ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Какво доведе до втората вълна от COVID-19 в Европа?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
След като сполучливо се пребори с първата вълна от инфекции, Европа в този момент е в разгара на втора вълна с наближаването на зимата, повдигайки въпроси за това какво се обърка, оповестяват от Си Ен Ен, представени от БГНЕС.

Броят на случаите на COVID-19 в Европейски Съюз и Англия тази седмица доближи рекордни равнища от над 45 000 при 14-дневен интервал на известяван, съгласно Европейския център за профилактика и надзор на болесттите (ECDC), и против това са сложени нови ограничавания тук-там, които са били сполучливи по време на първата вълна.

Лидерите показаха опасения от огромния брой случаи, с които лечебните заведения могат да се сблъскат през идващите месеци, и от близката вероятност за нови национални затваряния.

Смъртността в Европа е постоянна от 72 дни, съгласно ECDC, макар че България, Хърватия, Малта, Румъния и Испания заявяват данни за повишение на смъртността.

Има трендове, които могат да обяснят спада. Увеличението идва директно след сезона на лятната почивка, когато служащите се връщат в градовете, а децата се връщат на учебно заведение. СЗО допуска, че нарастването може да се дължи частично на облекчаването на ограниченията и доказателства сочат, че повода за втората вълна са безсимптомните младежи.

Въпреки възходящия брой инфекции и смъртни случаи в Европа, континентът към момента стои релативно добре в съпоставяне със Съединени американски щати. Европа е отчела 4,4 милиона случая и 217 278 смъртни случая измежду население от 750 милиона, до момента в който Съединени американски щати са докладвали 6,7 милиона случая и 198 000 смъртни случая при население от 330 милиона.

Британският министър председател Борис Джонсън съобщи в петък пред медиите, че във Англия “сега се обрисува втора вълна” и че тя е “неизбежна”, защото броят на ежедневните случаи на COVID-19 надвишава 4000 за първи път от май.

„ Очевидно разгледахме доста деликатно разпространяването на пандемията, защото тя се развива през последните дни “, сподели Джонсън. „ Няма подозрение, както споделях от седмици, че бихме могли в този момент да забележим, че се задава втора вълна. Виждаме го във Франция, в Испания, в цяла Европа. Това, което ще забележим в тази страна, е неизбежно “.

„ Не бих желал да влизаме във втора национална карантина. Единственият метод да го предотвратим е хората следват разпоредбите за предварителна защита “, сподели Джонсън.

Обединеното кралство има най-вече жертви в Европа - над 40 000 и тази седмица бяха въведени нови ограничавания за обществени събирания в цяла Англия.

Джонсън е изправен пред възходяща реакция даже от постоянните си поддръжници в английската дясна преса, „ Дейли телеграф “ и „ Спектейтър “ слагат под подозрение държавния проект, а журналистът от „ Таймс ъф Лондон “ Матю Парис написа, че “блясъкът е изчезнал” от Джонсън.

Неговите неоправдателни думи идват на фона на необятно публикуваната рецензия против срутва на системата за тестване и следене във Англия, която даже министър председателят признава, че има „ огромни проблеми “.

По същия метод в Мадрид бяха оповестени нови ограничавания в петък, което съставлява към една трета от всички нови случаи в Испания, съгласно испанското министерство на опазването на здравето.

На 11 септември страната регистрира рекордни 12 183 ежедневни случая, също така максимален брой случаи са регистрирани в Европа с над 600 000 и над 30 000 смъртни случая.

От своя страна Франция записва 13 215 нови случая за 24 часа в петък, съгласно данни, оповестени от Националната организация по опазване на здравето, най-високият брой в тази страна от април.

Цифрите също по този начин демонстрират възходяща наклонност при хоспитализиране с 3626 нови пациенти през предходните седем дни. В огромен френски град Си Ен Ен заяви, че лечебните заведения са на път да останат без кревати в интензивните отделения.

Междувременно Чехия регистрира рекордни 3130 ежедневни инфекции в петък, там маските още веднъж бяха наложителни в учебните заведения, а Холандия регистрира рекордни 1977 случая.

Премиерът на Холандия Марк Рюте сподели на конференция, че броят на ежедневните инфекции в страната се удвоява за малко повече от седмица. „ С R (коефициент на възпроизводство) 1,4, този брой ще нарасне за три седмици до над 10 000 дневно “, предизвести той.

„ Не е нужно да сте математик или вирусолог, с цел да разберете, че този тип цифри неизбежно ще повлияят на лечебните заведения “, сподели той. Ресторанти, кафенета и питейни заведения в шест холандски района ще бъдат изправени пред нови ограничавания от неделя.

От друга страна, Италия записва в петък най-високите числа от май с 1907 случая за денонощие; Полша записва рекордни 1002 случая на covid-19 в събота.

Директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге тази седмица предизвести за “тревожни скорости на предаване” и “много сериозна ситуация” в района, като добави, че седмичните случаи са надвишили тези, обявени през мартенския пик.

Въпреки че се следи нарастване на случаите във възрастовите групи от 50 до 79 години, през първата седмица на септември към момента най-голям е делът на новите случаи измежду тези на възраст 25 до 49 години, сподели Клуге.

В края на август Клуге заяви, че последователното увеличение на случаите в Европа може да бъде обяснено частично с “облекчаване на обществените и публичните здравни ограничения, при които управляващите са облекчили някои от рестриктивните мерки и хората са се успокоили”.

Клуге също по този начин е “много угрижен, тъй като измежду докладваните случаи има от ден на ден млади хора” и увери, че не предлага огромни срещи и празненства.

В няколко страни случаите на COVID-19 се усилват изключително бързо в гъсто обитаеми градове, където хората се връщат в офиси, учебни заведения и публични места, откакто ограниченията отпаднаха след пика напролет.

Подобно на Испания, Австрия означи най-големия си „ скок “ на инфектирани в столицата. Канцлерът Себастиан Курц съобщи пред австрийската национална организация APA предходната неделя, че обстановката е “особено драматична” във Виена, където са повече от половината регистрирани нови инфекции.

„ Влязохме във втора вълна. Изправени сме пред сложни месеци през есента и зимата. Броят на инфекциите се усилва с всеки минал ден “, написа той в Туитър, призовавайки австрийците да понижат обществените контакти, защото условието за носене на маски за лице се уголемява, обхващайки повече публични места.

Турция записва 63 смъртни случая за 24 часа тази седмица, което е най-високият брой жертви за един ден. Турският здравен министър Фахретин Коджа приказва за ковид на седмичната си конференция на 2 септември, като означи, че страната е “във втория връх на първата вълна”. „ Днес сме на тази страна заради срещите към интервала на празниците и извършените сватби, които са неразделна част от нашите обичаи. “

В края на август италианските управляващи обявиха, че към 50% от новите инфекции с COVID-19 са били инфектирани през летните ваканции в цялата страна и в чужбина, основно измежду младежи, които не са били внимателни по отношение на насоки за обществено разграничаване и носене на маски.

Страни като Гърция и Хърватия, които бяха значително в сигурност по време на първата вълна, означиха бърз напредък на броя на случаите през август, защото туристите поеха на летни ваканции след отварянето на вътрешните граници на Европа през юни.

Но Европа може да има успокоение с този опит. Професор Марк Вулхаус, епидемиолог от Университета в Единбург, сподели по-рано този месец пред Си Ен Ен, че тоталното затваряне „ в никакъв случай, в никакъв случай не би разрешило казуса за нас в Европа или някъде другаде; просто го отсрочва “.

Увеличението на случаите може да се отдаде и на нарасналите бройки тествания, до момента в който смъртността в Европа спада от 3 788 на 18 април до 504 на 18 септември, съгласно разбор на Университета „ Джонс Хопкинс “ за Си Ен Ен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР