ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Няколкоседмичен локдаун е безсмислен, а оставката необходима, но закъсняла

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Локдаунът, или казано по нашенски ''затварянето'' на страната е решение, само че такова с краткотраен темперамент. Най-вярното и държавническо решение, даже и през август, беше оставка на това държавно управление. Но каква държавност от ГЕРБ? Ако Борисов и придворните му в действителност имаха даже минимално възприятие на съпричастност с българския народ, щяха да изоставен властта заради елементарния факт, потвърден със социология, че по-голямата част от българите въобще не им имат вяра. Което разумно прераства в отвращение да съблюдават каквото и да е, препоръчано от тях.

Властта е тотално делегитимирана. За жал тя е и фрапантно бездарна и некадърна. Имаше няколко месеца да реорганизира здравната система по този начин, че предстоящият Коронавирус удар да бъде ненапълно облекчен. Но не го направи, тъй като беше свръх заета да бори протестиращите и по партизански да се крие по пътищата на Родината.

Гореизложената теза е цялостната диаметралност на тази, която придворните на Борисов повтарят. А точно, че ''били отговорни'' и за това не подали оставка. Ако у тях съществуваше отговорност, те щяха да подадат оставка, съзнавайки моралната си нелегитимност.

Едно служебно държавно управление щеше да се радва на доста повече доверие, което щеше да благоприятства за сливане на напъните сред народ и власт в това в действителност тежко тестване.

Когато предлагаш локдаун би трябвало да кажеш: имунизацията ли ще чакаме или лятото. А в случай че го въведеш за 3-4 седмици и след това отново разхлабиш съпътстващите го ограничения, това е все едно да се пазиш от дъжда единствено в средата на пътя.

Локдаунът би имал смисъл, в случай че продължи до всеобщото имунизиране, което все още не е ясно по кое време ще стартира, само че е прекомерно оптимистично да имаме вяра, че ще е в границите на тази календарна година. Но тази радикална мярка има потребност и от покриване от страната на загубите, които ще генерира бизнесът.

Истината се крие в всеобщото съблюдаване на актуалните ограничения, които са задоволителни, стига да бъдат спазвани. Явно обаче те не се съблюдават, като за това аргументите са няколко. Ниската начетеност на част от популацията, което има вяра в тайни теории, безсъвестността на друга част от него и, несъмнено, упоменатата морална нелегитимност на в този момент ръководещите, която основава условия за дейности и бездействия на инат на самата нея.

Властите, като се изключи че не приготвиха здравната система в спокойните летни месеци, не съумяват да управляват и актуалните ограничения. И резултатите са налице. А тъкмо положителният надзор и възможните наказания демонстрират, че една страна е съответна и е твърдо на своето място.

Смъртността от Коронавирус у нас е висока, а ново затваряне ще подпише смъртната присъда и на не дребна част от бизнеса. Не единствено поради самото затваряне, само че и тъй като плануванаъа помощ за бизнеса в Бюджет 2021 е смешна, тежка насмешка с предприемчивите хора. Мярката 60/40 е измежду дребното прилична неща, направени от това държавно управление, само че тя е извънредно незадоволителна. А пари за бизнеса няма, тъй като упоменатият бюджет е избирателен, ориентиран към евентуалните гласоподаватели на ГЕРБ от държавната администрация. Очевидно ''десните'' от ръководещата партия не симпатизират изключително на дребния и междинния бизнес, евентуално тъй като самите те не се усещат задоволително харесвани от него.

Още повече, че всеки, посещавал ресторант или кафене в миналите близки дни и седмици, евентуално ще удостовери, че ограниченията се съблюдават. Безумията се правят от единици, организиращи празненства и рождени дни. И отново би трябвало да кажем, че това се случва, тъй като няма кой да ги управлява и санкционира.

Генерално огромна част от нещата, които обмислят да затворят, не са главен източник на Коронавирус разпространяването и не заслужават да банкрутират поради некадърността и тънките сметки на властта. Изключение вършат учебните заведения. Учебната година въобще не трябваше да стартира по общоприетия за себе си метод. Съвсем умерено учениците от 6-ти до 12-ти клас можеха да учат онлайн още с началото ѝ.

И да ген. Мутафчийски се оказа прав, само че не това беше методът за поднасяне. За това рецензията към него беше и продължава да бъде безусловно оправдана.

Спазвайте ограниченията. Носете маски, пазете отдалеченост и постоянно дезинфекцирайте. Бъдете виновни към себе си и близките, с цел да дочакаме имунизациите с колкото се може по-малко жертви.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР