той кръщавал бебетата единствено в студена вода, тъй като това ги въздигало духовно, а също така ги калявало. Теодосий даже косвено упрекна родителите за гибелта на бебето. При късото потапяне то нямало по какъв начин да погълне вода - най-вероятно родителите го били прехранили, в следствие от което бебето се било задушило с майчино мляко.

Официалната позиция на църквата в Румъния е по-нюансирана. При избрани условия било възможно бебето да не се потапя във водата напълно, а при здравословни проблеми кръщенето можело да бъде отсрочено. Но като цяло Румънската православна черква държи на своя християнско-фундаменталистки и антимодернистичен курс. Така да вземем за пример през 2018 година църквата провежда хомофобски „ Референдум за фамилията “. Поради ниска изборна интензивност в последна сметка той бе разгласен за недействителен, само че въпреки всичко 3,5 милиона души гласоподаваха за самодейността.

" Вързопче от живот и светлина "

Поляризиращите възгледи на православната черква в последно време се натъкват на от ден на ден рецензии в средите на румънските интелектуалци - нещо, което до неотдавна бе немислимо. Сред дискутираните тематики са обвързаността сред църквата и страната, корупционни афери в църквата, както и незадоволителният ѝ обществен ангажимент.

И в тази ситуация с умрялото бебе голям брой именити интелектуалци приканиха православната черква най-сетне да стъпи в 21 век. Румънският мъдрец Михай Сора, който е към този момент на 104 години, само че към момента е доста деен, написа следното на страницата си във Facebook: „ Новороденото е нежно създание, вързопче от живот и светлина, а не парче месо ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР