ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Германия обяви локдаун до 10 януари. Но нека не се залъгваме

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
За повторно Германия разгласи цялостен локдаун. Мнозинството хора са подготвени на тази жертва. Но политиците би трябвало да кажат истината: че на 10 януари обстановката няма да е доста по-добра. И че евентуално ограниченията ще бъдат удължени.

Германската канцлерка Ангела Меркел подцени заплахата от ковид. В края на септември медиите разгласиха нейното предизвестие, че в случай че не се вземат по-строги ограничения, още преди Коледа в Германия ще има по над 19 000 нови инфекции на ден. Тогава мнозина сметнаха това за непотребна суматоха. Както критиците на Меркел, по този начин и тя самата щяха през днешния ден да са щастливи, в случай че септемврийската ѝ прогноза не се беше сбъднала.

За страдание, стана тъкмо противоположното. Още занапред броят на новите инфекции доближава 30 000 дневно. А тези, които най-упорито настояват, че пандемията въобще не е толкоз страшна, колкото ни се показва, би трябвало да се изплашен от огромния брой смъртни случаи, свързани с COVID-19: в средата на ноември те бяха 12 000, в този момент (към 13 декември 2020) са към този момент близо 22 000. Вижда се, че броят на жертвите съвсем се е удвоил и то единствено в границите на един месец. На тези, които си затварят очите пред този факт, просто няма по какъв начин да им се помогне.

Който не има вяра, че е рисково, да го каже на лекарите

Това трагично развиване демонстрира ясно, че решението за повторния локдаун, разгласен от федералното държавно управление и 16-те провинции, е безусловно вярно. Нека всички тези, които имат друго мнение по въпроса, го заявят напряко в лицето на лекарите от лечебните заведения и болногледачите в старческите домове, които се борят самоотвержено за живота на всеки пациент. И да се опитат да им обяснят, в случай че могат, че коронавирусът в действителност по никакъв начин не бил рисков.

Ситуацията, в която се намира Германия в този момент, изисква взаимност и емпатия от всички. Всезнайковщината, инатът и безчувствеността са просто неприемливи - повече от когато и да било. Сегашните дейности на политиците, които най-накрая съумяха да се обединят към извънредно нужните решения, дават мотив за разтуха и убеденост. За страдание, това единение прекомерно постоянно отсъстваше през миналите седмици и месеци.

Нека си извадим поучения от старите неточности

Все отново, в този момент не е време за дребнави сметки кой по кое време и в какво е бил прав или е сбъркал. Важно е да се създадат верните заключения от грешките на предишното. От единствено себе си се схваща, че няма място за самовъзвеличаване за сметка на останалите.

От хората в Германия се изискват огромни жертви и това няма да се промени скоро. А допитванията сочат, че готовността да се вършат жертви все пак е към момента огромна. Политиците от своя страна са длъжни да се отблагодарят за този разсъдък на болшинството с почтеност и неприкритост. Например като не крият, че рестриктивните мерки вероятно ще останат в действие още много време. И като помолят за схващане, че жертвите, които вършат хората в този момент, са фактически нужни.

Да се чака, че обстановката ще се усъвършенства осезаемо към 10 януари, докато е очакван сегашният локдаун - не е нищо друго с изключение на една обезверена вяра. И е съвсем ясно, че тази вяра вероятно ще си остане безрезултатна. В последна сметка зимата трае чак до март, а имунизирането занапред ще стартира.

Частичният локдаун, разгласен при започване на ноември, не сподели никакъв резултат. Такава е горчивата истина. Затова твърдият локдаун в този момент е неминуем. И не е изключено напролет да можем да кажем, че през декември политиците в Германия са взели най-правилното решение. Би било добре да стане по този начин, само че никой занапред не може да бъде сигурен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР