ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

В Гърция мерките са строги, но явно не за всички

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Вечерният час в регионите с високо разпространяване на ковид в Гърция към този момент стартира в 18 часа през почивните дни. Това важи за необятния периметър на двата най-големи града - Атина и Солун, където живее съвсем 2/3 от популацията на страната.

Мицотакис наруши рестриктивните мерки, въведени от личното му държавно управление

Още в деня на въвеждането на по-строгата мярка (събота, 6 февруари) гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис реши да посети егейския остров Икария, с цел да се запознае на място с хода на имунизационната акция в един от регионите в страната с най-ниска заболеваемост. Очевидно обаче той не е могъл да устои на поканата за обяд на собствен съпартиец и народен представител от консервативната ръководеща партия " Нова народна власт " и седна на една маса дружно с минимум 30 негови сътрудници и представители на локалния хайлайф.

Това е жестоко нарушаване на антипандемичните ограничения, признати от личното му държавно управление, които разрешават събирането на едно място единствено на членове на едно семейство. При това Мицотакис беше сниман по време на обяда на Икария. Всеки елементарен грък бива глобен даже и при най-малкото нарушаване на ограничаващите ограничения, само че явно не и министър председателят, който даже не се извини за постъпката си.

Опозицията дефинира случката като безсрамна " фиеста на Икария ", а обществените мрежи се взривиха. Повечето малките екрани обаче не демонстрираха фрагментите с премиера на въпросния обяд и се приказва, че от неговата работа са упражнили напън над малките екрани да пренебрегват случилото се. Което прочее не се случва за първи път.

Премиерът не за първи път нарушава разпоредбите

През декември също имаше опити да се потули друго нарушаване на разпоредбите: Мицотакис беше сниман без защитна маска да беседва със инцидентни минувачи, до момента в който караше колело в националния парк Парнита. Тогава в обществените мрежи отново се надигна стихия от отвращение, а няколко дни по-късно Мицотакис съобщи в едно телевизионно изявление, че бил показал немарливост.

Но даже и за най-малката немарливост на гърците им постановат санкции от по 300 евро. Възможно е Мицотакис още веднъж да признае, че е показал някаква немарливост. Но за хората от дълго време към този момент е ясно, че разпоредбите не важат за всички.

Демокрацията в Гърция пострада от пандемията: сходно на доста други страни, съществени цивилен права бяха лимитирани в името на здравето на хората. И гърците демонстрират схващане. Но потулването на гафовете на премиера Мицотакис изпраща неверното обръщение, включително фиестата на остров Икария, а точно: щом министър председателят и хора от неговото близко обграждане могат без боязън да си се събират и да похапват, тогава заплахата, произлизаща от корнавируса, не би трябвало да е чак толкоз огромна. И всеки един от нас би могъл да си разреши известна немарливост. Така разсъждават мнозина.

На гърците стартира да им омръзва от двойните стандарти

Макар дисциплината да не е измежду най-силните черти на гърците, по време на първата вълна те демонстрираха отговорност. Правителството наложи в точния момент непоколебим локдаун, заболеваемостта остана ниска, както и смъртните случаи, а държавното управление на Мицотакис си приписа заслугите. През летните месеци обаче то пропусна да приготви здравната система и учебните заведения за предстоящата втора вълна на пандемията, която се оказа по-тежка от първата. Междувременно доста хора към този момент не са уверени в адекватността на ограниченията, които на всичкото от горната страна постоянно биват променяни.

Това е по този начин и в доста други страни, само че в Гърция консервативното държавно управление избра да заложи на полицейщина. Критиците на ограниченията работят безконтролно и са " инфектирани " от " популизма " на опозицията, настояват ръководещите. Според тях е изцяло безконтролно и това, че опозицията се осмелявала да излезе на улицата, въпреки и с маски и съблюдаване на нужната отдалеченост. Протестите на опозицията са провокирани от желанието на държавното управление да реформира системата на висшето обучение посред пандемията. Плановете плануват основаването на университетска полиция.

Но хората последователно стартират да губят самообладание. Защото не намират опрощение за тези двойни стандарти на ръководещите.

Автор: Каки Бали
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР