ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

От COVID умират повече мъже, отколкото жени. Защо е така?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Мъжете боледуват по-тежко от ковид и по-често умират от Коронавирус. Ролята на характерна отбрана при дамите играят няколко фактора. Ето какви са обстоятелствата.

Още от началото на пандемията има догатки за какво мъжете по-тежко прекарват COVID-19: те по-малко се грижат за здравето си, по-често пушат, хранят се по-нездравословно. Нездравословният метод на живот е присъщ изключително за по-старото потомство. Освен това мъжете по-често отсрочват визитата си при доктор, когато имат недоволства.

Предишни болести и възрастова конструкция

Фактите към честотата на болестта от Коронавирус и смъртността при мъжете и дамите, открити до юни тази година, бяха изнесени неотдавна в изследване на изследователската самодейност Global Health 50/50, извършено в над 20 страни. Данните демонстрират, че две трети от заболелите от Коронавирус мъже са умряли вследствие на инфекцията, а измежду дамите - една трета.

Това по всяка възможност е обвързвано и с предходни болести – мъжете да вземем за пример страдат доста по-често от заболявания на сърдечно-съдовата система, от които и умират по-често спрямо дамите.

Решаваща е също така възрастовата конструкция: съгласно института „ Роберт Кох “, във всички възрастови групи, в това число измежду хората сред 70 и 79 години, смъртността измежду мъжете е била двойно по-висока, в сравнение с измежду дамите. Чак по-късно съотношенията се изравняват, с цел да се трансформират още веднъж във възрастовата група сред 90 и 99 години.

Ролята на рецептора ACE2

Важна роля в тези процеси очевидно играе протеиновият рецептор АСЕ2, посредством който проникват коронавирусите, предизвикващи болесттите COVID-19, Тежкия изострен респираторен синдром (ТОРС) и Близкоизточния респираторен синдром (БИРС). Анестезиологът Бернхард Цвислер от мюнхенския университет „ Лудвиг Максимилиан “ сподели още през юни тази година, че ТОРС също протича по-тежко измежду мъжете.

Според изследване на университетския Медицински център в Гронинген, при мъжете концентрацията на рецептора АСЕ2 е доста по-висока, в сравнение с при дамите. Изследователите разкрили тази разлика, изследвайки вероятните връзки сред този рецептор и хроничната сърдечна непълнота.

По думите на Бернхард Цвислер, сега се изследва дали приемът на АСЕ-блокери като средство за понижаване на кръвното не води до такава степен, че клетките да образуват повече рецептори АСЕ2 и по този начин да стават по-уязвими за инфекции. Това е евентуално, само че не е потвърдено.

Естрогенът и имунната система ли пазят дамите?

Женската имунна система е относително по-устойчива от тази на мъжете – посредством най-много на женския хормон естроген, който кара имунната система да реагира по-бързо и по-мащабно против вируси. Докато мъжкият тестостерон забавя отбранителните реакции на тялото.

Фактът, че имунната система на дамите реагира по-бързо и по-силно на вируси, си проличава и при други вирусни болести, като сезонния грип и елементарните настинки.

За сметка на това обаче дамите страдат по-често от автоимунни болести, при които имунната система реагира извънредно мощно и стартира да нападна личните си кафези – на това се дължи и едно от познатите затруднения, които настъпват при Ковид-19.

Съществуват и чисто „ генетични аргументи “, които обезпечават преимущество на дамите, показва пред Дъждовни води молекулярният вирусолог Томас Пичман. Някои от гените, които дават отговор за разпознаването на вирусите, са кодирани в Х-хромозомите. Тъй като дамите имат две Х-хромозоми, а мъжете – единствено една, дамите имат преимущество в това отношение.

Индия – необикновен случай

В Индия обаче, както демонстрират проучванията, рискът от гибел вследствие на Коронавирус е по-висок при дамите, в сравнение с при мъжете. Данните сочат, че смъртността измежду инфектираните дами е от 3,3 %, а при мъжете – 2,9 на 100. Във възрастовата група сред 40 и 49 години са умряли 3,2 % от инфектираните дами, а при мъжете този индикатор е 2,1 на 100.

Изследователите се занимават интензивно с този феномен. Предполага се, че наред с другото дамите са наранени по-тежко, защото в Индия просто има повече възрастни дами, в сравнение с мъже. Освен това на здравето на дамите се обръща относително по-малко внимание – дамите там по-рядко вървят на доктор и постоянно се пробват да се оправят независимо със здравословните си проблеми.

Защо децата са по-малко застрашени?

При пандемията от ковид децата изненадващо се оказаха не най-беззащитната част от обществото – при множеството деца болестта минава относително леко и постоянно даже без признаци. Сред всички умряли от ковид в Германия, единствено единици са били на възраст под 18 години.

На какво тъкмо се дължи това – по този начин и не е изяснено изцяло. Медиците считат, че при дребните деца оказва помощ наследеният „ самостоятелен имунитет ", който майката предава на детето още по време на вътреутробното развиване, а след раждането - посредством майчиното мляко.

Тази „ пасивна имунизация “ нормално е задоволителна, до момента в който децата си изградят своя лична имунна отбрана – до към десетата си година. Но и по-късно имунната система се трансформира под въздействието на нови патогени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР