ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Швеция и коронавирусът: Вече всички ни смятат за луди

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Рекорден брой инфектирани и министър председател в карантина: Швеция също е във втората вълна на пандемията от ковид. Скандинавската страна избра по-различен път през пандемията. Как се оправя тя през днешния ден?

„ Повече инфектирани. Повече смъртни случаи. Положението е доста съществено “, написа във Facebook в четвъртък шведският министър председател Стефан Льовен, който непринудено си наложи самоизолация, откакто човек от обкръжението му беше тестван позитивно за Ковид-19. Така той надалеч надвиши наложените от самия него наставления: в съвсем нито една страна в света никой, който не е имал директен контакт със инфектиран човек, не се изолира – изключително пък в Швеция. Скандинавската страна и до през днешния ден не е наложила наложителни правила, а се пробва да се оправи с пандемията посредством рекомендации за деяние. „ Ако сигурно сте инфектирани с Ковид-19, би трябвало да останете седем дни след регистрирането на заболяването у дома “, предлага на уеб страницата си здравната работа. Въпросът дали тези рекомендации се съблюдават, получава и позитивни, и негативни отговори.

Отделни рецензии

Подобно на цяла Европа, и Швеция изживява втората вълна на ковид – в последно време случаите на новозаразени са към 4000 за денонощие. Но страната продължава да държи на своя придобил в това време международна популярност „ самобитен шведски път “ за битка с пандемията. Философията е следната: в случай че се моли към разсъдъка на популацията, вместо да му бъдат налагани наложително ограничавания, проявяваното схващане ще е по-високо в дълготраен проект.

Една от главните критички на този метод е Лена Айнхорн: 66-годишната авторка на документални филми, писателка и вирусоложка популяризира през април, дружно с 21 свои съидейници, подробна и обоснована рецензия във връзка с метода, по който Швеция се бори с пандемията. В изявление за Дъждовни води тя споделя, че и този път, както и напролет, Швеция е по-засегната от прилежащите ѝ страни. „ И разликата е, че те имат по-различни рестрикции от нас. " Дания таман вкара система, посредством която на правилото на светофара се вкарват обилни ограничавания в публичния живот. Норвегия пък наложи наложителна работа от у дома за рисковите зони.

Страна без маски

Както показва Айнхорн, една от огромните разлики се вижда и с просто око: „ Ако тръгнеш по улиците на Стокхолм или влезеш в някой магазин, няма да видиш никого с маска. В транспортните средства ги носят единствено обособени хора. Направо е табу да се върви с маска “.

В началото на пандемията не бе изцяло несъмнено, само че в това време е научно потвърдено, че разпространяването на ковид значително се лимитира при носенето на маска. И в Норвегия, Финландия и Дания маските са на всички места, споделя Лена Айнхорн: „ Те ги вкараха със забавяне, само че в този момент всички скандинавски страни употребяват защитните маски. Има единствено една шепа страни, които не са ги наложили, и Швеция е една от тях “.

Петте етапи на „ шведския път “

Лена Айнхорн не чака, че Швеция ще промени в обозримо време своята тактика за битка с ковид. Критичните въпроси на конференциите се задават само от задграничните публицисти – защото Швеция притегля вниманието на другите със своята самобитна тактика. „ Те първо споделяха – но методът ви е верен! След което смъртните случаи в Швеция ставаха от ден на ден и повече, и ние се превърнахме в страшилище. Сега всички считат Швеция за луда “, изяснява Айнхорн.

На моменти Швеция бе страната с максимален брой смъртни случаи в международен мащаб, защото там починаха доста възрастни хора, до момента в който в другите страни възрастните бяха защитени от болестта доста по-ефективно. След това пристигна идната фаза: „ През лятото жертвите бяха намалели и Швеция още веднъж стана за образец. Когато обаче през есента в доста страни броят на инфектираните още веднъж стартира да нараства, Швеция се трансформира в кумир на свободата. Но откакто и тук случаите започнаха да се усилват, към този момент не сме кумир ", споделя Айнхорн.

Хората се доверяват на здравните управляващи

Населението на страната продължава необятно да поддържа водената от шведското държавно управление по-различна политика по отношение на пандемията. Съседните страни от дълго време се отхвърлиха от рекомендациите, въвеждайки на тяхно място правила. Но шведското държавно управление не би могло да си разреши това, счита Айнхорн:

„ Нашето държавно управление разполага с прекомерно лимитирана поддръжка, и до момента в който хората не престават да имат доверие на здравните управляващи, то също ще се придържа към тази политика ", показва експертката. Ето за какво и във втората вълна на пандемията шведското държавно управление продължава да залага на доброволността. В петък, в първия ден на своята карантина, министър-председателят Льовен написа във Facebook: „ Информирайте се и следвайте препоръките “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР