Фактът, че наистина имаше разследвания, които разкриха много притеснителни данни,

...
Фактът, че наистина имаше разследвания, които разкриха много притеснителни данни,
Коментари Харесай

Иван Радев: Много е трудно да се прави независима и качествена журналистика в България

Фактът, че в действителност имаше следствия, които разкриха доста притеснителни данни, само че те някак си останаха надалеч публичното внимание, е мотив да желаяме тази анкетна комисия, която да ревизира подозренията за възможна държавна цензура в електронните медии.

Това сподели в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " Иван Радев – член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските публицисти - България, който разяснява значимостта парламентът да сътвори анкетна комисия за следствие на държавна интервенция в медиите.

" Нашият апел е обвързван с нуждата да се ревизира за какво следствия, които откриха много шокиращи данни за нарушавания за корупция по високите етажи на страната, дълги години не намираха място в огромните медии ", счита още той.

Според Радев точно това са били и аргументите България да е на последните позиции в класацията " Репортери без граници ".

" България беше на последно място дълго време в Европейския съюз в класацията на " Репортери без граница ", и огромна част от основанията да се класира на такова място беше, че видимо нещата изглеждаха като в една функционираща народна власт, по-скоро това беше една фасада, зад която се криеха такива случаи, които в този момент изплуваха на повърхността в така наречен " огромни " медии, и сякаш чак в този момент бяха видяни от проверяващите органи, когато се получи този раздор сред прокуратурата и част от политическата класа, " сподели още Иван Радев.

Има забележим прогрес за България в класацията за свободата на словото, сподели още той, само че съгласно него въпроса дали се е трансформирало нещо значително, самата организация " Репортери без граница "   дава негативен отговор.

" Напредъкът се дължи на това, че разликите сред тази част на класацията сред обособените страни са дребни, и по-скоро се усеща, че тази мощна политическа хватка към този момент не е толкоз мощна. Но провокациите пред медиите и публицистиката в България си остават. Много е мъчно да се прави самостоятелна и качествена публицистика в България. "

Има следствия, които като че ли се оставят във " фризера ", и разкритията от които се употребяват когато е преференциално на някого, счита още Иван Радев, като подсети, че " това доста изумително припомня на така наречен " каузи на трупчета ", когато прокуратурата стартира обещано следствие, само че го остава да изчаква подобаващ миг, който несъмнено може да бъде под форма на рекет, под форма на политически напън посредством правосъдната система. И се появи в действителност какъв брой обвързвано е положението на медийната среда със положението на други сфери, и по какъв начин е невероятно да считаме, че можем да имаме добра медийна среда, в случай че нямаме функционираща правосъдна система ", заключи Иван Радев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР